Lauri Tarasti ehdottaa uutta liikunnan yhteistyöfoorumia

Selvitysmies Tarasti jätti ehdotuksensa perjantaina Suomen olympiakomitealle. Liikunnan yhteistyöfoorumi olisi yksityinen taho, johon ei kuuluisi viranomaisia. Foorumi olisi keskustelupaikka ja yksi keino lisätä liikunnallisuutta.

Lauri Tarasti on tehnyt pitkällä urallaan monenlaisia erilaisia selvityksiä ja hankkeita.

| Päivitetty

Ministeri ja pitkäaikainen urheiluvaikuttaja Lauri Tarasti ehdottaa erilliseen liikunnan yhteistyöfoorumin perustamista Suomen olympiakomitean yhteyteen.

Foorumin tavoitteena olisi vahvistaa yksityisten liikuntajärjestöjen toimintaa liikunnan yhteisten etujen valvomiseksi.

Foorumi kehittäisi myös olympiakomitean toimintaa liikunnan keskusjärjestönä luomalla järjestynyttä ja pysyvää yhteistoimintaa liikunnasta käytännössä vastaavien yksityisten ja kolmannen sektorin tahojen kanssa, Tarasti toteaa.

Tarasti perustelee ehdotustaan sillä, että olympiakomiteasta on sen uudistuksessa tullut myös liikunnan keskusjärjestö, mikä on sille uusi tehtävä.

Tarasti on ollut koko ajan sitä vastaan, että huippu-urheilu ja liikunta nivottiin yhteen uudistuneessa olympiakomiteassa.

”Ja olen sitä mieltä edelleen”, Tarasti sanoo.

Hänen mukaansa liikunnan foorumi ei puuttuisi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamiin valtakunnallisiin liikunnan edistämisohjelmiin, kuten Liikkuvat-kokonaisuuteen, mutta terävöittäisi olympiakomitean liikuntaa koskevan äänen kuulumista yhteiskunnassa.

Tarasti lähetti ehdotuksensa perjantaina olympiakomitean johdolle, puheenjohtaja Jan Vapaavuorelle, toimitusjohtaja Taina Susiluodolle ja liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan yksikön johtaja Petri Keskitalolle.

Vapaavuori pitää myönteisenä, että liikunnallisuuden lisäämisestä käydään vihdoin vireää yhteiskunnallista keskustelua ja ymmärretään laajan yhteistyön merkitys.

Olympiakomitea suhtautuu hänen mukaansa positiivisesti kaikkiin tätä tukeviin aloitteisiin.

Vapaavuori huomauttaa samalla, että liikunta ja huippu-urheilu yhdistettiin samaan kattojärjestöön jo yli kuusi vuotta sitten.

”Piehtaroiminen edelleen tässä asiassa ei edistä mitään ja suurin häviäjä tämän keskustelun ylläpitämisessä on suomalainen huippu-urheilu”, Vapaavuori sanoo.

Foorumi olisi yksityinen taho. Siihen ei kuuluisi valtion viranomaisia, vaikka yhteistyö niiden kanssa olisi tärkeää.

Foorumi kokoontuisi kerran vuodessa, tarvittaessa useammin olympiakomitean kutsusta ja valmistelusta.

Olympiakomitea nimeäisi foorumin puheenjohtajan ja sihteerin sekä kutsuisi edustajia tahoista, joita ei toistaiseksi ole kuultu.

Tällaisiksi tahoiksi Tarasti listaa Suomen ladun, Sydänliiton, Hengitysliiton, Lääkäriliiton, Liikuntatieteellisen seuran, UKK-instituutin, Suomen paralympiakomitean, Finlands svenska idrottin, Työväen urheiluliiton, Opiskelijain liikuntaliiton, Koululiikuntaliiton, Suomen luontokeskus Haltian, Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliiton, Kuntaliiton, liikunnan aluejärjestöt, Liikunnan ja terveystiedon opettajien liiton, Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen ja Suomen palloliiton.

Tarastin mukaan foorumin keskeisiä tehtäviä olisi toimia keskustelu- ja tietojenvaihtopaikkana.

”Nyt kun liikkumattomuus on ollut niin paljon esillä, foorumi osallistuisi suunnitteluun liikunnallisuuden lisäämiseksi ja liikkumattomuuden vähentämiseksi”, Tarasti sanoo.

Tarasti on tehnyt urallaan kymmeniä erilaisia selvityksiä, jotka ovat johtaneet käytännön toimiin.

Maailman antidopingtoimistossa Wadassa on parhaillaan käsittelyssä hänen ehdotuksensa, että dopingista kärähtäneen alle 18-vuotiaan urheilijan valmentaja saisi automaattisesti yhtä pitkän toimintakiellon kuin urheilija on kilpailukiellossa.

Vuonna 2020 Tarasti selvitti, pitäisikö huippu-urheilu kirjata lakiin. Selvitysmies tuli siihen tulokseen, ettei erillistä lakia tarvita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat