Dominik Hasek esitti uuden tavan, jolla venäläiset voisivat palata olympialaisiin

Dominik Hasekin mielestä venäläisurheilijat ovat parasta mahdollista mainosta maan sotarikoksille.

Dominik Hasekin mielestä venäläisurheilijoista voitaisiin saada loistavia sodanvastaisia lähettiläitä.

19.3. 19:51

Tšekkiläinen maalivahtilegenda Dominik Hasek ei ole peitellyt näkemyksiään sen jälkeen, kun Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssotansa Ukrainassa viime helmikuussa.

Hasek, 58, on kampanjoinut voimakkaasti venäläisten urheilijoiden kansainvälisiin kilpailuihin päästämistä vastaan.

Hänen mielestään venäläiset urheilijat ovat tällä hetkellä automaattisesti julman sodan mainoskasvoja ja heidän mukanaolonsa salliminen olisi sodan tukemista.

Tšekkilehti Praha IN julkaisi lauantaina Hasekin pitkän haastattelun.

NHL-legendan mieli ei artikkelin perusteella ole muuttunut. Hän kertoo, ettei katso lainkaan NHL:ää tai tennistä, jotka sallivat venäläiset urheilijat ja siten Hasekin mielestä tukevat ukrainalaisten murhaamista.

Hasek sanoo myös, että jättäisi tulevat olympialaiset ehdottomasti katsomatta, jos venäläisten sallittaisiin kilpailla niissä. Hän ei myöskään tukisi tšekkiurheilijoita, jotka päättäisivät osallistua tällaisiin kisoihin.

Vuoden 1998 jääkiekon olympiavoittaja esittää kuitenkin kiinnostavan ehdotuksen siitä, millaisin ehdoin venäläisten urheilijoiden osallistumisen voisi sallia.

Se vaatisi urheilijoilta Vladimir Putinin Venäjän hylkäämistä ja turvapaikan hakemista muista maista.

Hasek ehdottaa, että Kansainvälinen olympiakomitea Kok ja lajiliitot neuvottelisivat demokraattisten jäsenmaidensa kanssa, jotta nämä voisivat luoda uuden säännöstön.

Sen noudattaminen mahdollistaisi Venäjältä poistuville urheilijoille pakolaisviisumin ja siten turvapaikan kohdemaassaan.

Urheilijoiden pitäisi täyttää selkeät, tällaisten tapausten varalla laaditut ehdot. Ehtoihin kuuluisi maan käymän hyökkäyssodan julkinen tuomitseminen.

”Tietysti nämä rohkeat venäläiset saisivat urheilla maissamme ja parhaat heistä pääsisivät jopa olympialaisiin urheilemaan pakolaisten joukkueessa. Siinä ei edes olisi mitään uutta. Kuvitelkaa, miten loistavia sodanvastaisia lähettiläitä nämä urheilijat olisivat”, Hasek sanoi.

Hasek sanoo, ettei hän sallisi nykyisessä tilanteessa yhdenkään venäläisen osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin. Mies totesi myös, ettei sota suinkaan ole kaikkien venäläisten ihmisten syytä.

”Asia on tällä hetkellä valitettavasti niin, että kun venäläiset pojat tai tytöt astuvat jäälle, tenniskentälle tai hyppäävät uima-altaaseen Venäjän kansalaisina, he ovat parasta mahdollista mainosta Venäjän toimille, Venäjän aloittamalle sodalle ja tekemille rikoksille, kuten ukrainalaisten lasten joukkomurhalle. Emme voi sallia sitä.”

Hasek pelasi kauden 2010 Venäjällä Moskovan Spartakissa. Hän kertoi, ettei ole ollut viime aikoina yhteyksissä sen aikaisten joukkuekavereidensa kanssa. Sen sijaan hän on jutellut säännöllisesti samaan aikaan kanssaan Buffalo Sabresissa pelanneet Aleksei Žitnikin kanssa.

Žitnik edusti arvokisoissa Venäjän maajoukkuetta mutta on syntyjään ukrainalainen.

”Žitnik on puolustanut Kiovaa sodan ensi hetkistä alkaen.”

Tshekkiveskari pelasi NHL:ssä peräti 16 kautta ja edusti pitkäaikaisimman seuransa Buffalon lisäksi Chicagoa, Detroitia ja Ottawaa. Vuosina 1994–2001 hänet valittiin liigan parhaaksi maalivahdiksi peräti kuusi kertaa. Kahdesti hänet valittiin myös NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Hasek on ollut sodan alettua sarjan kovimpia kriitikoita. Hän ei ole säästellyt sanojaan arvostellessaan NHL:n suhtautumista venäläispelaajiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat