Antti Törmäsen sitkeyttä ylistetään Sveitsissä – ”Taistelu alkaa uudelleen”

Antti Törmänen sai tiistaina kuulla syövän uusiutuneen.

Antti Törmänen jatkaa seuransa valmentamista diagnoosista huolimatta. Kuva vuodelta 2017.

Antti Törmänen on nimi, joka on tuttu jokaiselle suomalaiselle urheilufanille tavalla tai toisella. Törmäsestä kohistiin jo teini-ikäisenä talenttina 1980-luvulla, kun hän takoi tehoja vanhassa ykkösdivisioonassa Kiekko-Espoon paidassa.

1990-luvun alussa Törmänen nousi nopeasti Jokerien liigajoukkueeseen ja pikavauhtia myös runkopelaajaksi. Vuonna 1995 hän oli osa historiallista MM-kultajoukkuetta Tukholmassa.

Jos Törmänen ei tullut tutuksi pelaajana, niin sittemmin hän on niittänyt mainetta valmentajana Suomessa ja Sveitsissä.

Vuonna 2020 Törmänen sai elämänsä raskaimman uutisen, kun häneltä löydettiin sappirakon syöpä. Tieto tuli hänelle vieläpä 21-vuotishääpäivänä. Hän jäi sivuun sveitsiläisen EHC Biel-Bienne -seuran päävalmentajan hommista, mutta palasi myöhemmin ja toimii pestissä edelleen.

Tällä viikolla Törmäsestä kerrottiin jälleen surullinen uutinen. Syöpä uusiutui. Suomalaiselle satoi tukea kotimaasta, Sveitsistä ja ympäri kiekkoilevaa maailmaa.

Sveitsiläisen Blick-lehden jääkiekkotoimittaja Marcel Alleman ylistää jutussaan Törmäsen sitkeyttä ja kirjoittaa tämän karusta tilanteesta. ”Kun kohtalo näyttää jälleen julmuutensa”, Alleman kirjoittaa.

”Hän näyttää niin onnelliselta sunnuntai-iltana ja säteilee ylpeyttä joukkueestaan. He löivät Bernin puolivälierissä. Sisällä varmasti myrskyää. Ulkopuolisena asiaa ei voi kuvitellakaan. Sillä aivan sarjan alussa Törmänen sai rutiinitarkastuksen jälkeen kuulla, että syöpä oli palannut hänen kehoonsa lähes kolmen vuoden jälkeen”, Alleman alustaa.

Törmänen jatkaa tehtävässään toistaiseksi normaalisti. Valmennustiimi sai tuoreen tuekseen urheilujohtaja Martin Steineggerin. Muutoin toiminta jatkuu niin ennallaan kuin se on mahdollista.

Puolen vuoden hoitojakso on jälleen edessä ennen pitkää. Sitä ennen Törmänen ja Biel-Bienne yrittävät seuran ensimmäistä mestaruutta sitten kevään 1983.

”Toisen kerran kolmen vuoden aikana Antti Törmänen taistelee elämästään. Ja nyt hän haluaa johtaa EHC Bieliä valmentajana pudotuspeleissä ja viedä heidät finaaliin. Aivan käsittämätöntä! Alleman hehkuttaa.”

Tilanne selvisi Törmäsen pelaajille – ja myöhemmin koko maailmalle – tiistaina. Seuran puolivälieräsarja maan suurseuraa ZSC Lionsia vastaan alkaa torstai-iltana.

Alleman muistuttaa, että Törmänen palasi myös 2021 paljon nopeammin kuin odotettiin. Hän siteeraa suomalaista toisesta haastattelusta, kun tämä tuolloin sanoi haluavansa elää elämäänsä nyt. Siksi toimittaja uskoo, että Törmänen jatkaa pudotuspelikevään läpi valmentamista niin kauan kuin hänen terveytensä sen sallii.

”Vaikeimpina aikoinaan Törmänen ei ajatellut itseään vaan perhettään. Hänen vaimonsa kärsi koronan pitkäaikaisvaikutuksista. Hän sanoi haluavansa olla osa lastensa elämää. Nyt taistelu alkaa uudelleen. Kaikki pistävät sormensa ristiin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat