Britannian instituutio, valtion televisioyhtiö BBC joutui taipumaan ja otti televisiotähti Gary Linkerin takaisin suositun Match of the Day -jalkapallo-ohjelman juontajaksi.
BBC:n kriisi alkoi viime viikon lopulla ja kesti viikonlopun ylitse. Kriisi alkoi, kun Lineker kritisoi konservatiivihallituksen turvapaikkapolitiikkaa. Tämän jälkeen BBC hyllytti hänet.
Mutta miten yksi televisiojuontaja, vieläpä erittäin suosittu sellainen, on vuodesta toiseen kritiikin kohteena ja miten hänestä tuli Britannian järkkymättömimpiä ihmisoikeuksien puolustajia?
Gary Lineker, 62, on tehnyt elämässään kolme muodonmuutosta.
Linekeristä tuli ensin kansakunnan kaapin päälle nostettu kansallissankari jalkapallossa, sitten koko kansan Gary suosittuna televisiojuontajana ja kolmas muodonmuutos on hänen epävirallinen asemansa liberaalin Britannian keulakuvana.
Lineker oli peliurallaan puhtoinen tähti, neljän lapsen isä. Silloin oli vaikea kuvitella, että hänestä tulisi sääntöjä rikkova kapinoitsija tai äänekäs ihmisoikeuksien puolustaja.
Gary Lineker (vas.) juonsi Englannin cupin välieräottelua viime vuonna vierellään tähtikommentaattori ja entinen jalkapallotähti Alan Shearer.
Gary Lineker syntyi vuonna 1960 Leicesterissä työväenluokkaiseen perheeseen.
Hänen isänsä Barry myi vihanneksia Leicesterin torilla, kuten teki myös aikanaan Barryn isä William, ja tämän isä George.
Gary Lineker auttoi isäänsä vihanneskojulla, ja tapa jatkui kesäisin myös silloin, kun pojan ammattilaisura jalkapallossa oli alkanut.
”Isäni työ oli kovaa etenkin talvella hyytävän kylmässä säässä. Se teki minusta päättäväisemmän jalkapallossa, koska en halunnut seurata hänen jalanjäljissään”, Lineker kertoi The High Performance -podcastissa viime vuonna.
”Pakenin sitä [taustaa] ehkä alitajuisesti.”
Lineker sanoo perineensä rauhallisen luonteensa äidiltään.
Lineker ei saanut peliurallaan kertaakaan keltaista tai punaista korttia erotuomarilta, mutta siihen vaikutti myös isän opetus.
”Kerran 14-vuotiaana kiroilin erotuomarille. Isäni käveli kentälle ja raahasi minut kauluksesta pitäen kentältä. Hän sanoi, että ’jos koskaan teet noin uudestaan, et pelaa enää jalkapalloa’.”
Vaikka Linekerin isä oli joissain asioissa ankara, hän teki myös ratkaisun, joka vaikutti poikansa peliuraan.
Perhe joutui muuttamaan Leicesterin ulkopuolelle, ja alueella oli vain yksi koulu, jossa pelattiin jalkapallon sijasta rugbya.
” Niinpä muutin isoäitini luokse puoleksi vuodeksi. Kysyin isältäni myöhemmin, tiesikö hän, että minusta tulisi jalkapalloilija. Hän sanoi, että tiesi sen aina.”
Koulusta Lineker selviytyi hyväksyttävällä tasolla. Yksi hänen opettajistaan kirjoitti raportissaan, että Lineker ”keskittyy liian paljon jalkapalloon”, ”eikä saisi koskaan elantoaan siitä”.
Vuonna 1976 Lineker liittyi Leicester Cityn pelaaja-akatemiaan ja hänestä tuli seuran historian parhaimpia pelaajia.
Englannin maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijätilastossa Lineker on kolmantena 48 osumallaan. Lineker pelasi urallaan Leicester Cityssä, Evertonissa, Barcelonassa, Tottenhamissa ja Japanin Nagoyassa.
Meksikon MM-kilpailuissa vuonna 1986 Lineker nousi koko jalkapallomaailman huulille. Hän teki kuusi maalia turnauksessa ja voitti parhaan maalintekijän palkinnon.
Gary Lineker pelasi MM-kisoissa 1990.
MM-kisojen jälkeen Barcelona osti Linekerin Evertonista. Hän pelasi Barcelonassa kolme kautta ja teki 66 maalia eri kilpailuissa.
Seurauran suurimmiksi saavutuksiksi jäivät Englannin cupin voitto Tottenhamissa, liigacupin voitto Evertonissa, Espanjan cup ja Uefan cup-voittajien cupin voitto Barcelonassa.
Lineker vastaanotti vuonna 1992 kuningatar Elisabet II:lta brittiläisen imperiumin ritarikunnan upseerin arvonimen (OBE) työstään jalkapallon hyväksi.
Peliuran jälkeen Lineker olisi voinut vetäytyä julkisuudesta tai nauttia vapaaherran elämästä. Ulkopuoliset olivat nähneet hänessä kuitenkin käyttämätöntä potentiaalia.
Gary Lineker harjoittelemassa tv-lähetystä varten vuonna 2014.
Leicesterin suosituimmasta pojasta tuli kaupungin suosituimman herkun, Walkers-perunalastujen mainoskasvo vuonna 1994.
Kamera rakasti Linekeriä, ja Walkersista tuli Linekerin avustuksella Britannian suosituin perunalastubrändi.
Walkersin entisen markkinointipäällikön mukaan Linekerin suosiota mainoskasvona selittää tavallisuus.
”Gary tavoittaa useampia sukupolvia. Hän on laajalti suosittu sekä miesten että naisten keskuudessa.”
Koko kansan Gary Linekeristä tuli vuonna 1999, kun hän aloitti BBC:n suositun jalkapallo-ohjelman juontajana. Hänestä tuli myös BBC:n parhaiten palkattu juontaja, ja hän tienasi viime vuonna BBC:ltä 1,4 miljoonaa puntaa.
Viime viikon konflikti ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Linekerin toiminnan katsottiin olevan ristiriidassa BBC:n puolueettomuutta säätelevien ohjeiden kanssa.
Vuonna 2016 hän synnytti samankaltaisen mediamyrskyn sanottuaan Twitterissä, että ”joidenkin asenne pakolaisia kohtaan on törkeän rasistista ja sydämetöntä”.
”Mitä maallemme on tapahtumassa”, Lineker kysyi.
Silloinkin vaadittiin, että Lineker siirrettäisiin sivuun BBC:stä. Oikeistolehti The Sun vaati, että ”vasemmiston lemmikille pitäisi antaa potkut”.
Lineker ei perääntynyt, vaikka hän sai päällensä saavillisen kritiikkiä oikeistolaisesta brittimediasta.
”Sanon Twitter-tililläni mitä haluan.”
Eikä Lineker sivaltanut sanan säilällä vain Britannian oikeiston äänitorvia, vaan myös Yhdysvaltain vastavalittua presidenttiä Donald Trumpia.
Kun Trump kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvaltain lipun polttamisesta pitäisi seurata vankeutta, vastasi Lineker, että ”on niin kylmä, että voisin polttaa lipun”.
Lineker vastusti Britannian EU-eroa, ja tuki pari vuotta myöhemmin ajatusta uudesta Brexit-äänestyksestä.
Vuonna 2018 Lineker arvosteli konservatiivipuolueen järjestämää epäluottamusäänestystä pääministerille samaan aikaan, kun maan piti neuvotella EU:n kanssa eroamissopimuksesta.
Kaikki eivät Linekerin aktiivisuutta hyväksyneet edes omassa talossa.
BBC:n krikettitoimittaja sanoi, että Linekerin pitäisi pitää poliittiset kantansa piilossa ja noudattaa BBC:n ohjeita.
Tämän vuoden tammikuussa tiedeministeri Michelle Donelan sanoi, että BBC:n pitäisi huomioida Linekerin viimeaikaiset kommentit.
Lineker oli joulukuussa sanonut podcast-haastattelussa, että ”Yhdysvallat on epätavallisen rasistinen maa”.
Lineker sanoi Telegraph-lehden haastattelussa kaksi vuotta sitten tietävänsä, että häntä kutsutaan vasemmistolaiseksi ja sosialistien rakkaaksi, mutta hän sanoi olevansa itse asiassa poliittisesti aika keskellä.
Linekerillä on riittänyt tukijoita kriisistä toiseen. Ehkä osin siksi, että hänen katsotaan olevan aito ja hän on itse kokenut erilaisia vaikeuksia.
Linekerin pojalla todettiin veri- ja luuydinsyöpä kahden kuukauden ikäisenä. Avioero päätti vuonna 2007 nuoruudessa alkaneen rakkaustarinan.
Toisesta vaimostaan hän erosi viime vuonna, koska ei halunnut enempää lapsia niin vanhana.
Yksi syy siihen, miksi Lineker puolustaa voimalla sorrettuja ja kaltoin kohdeltuja löytyy hänen omasta lapsuudestaan.
Viime vuonna Lineker kertoi podcast-haastattelussa kärsineensä lapsuudessaan ”rasistisesta kiusaamisesta” tumman ihonsa takia, vaikka hän olikin ”niin englantilainen kuin vain voi olla”.
Yhtä asiaa suorapuheinen Lineker saattaa katua. Hän tuli paljastaneeksi takavuosina, että vuoden 1990 MM-kisoissa hän vahingossa ulosti pelisortseihinsa MM-ottelussa.
Siitä hän muistutetaan kerta toisensa jälkeen mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Kun Lineker kertoi paluustaan televisioon maanantaina, kommentoivat jotkin Twitter-käyttäjät Linekerin ulostaneen konservatiivien tai BBC:n päälle.
Vitsi on vanhentunut, mutta se piinaa edelleen Linekeriä.
Juttua korjattu kello 15.04. Lineker ei kritisoinut brittihallituksen pakolaispolitiikkaa vaan turvapaikkapolitiikkaa.