Venäläiset päästettiin olympiakarsintoihin – uho alkoi heti: ”Näytämme voimamme”

Kansainvälisen miekkailuliiton ylimääräinen kongressi äänesti venäläisten paluun puolesta. Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto vastusti päätöstä.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach haluaa venäläisurheilijat Pariisin olympiakisoihin 2024.

11.3. 10:46 | Päivitetty 11.3. 16:44

Kansainvälinen miekkailuliitto (FIE) päätti perjantaina ylimääräisessä kongressissaan muuttaa suhtautumistaan venäläisiin ja valkovenäläisiin urheilijoihin. Joulukuussa liitto päätti jatkaa näiden maiden pannaa, mutta perjantaina yli 60 prosenttia jäsenmaista liputti venäläisten ja valkovenäläisten paluun puolesta. Äänestystulos oli 89–46.

Venäläisten paluu tapahtuu huhtikuussa Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa, jossa järjestetään olympiakarsintakilpailut. FIE:n päätöksen ansiosta venäläiset ja valkovenäläiset pääsevät mukaan kyseiseen turnaukseen.

Lue lisää: The Guardian: Britannian hallitus kehottaa olympiasponsoreita painostamaan KOK:ta

Näin venäläisten paluu olympiaympyröihin näyttää tapahtuvan Kansainvälisen olympiakomitean suunnittelemalla tavalla. Kun pääosa Euroopan maista vastustaa venäläisten paluuta, Kok tuo venäläiset takaisin Aasian kautta.

Kansainvälinen miekkailuliitto on ollut pitkään venäläisten johtama ja rahoittama. Vaikka pitkäaikainen puheenjohtaja Alisher Usmanov on siirretty sivuun liiton johdosta, FIE tanssii yhä venäläisten pillin mukaan, kuten kongressin äänestystulos osoittaa.

FIE:n päätös herätti tuoreeltaan kritiikkiä miekkailupiireissä.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto vastustaa venäläisten ja valkovenäläisten ottamista mukaan takaisin kansainvälisiin kilpailuihin.

”Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat palata kansainväliseen kilpailutoimintaan vasta silloin, kun Venäjän federaation laiton ja julma hyökkäyssota Ukrainassa on päättynyt”, liitto toteaa lauantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Yhdysvaltain miekkailuliitto julkaisi kotisivuillaan tiedotteen, jossa se ilmaisi pettymyksensä kongressin päätöksen takia. ”USA Fencing on pettynyt, turhautunut ja hämmentynyt – joskaan ei yllättynyt – tämänpäiväisestä äänestystuloksesta.”

USA:n liiton julkilausumassa muistutettiin, että suuri osa venäläismiekkailijoista on sidoksissa maan armeijaan, joka on käy hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Saksalainen maajoukkuemiekkailija Lea Krüger kuuluu maansa olympiakomitean urheilijavaliokuntaan. Hän ihmetteli Twitterissä FIE:n päätöksentekoprosessia ja ilmaisi pettymyksensä Kok:n valitsemaan linjaan.

Krüger muistutti Twitter-tilillään, että FIE päätti asiasta vain päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli ampunut 81 ohjusta Ukrainaan. Hän lainasi Frankfurter Allgemeine Zeitungin artikkelia, jossa todettiin FIE:n seuraavan tietä, jota Kansainvälinen olympiakomitea näyttää tavoittelevan.

Ukrainan miekkailuliitossa äänestystulos otettiin vastaan tyrmistyneenä.

”Olemme syvästi järkyttyneitä ja närkästyneitä tästä päätöksestä”, liitto viestitti.

Venäjällä tunnelmat olivat sen sijaan riehakkaat. FAZ:n mukaan venäläismedia ja maan edustusmiekkailijat puhkuivat intoa FIE:n päätöksestä kuultuaan.

”Näytämme voimamme olympialaisissa paremmin kuin koskaan ennen”, Venäjän olympiavoittaja Sofija Velikaja sanoi.

Velikajan mukaan terve järki oli voittanut.

Lue lisää: Taras Stepanenko kertoo, millaista on huippu­jalka­pallo sodan keskellä – omien lasten kysymys riipaisi kapteenia

Lue lisää: 34 maan jyrkkä lausunto KOK:lle: venäläisten puolueettomuus on ratkaistava

Lue lisää: Hiihtopomo väläytti venäläisten paluuta – näin vastaa nuori ukrainalaishiihtäjä

Lue lisää: Kansainvälisen hiihtoliiton pomo miljardööri Johan Eliasch ei pidä venäläisten kohtelusta – ”Ei voi valita, missä syntyy”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat