KOK: Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat palata kilpailemaan

KOK:n hallitus hyväksyi periaatteet, joiden perusteella venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluu on mahdollista.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach osallistui tiistaina KOK:n hallituksen kokoukseen.

| Päivitetty

Kansainvälisen olympiakomitean, KOK:n, hallitus suosittelee kansainvälisille lajiliitoille yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamista ilman kansallisuustunnuksia.

KOK:n suositus on osoitettu kaikille kansainvälisille urheiluorganisaatioille.

Suositus ei koske joukkueurheilua eikä urheilijoita, jotka aktiivisesti kannattavat Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Myöskään Venäjän ja Valko-Venäjän armeijaan tai kansalliseen turvallisuuteen kytköksissä olevat eivät voi osallistua kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

KOK:n hallitus ei vielä ottanut kantaa siihen, saavatko Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat osallistua Pariisin vuoden 2024 tai Milano Cortinan vuoden 2026 olympialaisiin. Tästä on tulossa myöhemmin erillinen päätös.

Tiedotteessaan KOK:n hallitus perustelee suositustaan YK:n asiantuntijoiden kannalla, jonka mukaan urheilijoita ei pitäisi rangaista kansallisuuden perusteella.

KOK:n hallitus pitää edelleen voimassa osan Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisista suosituksistaan.

Venäjällä ei edelleenkään pidä järjestää kansainvälisiä urheilutapahtumia. Maiden liput, kansallislaulut ja muut kansalliset tunnukset on kielletty urheilutapahtumissa ja myös kisojen katsomoissa, eikä maiden hallitusten edustajia saa kutsua eikä akkreditoida kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

Lue lisää: KOK luimistelee taas Venäjän kanssa – Kansainvälinen yleis­urheilu­liitto näyttää toista mallia

Lue lisää: Suomalainen miekkailija tympääntyi KOK:n saamattomuuteen – esittää ankaria Venäjä-pakotteita

Lue lisää: KOK:ta uhataan boikotilla venäläisten takia – Olli Rausteen mukaan YK:n kanta ei ole edes relevantti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat