Suomi otti todella tärkeän taistelu­voiton – Lukas Hradecky antoi tylyn tuomion Belfastin nurmesta

Pelin kuvalla ei ollut merkitystä Huuhkajille ottelun jälkeen, vaan vain kolmella pisteellä. Ne valoivat uskoa EM-karsintojen jatkolle.

Teemu Pukki (vas.), Anssi Suhonen ja Benjamin Källman juhlivat Källmanin maalia.

| Päivitetty

Belfast

Pohjois-Irlanti–Suomi 0–1

Huuhkajat vältti sunnuntaina jumiutumisen EM-karsintalohkonsa nollakerhoon ja otti ensimmäisen voittonsa kukistamalla vierasottelussa Pohjois-Irlannin maalein 1–0.

Voitto tuli taistelulla, mikä näkyi mutaisina paitoina ottelun jälkeen.

Suomi oli ottanut oppia torstain Tanska-tappiosta. Peli ei ollut Belfastissa kaunista, mutta tulos oli kaunis.

”Sillä ei ole mitään väliä nyt, kun kairasimme kolme pistettä. Tämä valaa tosi hyvää uskoa kesäkuun kotiotteluihin”, sanoi Suomen keskikentän keskelle palannut Rasmus Schüller.

Ottelusta tuli odotetun vaikea kamppailupeli, jossa Suomi hallitsi enemmän palloa mutta kotijoukkue loi enemmän vaarallisia maalipaikkoja.

Suomen maalintekijän Benjamin Källmanin mukaan Belfastin Windsor Parkin stadion ei ole todellakaan helppo paikka vierasjoukkueille.

”Se on tosi tärkeätä, että osaamme voittaa tällaisiakin otteluita”, Källman sanoi.

Anssi Suhonen (kesk.) pelasi hyvän ottelun Suomen keskikentällä.

Huuhkajien voittoon riitti yksi onnistunut hyökkäys puolen tunnin kohdalla. Robin Lod alusti maalipaikan syötöllä rangaistusalueelle, Teemu Pukki jatkoi pallon takatolpan eteen ja Källman sutaisi vaikeasta asennosta pallon maalin nurkkaan.

Källman nousi kentän pinnasta ylös sen jälkeen, kun hän oli tehnyt voittomaaliksi jääneen maalin.

”Maaliin johtanut tilanne oli hyvin pelattu. Meillä oli muutama muukin paikka, josta olisimme voineet tehdä maalin”, Källman sanoi.

”On kyllä kivaa pelata Pukin kanssa. Ymmärrämme toisiamme ilman, että tarvitsee edes sanoa mitään. On hän mainio hyökkääjä.”

Huuhkajat on nyt kahden ottelun jälkeen tasapisteissä Pohjois-Irlannin, Tanskan ja Kazakstanin kanssa. Slovenia johtaa lohkoa kuudella pisteellä, ja San Marino on jumbona ilman pisteitä.

Huuhkajien vierasottelu Belfastissa ei ollut vielä aamulla pakkovoitto-ottelu, mutta illan mittaan siitä tuli sellainen. Suurin syy siihen oli Kazakstanin sensaatiovoitto Tanskasta.

Lue lisää: Suomalainen poikkeus­lahjakkuus on koulun rehtorin mukaan esi­merkki siitä, miten elämässä voi menestyä muutenkin kuin akateemisilla taidoilla

Ennen illan ottelua Belfastissa vain Huuhkajat ja San Marino olivat nollassa pisteessä, ja samaan aikaan päävastustajiksi nimetyillä Slovenialla ja Pohjois-Irlannilla oli mahdollisuus nousta kuuteen pisteeseen.

Kuuden pisteen takamatka ennen kesäkuun karsintaotteluita olisi ollut liikaa.

Huuhkajilla oli pitkästä aikaa myös onnea matkassa. Avausjaksolla kotijoukkueella oli useampia vaaran paikkoja.

Suomen puolustajat ohitettiin muutamaan kertaan seinäsyötöillä, mutta Huuhkajien onneksi kotijoukkueen viimeistely-yritykset olivat kovin epätarkkoja.

Toisella jaksolla Suomi joutui taistelemaan entistä enemmän pohjoisirlantilaisten pääpelivoimaa vastaan.

Leo Väisänen (oik.) taisteli pallosta Josh Magennisin kanssa (toinen oik.).

”He alkoivat ylimiehittämään meidän linjaa ja löivät summittaista palloa sinne koko ajan. Olimme vähän köysissä. Saimme pidettyä palloa pois tosi vaarallisilta alueilta, mutta meiltä meni energiaa pallon siivoamiseen vaara-alueilta”, Schüller sanoi vaikeasta toisesta jaksosta.

Pohjois-Irlanti voitti hyökkäykset lukemin 30–16 ja maalintekoyritykset 9–7.

Päävalmentaja Markku Kanerva jatkoi 4–4–2-ryhmityksen käyttämistä toisessakin karsintaottelussa. Puolustus pysyi samana kuin Tanskaa vastaan, mutta keskikentän avaukseen tulivat Rasmus Schüller Kaan Kairisen tilalle ja Anssi Suhonen Oliver Antmanin tilalle.

Schüller oli tärkeä palanen Suomen voitossa, kun hän rytmitti peliä ja rikkoi vastustajan peliä.

Suhonen osoitti hyvyytensä lukuisia kertoja ottelun aikana, kun hän liikkui tunnollisesti puolustussuuntaan, voitti palloja Suomelle ja teki välillä tempokuljetuksia, joiden avulla Suomi pääsi hyökkäyskolmannekselle.

Suomen kapteeni Lukas Hradecky sanoi, että ottelun jälkeen saattoi huokaista helpotuksesta.

”Kenttä oli murheellinen. Ei siinä mitään jalkapalloa pystynyt pelaamaan. Olimme tehokkaita tänään. Beni teki ratkaisevan. Jokainen jätkä paransi Tanska-ottelusta. Kaksinkamppailuvoimaa ja tahtoa oli enemmän”, Hradecky kehui joukkuetta.

Lue lisää: Juho Kilo selvisi yksinäisyydestä ja kilpailusta: ”Fudiksessa ei ollut ongelmia, mutta kaveriporukka vain pieneni”

Lue lisää: Oliver Antmanin upea tasoitus ei riittänyt, kun Tanska iski lopussa kahdesti

Lue lisää: Iskulausetta pöytään, Kanerva – vain EM-kisapaikka kelpaa, muu olisi iso pettymys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat