Suomen olympiakomitea: Venäläisiä ei voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilu­toimintaan

Suomen Olympiakomitea on ilmaissut näkemyksensä yhteisellä lausunnolla muiden Pohjoismaiden kanssa.

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toivoo KOK:lta tiukempia Venäjä-linjauksia.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti tiistaina siirtää vastuuta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksista kansainvälisille lajiliitoille.

KOK määritteli suosituksen ehdoista, joilla lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet.

Suomen olympiakomitea otti hallituksensa kokouksessa torstaina kantaa asiaan. Olympiakomitean mukaan venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan.

Olympiakomitea on ilmaissut näkemyksensä yhteisellä lausunnolla muiden Pohjoismaiden kanssa.

”Ukrainalla ja ukrainalaisilla urheilijoilla on täysi tukemme asiassa. Samalla meidän täytyy kyetä turvaamaan suomalaisten huippu-urheilijoiden mahdollisuus keskittyä täysillä uraansa ja ammattinsa harjoittamiseen”, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toteaa tiedotteessa.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat on valtaosassa lajeista suljettu kansainvälisestä kisatoiminnasta Ukrainan sodan takia.

Lue lisää: Taina Susiluoto KOK:n Venäjä-päätöksestä: ”Ennen­näkemättömiä kriteerejä”

Lue lisää: KOK:n kohupäätös yllätti Hiihto­liiton: ”Emme odottaneet ihan tuollaista”

KOK ei linjannut aikataulua päätökselle Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mahdollisesta osallistumisesta ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisiin.

Kyseisten maiden urheilijat osallistuisivat kansainvälisiin kisoihin niin sanottuina neutraaleina urheilijoina.

”Pidämme hyvänä, että KOK päätti pitää Venäjälle ja Valko-Venäjälle asetetut sanktiot voimassa. Samoin on positiivista, että venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita ei ainakaan toistaiseksi päätetty päästää mukaan olympialaisiin. Jatkamme päättäväistä vaikuttamistyötämme asiassa”, Vapaavuori kertoo.

Vapaavuoren mukaan KOK:n linjaukset "eivät kuitenkaan olleet riittävän jämäköitä ja yksiselitteisiä ja että kansainvälisillä lajiliitoilla on nyt suuri vastuu asian käsittelyssä".

Suurista lajiliitoista Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on ilmoittanut, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voi toistaiseksi palata kansainväliseen kilpailutoimintaan edes ilman kansallistunnuksia.

Myös Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on tehnyt samansuuntaisen linjauksen.

”Kannustamme jäsenjärjestöjämme vaikuttamaan omiin kansainvälisiin kattojärjestöihinsä WA:n esimerkin ja pohjoismaisen linjan mukaisesti”, Vapaavuori sanoo.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat