Tutkimus: Jalkapalloilijoiden dementiariski on suurempi, mutta maalivahdit ovat poikkeus

Riski jäljitettiin päällä pelaamisen määrään.

Real Sosiedadin Asier Illarramendi (vas.) ja AS Roman Bryan Cristante kamppailivat pääpallosta Eurooppa-liigan ottelussa.

17.3. 16:11

Jalkapalloilijoiden riski sairastua dementiaan on 50 prosenttia suurempi kuin muilla, kertoo tuore lääketieteellinen tutkimus.

Tukholmassa sijaitsevan Karoliinisen instituutin tutkimuksesta kerrottiin tällä viikolla tiedelehti Lancetissa, ja tutkimuksesta uutisoi esimerkiksi brittilehti Guardian.

Tutkimuksen käytössä oli terveystiedot 6 000 jalkapalloilijalta ja 56 000 vertailuryhmäläiseltä, jotka eivät pelanneet jalkapalloa.

Terveystietoja oli käytössä vuosilta 1924–2019.

Ruotsissa miesten korkeimmilla tasoilla pelanneista dementiaan oli sairastunut yhdeksän prosenttia. Vertailuryhmässä luku oli vain kuusi prosenttia.

Toinen tutkimustulos oli se, että harvoin päällään pallo pelaavilla maalivahdeilla riski sairastua Alzheimerin tautiin ei ollut suurempi kuin vertailuryhmässä. Sen sijaan kenttäpelaajien riski oli 1,6-kertainen.

”Vaikuttaa erittäin uskottavalta, että jatkuva päällä pelaaminen sekä peleissä että harjoituksissa aiheuttaa aivovaurioita, jotka voivat johtaa dementiaan”, sanoi Guardianin haastattelema genetiikan alan kunniaprofessori David Curtis.

Curtisin mukaan se, että maalivahtien riski ei kasva, vahvistaa hypoteesia.

Aiemmat tutkimukset aiheesta ovat antaneet saman suuntaisia tuloksia. 2019 tehdyssä skotlantilaisessa tutkimuksessa jalkapalloilijoiden riskin dementiaan tai muihin neurologisiin sairauksiin arvioitiin olevan jopa 3,5-kertainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat