Yle: Lentopallon kotimainen huippu­seura yrittää estää pelaajien raskauden

Hämeenlinnan Lentopallokerhon toiminnasta paljastui laiton käytäntö.

Ronja Heikkiniemi pelasi viime kaudella Kangasalla.

15.3. 18:40 | Päivitetty 15.3. 18:55

Naisten lentopalloliigan huippuseura Hämeenlinnan Lentopallokerho (HPK) on ollut viime aikoina myrskyn keskellä, ja nyt seuran toiminnasta on paljastunut uusi erittäin kyseenalainen käytäntö. Yle kertoo, että seuran sopimuksissa oli ehto, jolla pyrittiin estämään pelaajien tuleminen raskaaksi.

”Mikäli pelaaja tulee raskaaksi sopimuskauden aikana, raukeavat seuran talousvelvoitteet heti”, ehdossa todetaan.

Entinen maajoukkuepelaaja Ronja Heikkiniemi kertoo saaneensa kyseisellä ehdolla varustetun sopimustarjouksen eteensä vuonna 2018. Hän kieltäytyi allekirjoittamasta, ja lopulta ehtoa ei hänen sopimukseensa tullut. Heikkiniemi pelasi seurassa yhden kauden.

Yle on haastatellut myös kahta muuta Hämeenlinnassa vuosina 2015–21 pelannutta pelaajaa, jotka vahvistavat seuran käytännön.

Juristi Kaius Peltonen sanoo Ylelle, että käytäntö on esimerkki mitättömästä sopimusehdosta, koska se on työlakien vastainen.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon väliaikainen manageri Vesa-Pekka Hirvioja ei halua kommentoida yksittäisiä sopimuksia, mutta hän sanoo, ettei ehtoa kirjata tuleviin sopimuksiin, jos hän voi asiaan vaikuttaa.

”Ei se ole tätä päivää. Tästä otetaan oppia, kuka sopimukset jatkossa tekeekään. Raskauteen pätevät samat säännöt kuin loukkaantumisiin tai sairastumisiin”, Hirvioja kommentoi Ylelle.

Hämeenlinnan Lentopallokerho on voittanut Suomen mestaruuden kymmenen kertaa. Viime vuoden lopulla selvisi kuitenkin, että seuran manageri Ville Kalliomäki oli häirinnyt pelaajia fyysisesti ja sanallisesti vuosien ajan.

Kalliomäki jätti kaikki tehtävänsä seurassa 22. helmikuuta. Kalliomäki ja seura saivat Lentopalloliitolta 30. joulukuuta rangaistuksen, joka liittyi managerin epäasialliseen toimintaan vuonna 2021. Seura pyysi anteeksi toimintatapojaan.

Lisäksi seurassa vuosina 2014–18 pelannut Eveliina Rautiainen kertoi seuran nöyryyttävistä punnituskäytännöistä. Rautiainen sairastui syömishäiriöön pelatessaan Hämeenlinnassa. Hän meni niin huonoon kuntoon, että hän lopetti lentopallon kokonaan vuonna 2020.

Rautiainen joutui vuosi sitten jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle alle 30-vuotiaana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat