Jari Saario taistelee Atlantilla väsymyksen ja vasta­tuulen kanssa: ”Ihan mahdoton nukkua”

Soutaja Jari Saario joutui yölliselle sukellusreissulle narun sotkeuduttua peräsimeen.

Jari Saario on soutanut Atlantilla yli kaksi kuukautta.

| Päivitetty

Palomies Jari Saario on soutanut yli 5 200 kilometriä Atlantilla, ja matkaa Antigualle oli sunnuntai-iltana enää noin 150 kilometriä. Matkantekoa ovat viime päivinä hidastaneet vaikeat olosuhteet.

Kovan vastatuulen vuoksi Saario ei ole päässyt etenemään toivomaansa vauhtia, ja hän on myös joutunut pärjäämään todella vähillä yöunilla.

Satelliittipuhelimesta kuuluu puhelun aikana monta kertaa kova pamahdus, kun aalto lyö veneen kylkeen. Sivuvastainen tuuli oli Saarion arvion mukaan sunnuntaina noin kahdeksan metriä sekunnissa.

”Vene heiluu ihan hulluna, kun aalto räjähtää kylkeen. Neljään viime vuorokauteen olen nukkunut yhteensä ehkä kolme tuntia. On ihan mahdoton nukkua”, Saario kertoo.

”Ei tässä saa edes lusikkaan suuhun, aallot ovat ihan mahdottomia.”

Video Saarion soudusta on kuvattu helmikuun alussa.

Saarion viime päivät ovat menneet joko ajoankkurissa tai tuulta vastaan taistellessa. Vähitellen matka on silti edennyt. Sunnuntain vastaisena yönä hän sai kuitenkin ylimääräistä puuhaa, kun ajoankkurin – eli ison laskuvarjon näköisen pressun – naru oli jäänyt kiinni peräsimeen.

Ohjelmassa oli öinen sukellusreissu.

”Yritin yöllä lähteä soutamaan, mutta peräsin oli jumissa. Naru oli kiilautunut hemmetin tiukkaan. Minulla on mukana sukeltajan lamppu ja pimeässä sukeltaminen on tuttua hommaan pelastussukeltajan töistä.”

Video veneen pohjan puhdistamisesta on kuvattu tammikuun lopussa.

Maanantaiksi oli luvassa vielä samanlaista tuulta, mutta sitten pitäisi olosuhteiden hieman helpottua. Viikonloppu tarjosi Saariolle yli kaksi kuukautta kestäneen reissun isoimmat aallot.

”Aallot ovat varmaan kuusimetrisiä. Olisi niin siisti soutaa, jos olisi myötätuulessa. Silloin kävisi Karibian-lomasta.”

Saariolla kestää todennäköisesti vielä 1–2 vuorokautta päästä Antigualle, mutta tuulet vaikuttavat vauhtiin merkittävästi.

Antigualta sähköongelmista kärsinyt vene kuljetetaan Lontooseen korjattavaksi. Saario tulee Suomeen ja lähtee kesäkuussa soutamaan Atlantin pohjoista reittiä New Yorkista Lontooseen.

Uutista täydennetty kello 15.55: Vaihdettu aika-arvioksi 1–2 vuorokautta 2–3 vuorokauden sijaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat