Heidi Weng löylyttää hiihdon kohukisaa: ”Toivottavasti viimeinen kerta”

Holmenkollenin 50 kilometrin kisa ei ollut kaikkien mieleen.

Heidi Weng kertoi kaunistelemattoman mielipiteensä Holmenkollenin 50 kilometrin kisasta. Kuva vuodelta 2021.

12.3. 19:37

Norjalaishiihtäjä Heidi Weng kertoi kaunistelemattoman mielipiteensä naisten 50 kilometrin kilpailusta, joka oli ensimmäistä kertaa maailmancupin ohjelmassa sunnuntaina Norjan Holmenkollenilla.

Kisa päättyi Ragnild Hagan voittoon. Toinen norjalainen Astrid Øyre Slind venytti toiseksi ja Yhdysvaltain Jessie Diggins kolmanneksi.

”Tämä oli ensimmäinen mutta toivon mukaan myös viimeinen viisikymppiseni”, 11:nneksi suksinut Weng kommentoi Norjan TV2:lle.

Naisten pisin matka maailmancupissa ja arvokisoissa on aikaisemmin ollut 30 kilometriä. Kansainvälinen hiihtoliitto Fis kuitenkin haluaa tasapäistää naisten ja miesten matkat tasa-arvon nimissä. Ratkaisu on aiheuttanut kuohuntaa.

Uudet matkat saattavat olla ohjelmassa Trondheimin MM-hiihdoissa kahden vuoden kuluttua.

”Naiset voivat kyllä hiihtää 50 kilometriä, mutta olen sitä vastaan. Olen varmaankin yksi harvoista, joiden mielestä tämä ei ole tasa-arvoa. Olisi reilumpaa, jos hiihtäisimme ajallisesti suurin pirtein yhtä pitkään kuin miehet. Eli noin 40 kilometriä”, Weng ehdotti.

Hagan voittoaika oli sunnuntaina 2.13.36. Simen Hegstad Krüger vei lauantain miesten kisan nimiinsä ajalla 1.55.01.

Moni muu hiihtäjä oli eri mieltä kuin Weng. Esimerkiksi Slind kuvaili kisaa ”miellyttäväksi yllätykseksi”.

Jessie Digginsin mielestä 50 kilometriä pitää lisätä naisten kalenteriin pysyvästi.

”Kuten huomasitte, ketään ei kiidätetty kisapaikalta ambulanssilla. Syyt, joiden vuoksi naiset ovat hiihtäneet aiemmin 30 kilometriä, ovat loukkaavia”, Diggins sanoi NRK:lle.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu tiistaina perinteisen sprinteillä Norjan Drammenissa. Kausi huipentuu Salpausselällä kahden viikon kuluttua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat