Superlupaus Niko Anttolan arkeen tulee valtava muutos – Iivo Niskanen on huolissaan yhdestä asiasta

Niko Anttolalle on varattu rooli Suomen hiihdon seuraavana soihdunkantajana. Armeija vain pitäisi hoitaa alta.

Niko Anttola (vas.) ankkuroi sensaatiomaisesti MM-viestihopeaa heti ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan.

Lahti

Mitä mies?

”Ihan hyvää.”

Mitä tältä Salpausselän viikonlopulta voi odottaa?

”En tiä. Saa nähdä.”

Kuten yllä oleva haastattelun alku osoittaa, Suomen maastohiihdon hypertimantti Niko Anttola ei varsinaisesti höpöttele ihan lämpimikseen.

Anttola, 20, antaa mieluummin tekojen puhua puolestaan. Se nähtiin viimeksi Planican MM-viestissä, jossa kylmäpäinen ankkuri nousi Suomen sankariksi.

Aikuisten arvokisamitali oli kuitenkin vain bonus Anttolan kaudessa. Talven päätähtäin olivat nuorten MM-kisat, joista Anttola kahmi kultaa (10 km v) ja hopeaa (20 km p).

”Onhan tämä kausi ollut tietenkin onnistuminen. Nuorten MM-kisoissa oli tarkoitus pärjätä ja siellä pärjättiin. Sitten muutama ihan iso kisa tullut sen jälkeenkin”, Anttola tuumaa.

”Ihan hyvin on mennyt. Aika tasaista suorittamista ollut koko kausi. Ei ole mitään isoja floppeja. Ihan tyytyväinen olen kyllä.”

Anttolan kautta on vielä jäljellä Lahden maailmancup-viikonlopun ja Inarin SM-hiihtojen verran. Rovaniemen Suomen Cupin finaaleihin osallistuminen on vielä auki.

Lue lisää: Niko Anttola oli muuten molli­voittoisten MM-kisojen suomalainen säväyttäjä

Suomalaishiihtäjille epätyypillisesti Anttola taitaa myös vapaan hiihtotavan loistavasti. Sillä hän voitti nuorten MM-kultaakin 10 kilometrin väliaikalähdössä.

Sen jälkeen Vuokatissa asuvan hiihtolupauksen arjessa tapahtuu raju muutos. Anttola astuu huhtikuun puolivälissä varusmiespalvelukseen Urheilukouluun Kainuun prikaatiin.

”Lähdetään suorittaan, Anttola tuumaa kysyttäessä ajatuksia armeijaan menosta.”

Kestävyysurheilijoiden kehityksessä varusmiespalvelus iskee juuri kriittiseen saumaan parinkymmenen ikävuoden tietämillä. Monet hiihtäjät ovat kompastelleet tähän sudenkuoppaan, mikä on hidastanut kehitystä.

”Ei minua sillä tavalla hirvitä. Jonkin verran on kaverien kanssa juteltu, miten siellä homma ovat pyörineet. Ei siihen muuten paljon pysty vaikuttamaan muuta kuin hyvällä asenteella.

Urheilukoulussa palvelusaika on joko puoli vuotta tai vuoden. Anttola ei vielä osaa arvailla, miten kansalaisvelvollisuuden täyttäminen vaikuttaa hänen ensi kauteensa.

”Sitä on vaikea sanoa. Todella vaikea ennustaa, mitä tapahtuu.”

Lue lisää: Joukkuekaverit kertovat, millainen mies on viestin sankariankkuri Niko Anttola: ”Kuin Kimi Räikkönen”

Kajaanin kasarmilla Anttola saattaa törmätä hiihtomaajoukkuekavereihin. Remi Lindholm nimittäin työskentelee samassa paikassa liikunta-aliupseerin pestillä.

”Ei Anttola mitään vinkkejä ole kysellyt”, kersantti Lindholm kertoo.

Lindholm antaa kysyttäessä ohjeen hiihtotimantille.

”Ei kannata yrittää treenata ihan liikaa vaikkapa viikonloppuvapailla, kun noita hommia on niin paljon sitten palveluksessa.”

”Siinä voi voittaa aika vähän, jos tekee liikaa. Se voi mennä ylikin”, Lindholm sanoo.

Lindholmin on määrä osallistua myös harjoitusleireille urheilukoululaisten kanssa. Rennonletkeä kersantti ei kuitenkaan aio panna alempiarvoista maajoukkuekaveria koville.

”Ei minua tarvitse ikinä herroitella. Ihan kavereita ollaan”, Lindholm naurahtaa.

Lue lisää: Suomi sai uuden kultapojan – ja viesti­joukkueessa onnistui aivan jokainen

Suomen tämän hetken mieshiihdon ykkösnimi Iivo Niskanen suoritti niin ikään aikoinaan varusmiespalveluksensa Kainuun prikaatissa.

Niskanen kokee, että hänelle palvelus ei tuottanut takapakkia urheilijana.

”Ei se sellainen peikko ollut. Pystyin pitämään tasoni ja nostamaankin. Olin armeijavuonna varamiehenä MM-kisoissa (2013). Pystyin kilpailemaan muistaakseni ihan hyvällä tasolla”, Niskanen muistelee.

”Nyt kun palvelukseen astuminen on vielä vähän aikaistettu, Nikon tasoinen urheilija pystyy peruskoulutuskauden jälkeen toteuttamaan ihan hyvin suunnitelmaa ja harjoittamaan omaa ammattiaan.”

Yhdestä hiihtäjälle kriittisen tärkeästä asiasta Niskanen on kuitenkin Anttolan varusmiespalveluksen suhteen huolissaan.

”Terveenä pysyminen on suurempi haaste. En usko, että kuormituksellisesti Nikolle tulee sen enempää ongelmaa”, Niskanen sanoo viitaten armeijaoloihin, joissa virukset tuppaavat leviämään herkästi.

Lue lisää: Ikäistään kypsempi Niko Anttola ansaitsee paikan viestijoukkueessa – mallia voi ottaa vaikka Ruotsista

Suomen hiihdon kirkkainta tulevaisuuden timanttia nosteltiin sankarina Planican MM-viestin jälkeen.

Vaikka Anttola on jo 20-vuotiaana myös aikuisten arvokisamitalisti, hänen suurien menestyspäivien pitäisi siintää vasta tulevaisuudessa.

Norjan hiihtolegenda Petter Northug ehti jo Planican aikaan keulia, että Anttola ottaisi henkilökohtaisen mitalin heti seuraavista arvokisoista, MM-Trondheimista 2025.

Tälle kaudelle Anttolan tähtäin oli lukittu Whistlerin nuorten MM-kisoihin. Mutta minne seuraavaksi?

”Varmaan nämä aikuisten kisat. Mitä näitä nyt on, maailmancup ja arvokisat. Kyllähän molemmat seuraavat arvokisat kiinnostaa (MM-Trondheim 2025 ja Milano-Cortina 2026)”, Anttola sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat