Hyötyykö HIFK Tapparan evakosta? Otto Paajanen muistuttaa pelaajien mieltymyksestä

Otto Paajanen sanoo, että ei tunne yhtään kiekkoilijaa joka pelaisi mieluummin vieraissa kuin kotona. Silti hän ei halua antaa liikaa painoarvoa kotiedulle.

Otto Paajanen nappasi jäälle heitetyn rantapallon käteensä Lukko-pelin ratkaisemisen jälkeen.

Kun kiekko putoaa Nordenskiöldinkadulla jäähän perjantai-iltana, ovat Helsingin IFK ja Tampereen Tappara tavallaan väärässä paikassa.

Kiekkoilun perusperiaatteet järkkyvät, kun runkosarjan voittanut tamperelaisryhmä joutuu ensimmäiseen peliinsä vieraskaukaloon. Ja toiseen vielä perään lauantaina.

Kotietu toki on tosiasiallisesti Tapparalla: jos sarja venyy seitsemään peliin, Tampereella pelataan neljä ottelua ja Helsingissä kolme. Mutta sarjan ohjelma antaa HIFK:lle mahdollisuuden iskeä.

Molemmat välierissä mukana olevat tamperelaisjoukkueet joutuvat pelaamaan kaksi ensimmäistä otteluaan vieraskaukalossa. Areena-ajan hinta on se, että välierien alussa Nokia-areena on varattu musiikille: ensin areenan ottaa haltuunsa Antti Tuisku, sitten Andrea Bocelli.

”Mielenkiintoinen sarja, ja mielenkiintoinen aloitus. Varmasti hyvä mahdollisuus meille ja kivahan se on kotona aloittaa. Pääsee heti rytmiin. Äärimmäisen kova sarja tulossa ja varmasti tasainenkin”, sanoi HIFK:n keskushyökkääjä Otto Paajanen sarjan avauksesta.

Otto Paajanen juhli mestaruutta Hämeenlinnan Pallokerhossa keväällä 2019.

Kotietu ei ole pelkkää sanahelinää. Katsaus koti- ja vieraspelien erillisiin sarjataulukoihin kertoo tylyä kieltä. HIFK pystyi runkosarjassa ottamaan kotipeleissään 1,933 pistettä ottelua kohden. Vieraissa saldo oli vain 1,3 pistettä.

Kotikaukalossa peräti 12 Liiga-joukkuetta pystyi ottamaan vähintään puolet tarjolla olleista pisteistä. Vieraissa samaan pystyi neljä joukkuetta, yhtenä HIFK:n välierävastustaja Tappara.

”Itse ainakin yritän lähestyä koti- ja vieraspelejä samoin, että ei liikaa anna painoarvoa. Vaikka en kyllä tunne yhtään kiekkoilijaa, joka sanoisi, että ennemmin pelaa vieraissa kuin kotona”, Paajanen pyörittelee.

Kotona pelaaminen tarkoittaa esimerkiksi tuttua kaukaloa ja koppikäytävää sekä vaihtoetua: kotijoukkue saa asettaa pelikatkoilla kentällisensä jäälle vierailijan jälkeen ja näin katsoa ketä vastaan kenenkin ketju pelaa.

Silti Paajanenkin kääntää puheen nopeasti kotiyleisön tukeen. Nordenskiöldinkadun jäähallin tunnelman parhaista puolista saatiin esimakua Lukko-puolivälieräsarjan päätösottelussa, kun HIFK nousi kahden maalin takaa tasoihin varsinaisen peliajan lopulla. Sen jälkeen hallin yleisö pääsi mylvimään täysillä, kun Paajanen teki jatkoeräosuman.

”Olihan se upea fiilis. Totta kai kaikki varmaan olivat helpottuneita ja hyvä, että päästiin eteenpäin. Tunnelma oli huikea lopussa, kun lyötiin peli tasoihin ja saatiin voittomaali tehtyä.”

Lukkoa vastaan pelattu sarja alkoi HIFK:n osalta kolmella voitolla. Sen jälkeen raumalaiset olivat kahdesti vahvempia ennen kuin HIFK pystyi katkaisemaan sarjan jatkoajalla.

Sarjan kääntyminen oli jo hieno kruunu HIFK:n keväälle. Pitkään HIFK kävi taistelua lähinnä pudotuspelien viimeisistä paikoista, mutta ennen joulua kurssi alkoi kääntyä.

Viimeisissä otteluissa ennen joulua HIFK onnistui voittamaan Jukurit ja Ässät. Sen jälkeen joukkue lähti Sveitsin Davosin Spengler Cupiin.

Sveitsissä pelit eivät tuoneet voittoja, mutta silti turnausta on pidetty eräänä HIFK:n kauden käännekohtana. Turnauksen jälkeen HIFK:n hyvät pelit Liigassa saivat jatkoa. Pisteputki venyi 16 ottelun mittaiseksi, mikä sivusi seuraennätystä.

Paajanen allekirjoittaa sen, että Sveitsissä kurssin käännökseen tuli keskeisiä eväitä.

”Ei ennen sitä ollut kuin pari peliä mennyt hyvin. Teki hyvää henkisesti päästä irti rutiineista ja olemaan yhdessä. Varmaan enemmän kyse oli kaukalon ulkopuolisesta ajasta. Peli ei ainakaan tuloksen kannalta siellä riittänyt, vaikka pelattiin rohkeasti”, Paajanen sanoo.

Ennakkoasetelmissa HIFK:lta ei odoteta välierissä suuria. CHL:n tällä kaudella voittanut ja leveällä materiaalilla operoiva Tappara on selvä ykkössuosikki mestariksi.

Paajanen on voittanut mestaruuden Hämeenlinnan Pallokerhon kapteenina keväällä 2019. Hän korostaa yksi askel kerrallaan etenemistä. Mieli ei saisi vaeltaa liikaa, ja jos niin käy, pitää pystyä palaamaan oleelliseen.

”Ei nyt kannata miettiä liian pitkälle eteen eikä taakse. Sen parempi mitä paremmin pystyy elämään hetkessä. Nämä on näitä kliseisiä sanontoja.”

Lauantai-iltana tiedetään, mitä kahdesta kotiottelusta jäi HIFK:n käsiin. Sen jälkeen odottaa peräti kolmen pelin rupeama Nokia-areenassa.

Ennen sitä sarjassa pidetään kolmen päivän tauko, kun areenan vapautumista odotellaan. Ensimmäinen Tampereen peli pelataan ensi keskiviikkona.

”Ihan mielenkiintoinen aikataulu. Se on ohjelma, ja sillä mennään.”

Jääkiekon Liigan ensimmäinen välieräottelu HIFK–Tappara pelataan Nordenskiöldinkadun jäähallissa perjantaina kello 18.30 alkaen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat