Harrastusten kustannukset ovat nousseet huomattavasti – Haku­kone näyttää hinnat lajeittain

Urheilulehden selvitys kattaa useita lajeja useissa eri ikäryhmissä. HS:n hakukoneesta voi katsoa hinnat lajeittain.

Useissa urheilulajeissa harrastaminen maksaa kauden aikana tuhansia euroja. Kilparatsastus on yksi kalleimmista urheiluharrastuksista.

15.3. 14:54

Lasten ja nuorten urheiluharrastaminen maksaa useissa lajeissa tuhansia euroja kaudessa. Hurjimmat kulut ovat kilparatsastuksessa, taitoluistelussa, jääkiekossa, hiihdossa ja kilpavoimistelussa.

Tiedot ilmenevät Urheilulehden kyselytutkimuksesta, johon kerättiin tietoja 14 eri lajista viidessä eri kaupungissa: Helsingissä, Lahdessa, Kuopiossa, Vaasassa ja Rovaniemellä.

Kohteena olivat lähtökohtaisesti 2008 ja 2012 syntyneet tytöt ja pojat. Kilpa- ja harrastetaso on otettu erikseen huomioon.

Tietoja pyydettiin seurojen johtohenkilöiltä, yksittäisten joukkueiden avainhenkilöiltä sekä usein suoraan junioreiden vanhemmilta.

Hinnat vaihtelevat eri alueiden välillä suurestikin. Lisäksi hinnat ovat nousseet edelliseen, vuonna 2015, tehtyyn vertailuun merkittävästi. Korotukset ovat suurimmillaan yli sata prosenttia.

Kyselyllä selvitettiin, mitä eri lajit maksavat vuodessa nimenomaan kokonaisuudessaan urheilevien juniorien vanhemmille. Kyselyssä siis huomioitiin mahdollisimman tarkasti paitsi välittömät (mm. jäsenmaksut, lisenssimaksut, turnaus- ja leirimaksut, varusteet välineet ja tekstiilit) myös pakolliset välilliset (lähinnä matkustamiseen liittyvät) kulut.

Ne laskettiin yhteen, ja näin hintataulukkoon saatiin mahdollisimman oikeansuuntainen lukema vanhempien vuosikuluista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat