Jokereiden paluulle hämmentävän yksi­mielinen vastaan­otto

Helsingin Jokerit pelaa ensi kaudella Mestiksessä, jos se saa Mestis-lisenssin. HS kysyi Mestis-seurojen mielipidettä Jokereista.

Jokereiden logo näkyy hyvin todennäköisesti ensi kaudella Mestis-otteluissa.

| Päivitetty

Jääkiekkokeväässä eletään kiinnostavia vaiheita. Pudotuspelit ovat menossa Liigassa ja Mestiksessä.

Lisäksi Helsingin Jokereilla on vähintäänkin toinen jalka Mestis-oven välissä, kun Suomen jääkiekkoliitto myönsi joukkueelle sarjapaikan.

Vielä narripaidat tarvitsevat Mestis-lisenssin, johon hakuaika päättyy ensi viikon perjantaina.

Mitä Mestis-seurat ajattelevat Jokereiden mahdollisesta pääsystä ensi kauden Mestikseen?

HS kysyi asiaa nykyisten suomalaisten Mestis-seurojen johtohenkilöiltä. Tällä kaudella Mestiksessä pelasi myös latvialainen HK Zemgale.

Kiekko-Espoo vetosi Suomen jääkiekkoliiton ja Mestiksen kanssa tehtyyn sopimukseen, jonka mukaan yksittäiset seurat seurat eivät asiaa kommentoi kesken prosessin.

Vastaukset saatiin kuitenkin kaikilta muilta seuroilta.

Kriittisimmät kommentit koskivat sitä, että Jääkiekkoliitto ei kysynyt Mestis-seurojen mielipidettä Jokereista, mutta lähes kaikkien vastanneiden seurojen viestit voi kiteyttää näin: Jokerit on tervetullut Mestikseen, kunhan tausta-asiat ovat kunnossa.

”Jos Jokerit täyttää lisenssiehdot, tervetuloa vain. Jokerit tuo medianäkyvyyttä ja yleisön kiinnostavuutta tähän sarjaan, vaikka Jokerit olisikin läpikulkumatkalla Liigaan”, sanoo Kiekko-Vantaan hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Kai Sointu.

Kajaanin Hokin hallituksen puheenjohtaja Pasi Halonen korostaa, että Mestis kaipaa piristysruisketta ja ihmisiä katsomoon. Tässä Jokerit pystyy auttamaan.

”Tuskin he siellä [Mestiksessä] monta vuotta ovat, mutta kaikki [aika minkä ovat] on positiivista”, Halonen sanoo.

Imatran Ketterän hallituksen puheenjohtajaa Mikko Partasta mietityttää juuri mahdollinen ”piipahdus” Mestikseen.

”Jos se on vain väliaikainen piipahdus ja porttina Liigaan, tuoko se mitään pysyvää Mestikseen. Itseäni mietityttää, miten suomalainen sarjajääkiekko Liigan alla pärjää ja voi hyvin”, Partanen toteaa.

”Varmasti Jokerit tuo näkyvyyttä ensi kaudella ja hienoa, että Jokereiden tarina jatkuu.”

Iisalmen Peli-Karhujen hallituksen puheenjohtaja Mika Salonen tiivistää Jokereiden paluun näin: ”Jokerit on brändi, joka tarvitaan pääsarjakiekkoilussa.”

Myös keuruulaisen Keupa HT:n hallituksen puheenjohtaja Antti Elo pitää Jokereiden tuloa Mestikseen myönteisenä asiana.

”Mielelläänhän me Jokerit Mestikseen otetaan lisäämään sarjan kiinnostavuutta.”

Lue lisää: ”Kerava pelasti” – Tällainen on Jokerien uusi kotihalli

Jokerit pelasi kaudella 2017-2018 KHL-liigaa Hartwall-areenassa.

Kooveen toimitusjohtaja Pekka Hemmilä peräänkuuluttaa Jokereilta suoraselkäistä ja läpinäkyvää toimintaa. Jos näin tapahtuu, Kooveekin pitää hienona asiana Jokereiden tuloa Mestikseen.

”Jokerit on Suomi-kiekolle ja pääkaupunkiseudulle elinvoimainen seura, joka tuottaa lisäarvoa”, Hemmilä toteaa.

Hyvin myönteisesti Jokereiden mahdolliseen pelaamiseen Mestiksessä suhtautuivat myös Tuto Hockeyn hallituksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää, Kokkolan Hermeksen hallituksen puheenjohtaja Petri Torkinlampi, Joensuun Kiekko-Poikien manageri Jaakko Lipponen, FPS:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Nuora ja Rovaniemen Kiekon toimitusjohtaja Janne Hyvärinen.

”Peukku ylöspäin Jokereille”, Hyvärinen ilmoittaa.

Suhteellisen myönteisesti Jokereihin suhtautuu Heinolan Peliittojen joukkueenjohtaja ja hallituksen jäsen Marko Nyman, mutta suitsutus ei ole ihan samaa tasoa kuin useilla muilla Mestis-seurojen johtajilla.

”Ihan ok, jos hommat ovat kondiksessa”, Nyman sanoo.

Ketterän Partanen on myös hieman varauksellinen.

”Minulla ei ole seuran edustajana tai henkilökohtaisesti mitään tunnesidettä tähän asiaan. Jos se sääntöjen puitteissa näin menee, sitten Jokerit tulee Mestikseen.”

Oma kysymyksensä on se, onko Mestis juuri oikea sarjataso Jokereiden paluulle kotimaiseen jääkiekkoiluun.

Vastaajista suurin osa korostaa tämän olevan Jääkiekkoliiton asia eivätkä he kommentoi sitä sen enempää.

”Antaa viisaampien päättää, missä pitää aloittaa”, Kiekko-Poikien Lipponen tuumaa.

Sen sijaan Tuto Hockeyn Haanpää sanoo, että Mestis kuulostaa oikealta reitiltä.

”Mielestäni on loistavaa, että [Jääkiekkoliiton] liittohallitus on antanut Jokereille mahdollisuuden hakea Mestis-lisenssiä.”

Kiekko-Vantaan Sointu muistuttaa, että sarjatasokeskustelu on ikuisuuskysymys.

”Eri vuosina on tehty erilaisia päätöksiä. Jotkut seurat ovat [aiemminkin] päässeet suoraan Mestikseen. Pientä linjattomuutta tässä on ollut, mutta kyllä niihin ratkaisuihin perusteetkin ovat olleet”, Sointu pyörittelee.

Kajaanin Hokin Halonen korostaa, että kesken kauden tehty muutos on kaikille tasapuolinen, eli joukkuemäärää ei vähennetäkään, joten mikään joukkue ei putoa suoraan, vaan viimeiset kaksi suomalaisjoukkuetta karsivat Mestis-paikastaan Suomi-sarjan kärkijoukkueiden kanssa.

”Kenellekään ei voi pyllistää”, Halonen sanoo.

Tässäkin kohtaa Peliittojen Nyman on aavistuksen kriittisempi kuin muut kyselyyn vastanneet seurat.

”Siitähän vähän on ollut Mestiksen sisällä puhetta, että reitti ei ole ihan oikea, mutta näin ovat liitossa päättäneet, niin näin mennään.”

Fakta

Jokerit aikoo pelata Keravalla ja Helsingissä

Keravan jäähalliin mahtuu 1 500 katsojaa.

  • Jokerit Helsinki oy hakee lisenssiä pelatakseen ensi kaudella Mestiksessä. Hakemus on jätettävä 31. maaliskuuta mennessä.

  • Jokereiden suunnitelmissa on pelata 20 kotiotteluaan Keravan jäähallissa. Loput runkosarjan kotiottelut se pelaisi Helsingin jäähallissa. Keravalla pelaamiseen Jokerit tarvitsee poikkeusluvan.

  • Päävalmentajaksi nousee A-junioreiden nykyinen valmentaja Tero Määttä.

  • Jokereiden uudessa omistajaryhmässä on muun muassa entisiä Jokereiden pelaajia, kuten Ossi Väänänen ja Teuvo Teräväinen sekä liikemiehiä, kuten Markus Selin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat