Pieni horjahdus maksoi jäätanssi­parille yhden sijan MM-jäällä: ”Ollaan silti ylitetty kaikki odotukset”

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat jäätanssissa Suomen parhaan sijoituksen 28 vuoteen. Yhdysvaltalaispari luisteli maailmanmestariksi, vaikka esitykseen sattui kaatuminen.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis onnistuivat lähes täydellisesti vapaaohjelmassaan MM-jäällä Saitamassa.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ylsivät uransa parhaaseen sijoitukseen taitoluistelun MM-kisoissa.

Pari lähti lauantaiaamun vapaatanssiin rytmitanssin kahdeksannelta sijalta. Turkkilan pieni horjahdus verotti sen verran pisteitä, että jäätanssijat putosivat yhdeksänsiksi. Vuosi sitten pari oli MM-kisoissa kahdestoista.

Turkkila ja Versluis saivat vapaatanssistaan 116,57 pistettä. Rytmitanssin pisteisiin yhdistettynä kokonaispisteet olivat 193,54.

Tammikuun lopulla EM-jäällä parin pronssipisteet olivat 198,21. MM-kisoissa suomalaiset olivat viidenneksi paras eurooppalaispari.

Vapaaohjelmassa suomalaisten eteen kiilasivat tŝekkiläiset sisarukset Natalie Taschlerova ja Filip Taschler (196,39).

Edellisen kerran suomalaispari on ollut MM-kisoissa kärkikymmenikössä vuonna 1995 eli 28 vuotta sitten, kun Susanna Rahkamo ja Petri Kokko olivat toisia.

”Elokuussa ei olisi voinut kuvitella, että tulee tällainen kausi. Ollaan ylitetty kaikki odotukset”, Turkkila sanoi puhelimitse Saitaman jättihallista Japanista.

Neljä vuotta sitten pari oli samassa hallissa ensimmäisissä MM-kisoissaan 16:s.

”Tuntuu hyvältä, vaikka pieni virhe rokotti pisteitä. Se oli vähän pettymys, mutta muuten ohjelma onnistui”, Versluis sanoi.

”Tuli horjahdus, mutten edes muista sitä enkä ole nähnyt vielä videolta. Se vaikutti vähän laatupisteisiin. Tulos oli silti ihan mukava”, Turkkila kertoi.

Suomalaisten herkkä ja aikuismainen luistelu oli myös japanilaisyleisön mieleen. Musiikkina oli jälleen Franz Schubertin pianosonaatteja.

”Olimme läsnä hetkessä ja tulkitsimme musiikkia japanilaisten edessä”, Turkkila sanoi.

Sijoittuminen kymmenen joukkoon tietää sitä, että Suomi sai ensi vuoden MM-kisoihin toisen edustuspaikan.

”Onhan se huikea juttu, että saadaan toinen pari myös MM-kisoihin”, Turkkila iloitsi.

Turkkila ja Verluis ovat entisiä yksinluistelijoita. Yhteisen jäätanssiuran he aloittivat vuonna 2016. Ensimmäisen SM-hopeansa pari tanssi jo puolta vuotta myöhemmin, mutta seuraavat vuodet olivat vaikeita ja sattui loukkaantumisia.

Viime syksynä pari luisteli kolmanneksi Espoossa pidetyissä kansainvälisissä gp-kisoissa. Se loi vahvan pohjan koko kaudelle.

Lue lisää: Ensin erillään, sitten yhdessä mitali

Tämä kausi päättyi MM-kisoihin. Lyhyen loman jälkeen pari alkaa harjoitella uutta ohjelmaa ensi kauteen.

”Kokonaisuudessaan kausi oli loistava. Gp-kisojen pronssi oli jo mahtava juttu”, Versluis sanoi.

Maailmanmestariksi luistelivat yhdysvaltalaiset Madison Chock ja Evan Bates (226,01) ennen italialaisia Euroopan mestareita Charlene Guignard–Marco Fabbri (219,85).

Yhdysvaltalaiset johtivat jo rytmitanssin jälkeen. Chock pyllähti nurin vapaaohjelmassa, mutta se ei maksanut mestaruutta, koska esitys oli muuten virheetön.

MM-pronssia luistelivat kanadalaiset Piper Gilles–Paul Poirier, 217,88.

Juttua korjattu kello 9.45. Suomalaiset olivat viidenneksi paras eurooppalaispari, eivät neljänneksi paras.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat