Lentopalloseuran raskaus­pykälälle täystyrmäys: "Ei kuulosta tältä päivältä”

Heidi Pihlaja sanoo, että jalkapallossa ongelmakohta on sopimusten lyhyt kesto.

Heidi Pihlaja sanoo, että raskaaksi tulemisen kieltävä pykälä ei ole sopimuksessa tätä päivää.

16.3. 13:27 | Päivitetty 16.3. 13:50

Palloliiton naisten ja tyttöjen jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja sanoo pöyristyneensä kuultuaan keskiviikkona Hämeenlinnan Lentopallokerhon sopimusehdoista.

Ylen mukaan Lentopallokerhossa on ollut käytäntönä tarjota pelaajille sopimusta, jossa seuran talousvelvoitteet raukeavat saman tien, mikäli pelaaja tulee raskaaksi.

Entinen maajoukkuepelaaja Ronja Heikkiniemi kertoi Ylelle saaneensa kyseisellä ehdolla varustetun sopimustarjouksen vuonna 2018, mutta kieltäytyneensä siitä. Lopulta ehtoa ei hänen sopimukseensa tullut.

Pihlaja sanoo, että kotimaisessa jalkapallossa ei ole tullut vastaan vastaavaa.

”Onneksi. Ei se ole kuulosta tältä päivältä”, Pihlaja sanoo.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on luonut raskaaksi sopimuskauden aikana tulevia pelaajia varten säännöt, joiden mukaan toimitaan.

Säännöt joutuivat tositestiin, kun Ranskan liigan jättiläinen Lyon lopetti palkanmaksun Sara Björk Gunnarsdottirille hänen tultuaan raskaaksi kesken sopimuksen.

Tammikuussa uutisoitiin, että Lyon joutui maksamaan pelaajalle 82 000 euroa. Fifan periaate on, että raskausajalta maksetaan täysi palkka.

”Fifan säädäntöä sovelletaan vain, jos kansallinen lainsäädäntö ei anna parempaa suojaa. Suomessa pelaajalla on työsopimus, ja siihen sovelletaan Suomen lainsäädäntöä”, Pihlaja kertoo.

Uran aikaisen raskauden kannalta eräs ongelmakohta on Pihlajan mielestä se, että naisten sopimukset ovat usein lyhyitä, esimerkiksi yhden kauden mittaisia.

Mikäli työsopimus päättyy raskauden tai äitiysloman aikana, päättyvät myös seuran velvoitteet. Tämän takia pidemmät sopimukset ovat tärkeitä.

”Jalkapallolla on mahdollisuus olla edelläkävijä. Naisten jalkapallo menee eteenpäin, ja esimerkiksi Englannissa ja muissa isoissa jalkapallomaissa alkaa olla rahaa ja sopimukset pidempiä”, Pihlaja sanoo.

Pihlaja kiittelee esimerkkejä, joita uran ja äitiyden yhdistämisestä on saatu. Sara Björk Gunnarsdottirin lisäksi esimerkiksi Alex Morgan ja Sidney Leroux ovat saaneet lapsen peliuransa aikana ja palanneet onnistuneesti kentälle.

Suomessa jalkapallon ja äitiyden yhdistäminen nousu tapetille viime kesänä naisten EM-kispjen aikaan valmentajapuolen kautta.

Entinen Helmarien apuvalmentaja Maiju Ruotsalainen kertoi silloin pestinsä jättämisen taustalla olleen sen, miten hänen äitiyteensä suhtauduttiin.

Aihe herätti silloin keskustelua, ja Pihlaja muistuttaa aiheen olevan yhä tärkeä.

”Enemmän pitäisi puhua siitä, miten äitiys mahdollistetaan uran aikana. Ettei tarvitse ensin pelata uraa ja sitten miettiä 35-vuotiaana vaan päästä samaan tilanteeseen kuin on miehillä uran aikana vanhemmaksi tulemisen osalta.”

Hämeenlinnan Lentopallokerhon väliaikaisena managerina toimiva Vesa-Pekka Hirvioja totesi Ylelle, että raskausehtoa ei kirjata tuleviin sopimuksiin, mikäli asia on hänestä kiinni.

”Tästä otetaan oppia, kuka sopimukset jatkossa tekeekään.”

Seuran edellinen manageri Ville Kalliomäki jätti seuran helmikuun lopulla häirintäkohun seurauksena.

Lue lisää: Yle: Lentopallon kotimainen huippu­seura yrittää estää pelaajien raskauden

Lue lisää: Taru Lahti-Liukkonen kokee raskauden vieneen häneltä apurahan: ”Raskaus ja äitiys pitää olla mahdollinen huippu-urheilijalle”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat