Suomalaisen urheiluoikeuden huippuasiantuntijan Olli Rausteen mukaan Kansainvälinen Olympiakomitea sivuutti Venäjä-asiassa omat sääntönsä.
KOK suositteli tiistaina kansainvälisille lajiliitoille yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamista puolueettomina urheilijoina.
Rausteen mielestä KOK:n päätös oli ristiriidassa järjestön peruskirjan kanssa, ja samalla se avasi myös valitustien venäläisille ja valkovenäläisille.
Ristiriita on siinä, että KOK:n suositus ei koske joukkueurheilua eikä urheilijoita, jotka aktiivisesti kannattavat sotatoimia Ukrainassa.
”Olympialaisten peruskirja sanoo hyvin yksioikoisesti, että poliittisiin tai muihin mielipiteisiin perustuva syrjintä on kielletty”, Olli Rauste sanoo.
”Se kertoo siitä, että kun asia on riittävän iso, sitten säännöillä ja juridiikalla ei olekaan merkitystä. Silloin asia ratkaistaan poliittisin perustein. Tämä on niin iso asia, että säännöt ovat toissijaisia.”
Rauste on ollut välimiehenä urheilun kansainvälisessä välitystuomioistuimessa (CAS). Hän näkee, että KOK:n päätös avaa valitusmahdollisuuksia venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille, mikäli heitä ei päästettäisikään kilpailuihin heidän mielipiteidensä takia.
”Se on tietysti selvää, että joku urheilija, joka jätetään hyväksymättä mukaan sillä perusteella, että hän on ilmaissut kannattavansa sotatoimia Ukrainassa, voi tehdä valituksen urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen. Tämä avaa CAS-portin.”
Rausteen mukaan tähän liittyen ei ole olemassa muuta ennakkotapausta kuin CAS:n tekemä päätös koskien Venäjän jalkapallomaajoukkuetta ja venäläisiä seurajoukkueita, kun ne suljettiin Euroopan jalkapalloliiton Uefan kilpailutoiminnasta keväällä 2022.
CAS hyväksyi äänin 2–1 Uefan päätöksen sulkea venäläisjoukkueet kilpailutoiminnan ulkopuolelle.
CAS katsoi Uefan tehneen hallinnollisen päätöksen sulkiessaan venäläisjoukkueet ja katsoi myös Uefalla olleen siihen oikeus.
KOK olisi voinut myös tehdä Uefan kaltaisen hallinnollisen päätöksen ja sulkea venäläiset ja valkovenäläiset kokonaan kilpailuista esimerkiksi turvallisuussyistä. Silloin Uefaa koskeva päätös olisi voinut toimia hyvin ennakkotapauksena.
”Pitää muistaa, että Uefaa koskeva päätös oli tehty äänin 2–1. Sen painoarvo ei ole niin suuri kuin yksimielisellä päätöksellä.”
Pelataanko venäläisurheilijoiden asiassa aikaa? Rausteen mielestä se näyttää siltä.
Rauste arvelee KOK:n tehneen suosituksensa sillä perusteella, että nyt se vain mahdollistaa venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen karsintakilpailuihin.
KOK voi odottaa, mikä on tilanne Ukrainassa siinä vaiheessa, kun lopullinen päätös venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisoikeudesta vuoden 2024 olympialaisiin on pakko tehdä.
”Siihen asti urheilujohtajilla on aikaa, ja kaikki tietävät tilanteen vaikeuden. Tällä päätöksellä mahdollistetaan näyttöjen antaminen niin, että sodan loppuessa urheilijat voitaisiinkin ottaa mukaan olympialaisiin. Sitä emme tietenkään tiedä, mikä on lopullinen päätös keväällä 2024. Tällä pidetään ovi auki kumpaankin suuntaan.”