Teemu Virtanen hiihti 24 tunnissa yli 443 kilometriä: ”Viimeiset neljä tuntia vetivät miehen loppuun”

Virtanen rikkoi yli 40-vuotiaiden maailmanennätyksen. 24 tunnin hiihdon maailmanennätys jäi yhä Hans Mäenpään nimiin.

Teemu Virtanen hiihti Vaajakosken urheilukentällä Jyväskylässä 443 kilometriä ja 5 metriä. Hän kohensi omaa ennätystään noin kymmenellä kilometrillä ja teki yli 40-vuotiaiden ME:n, mutta Hans Mäenpään maailmanennätys 472 kilometriä jäi rikkomatta. Kuva helmikuulta Lahden Salpausselältä.

Aikamoinen henkien taistelu. Noihin kolmeen sanaan ultrahiihtäjä Teemu Virtanen tiivisti vuorokauden mittaisen hiihtourakkansa Vaajakosken urheilukentällä Jyväskylässä.

Viaplayn hiihtolähetyksistä tuttu lahtelainen opettaja oli hetkeä aiemmin tullut maaliin 24 tunnin mittaisessa ennätyskokeessaan.

”Aika puhki on, mutta se nyt tietysti kuuluu tähän lajiin. Jos vetää vuorokauden loppuun asti, niin ei siinä koskaan kyllä lähdetä heti tanssimaan”, Virtanen sanoi puhelimitse.

Hän kertasi raskasta urakkaansa vaakatasossa kesken huoltotoimenpiteiden.

”Makaan tässä ja poika hieroo kantapäätä. Ne ovat niin puhki, kun ne olivat monoissa koko ajan.”

Virtanen tavoitteli pääsiäisen alla 24 tunnin hiihdon maailmanennätyksen rikkomista. Ennätys, 472 kilometriä, jäi yhä pietarsaarelaisen Hans Mäenpään nimiin.

Omaa entistä maailmanennätystään Virtanen paransi noin kymmenellä kilometrillä lukemiin 443 kilometriä ja viisi metriä. Hän oli hiihtänyt vuonna 2010 reilut 433 kilometriä.

”Tällä kertaa oli aika rajua leikkiä. Viimeiset neljä tuntia vetivät kyllä miehen niin loppuun”, Virtanen sanoi.

Raju oli Virtasen mukaan alkukin. Taustajoukkoihin kuulunut Juha Tuikkanen kertoi hankaluuksien johtuneen kentälle puhaltaneesta koillistuulesta. Tulosta verotti myös apuhiihtäjän puute alkumatkasta.

”Täällä oli kuusi astetta lämmintä eilen iltapäivällä. Teemu sanoikin, että alku oli jossain kohti jopa hitaampaa kuin hänen omassa ennätyshiihdossaan. Se vähän kaiversi häntä”, Tuikkanen sanoi.

Hänen mukaansa Virtanen oli pitänyt vaikeuksien vuoksi mahdollisena noin 455 ja 460 kilometrin haarukkaan osuvaa tulosta, jos kaikki palaset olisivat olleet paikallaan.

”Esihiihtäjän merkitys on erittäin suuri varsinkin kun tuulta on”, Tuikkanen sanoi.

55-vuotias Virtanen oli maalissa syystäkin tyytyväinen urakkaansa.

”On kuitenkin mukavaa, että se meni kymmenellä kilometrillä oli entisen maailmanennätykseni. Onhan se aina hyvä, kun pystyy sen tekemään.”

”Tällä hetkellä olen kuitenkin maailmassa sitten se toiseksi eniten hiihtänyt. Onhan sekin ihan miellyttävää, eikä kukaan minun ikäinen eikä yli nelikymppinen ole tämmöistä koskaan tehnyt”, hän lisäsi.

Yli 40-vuotiaiden ME-tuloksen hiihtänyt Virtanen oli liikkeessä käytännössä koko vuorokauden. Pisimmät tauot kestivät vain muutaman minuutin.

”Pisin oli kolme minuuttia kun laitettiin takki päälle ja käytiin pissalla”, hän sanoi.

”Koko ajan pysyttiin liikkeessä. Totta kai aina kun sukset vaihtoi, niin samalla otettiin syötävää tai käytiin pissalla, mutta ne voivat olla parin minuutin taukoja pisimmillään. Muuten syödään ja juodaan vauhdissa.”

Huima kestävyyskoe ei sammuttanut Virtasen hiihtokipinää. Hän paljasti suuntaavansa takaisin laduille mahdollisesti jo lähipäivinä.

”En minä nyt ainakaan huomenna käy lenkillä, mutta katsotaan jos viikonloppuna jaksaisi pikkuisen hiihdellä”, Virtanen kertoi.

”Ei tässä kuitenkaan kovaa hiihdetä pitkään aikaan, se on varmaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat