Teemu Pukin uran jatkoa määrittelevät perhe, pelityyli ja kunnianhimo

Teemu Pukin ilmoitus lähteä Norwich Citystä antaa seuralle ja pelaajalle mahdollisuuden jättää puolin ja toisin hyvät jäähyväiset, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Teemu Pukki on tehnyt Norwchille tällä kaudella kymmenen maalia ja antanut seitsemän maalisyöttöä, vaikka joukkueen kausi on ollut vaisu.

| Päivitetty

Norwich Cityn hyökkääjä­tähti Teemu Pukki pudotti odotetun uutisen keskiviikkona, kun hän kertoi jättävänsä seuran tämän kauden jälkeen.

Pukki on ollut Norwich Cityn kiintotähti siitä lähtien, kun hän siirtyi seuraan kesällä 2018.

Uutinen ei ollut yllätys, mutta siitä huolimatta se lienee jonkinlainen järkytys Norwich Cityn kannattajakunnalle.

Norwich City ei nimittäin aivan helpolla löydä tai saa resursseillaan Pukin tasoista hyökkääjää vuosikausiksi eteenpäin. Pukki on tehnyt Norwichille 204 ottelussa 88 maalia, joka on huima määrä.

Hän on kokenut viiden kauden aikana kaksi Mestaruussarjan voittoa ja kahdet nousujuhlat, valinnan Mestaruussarjan parhaaksi pelaajaksi ja kaksi kautta maailman kovimmassa sarjassa Valioliigassa.

Pukista tuli Norwichissa seuran kaikkien aikojen neljänneksi paras maalintekijä, mikä sinetöi hänen asemansa seuralegendana.

Pukin asema Norwich Cityssä vertautuu siihen, millaisia seuralegendoja olivat esimerkiksi Jussi Jääskeläinen Boltonissa, Sami Hyypiä Liverpoolissa tai Jari Litmanen Ajaxissa.

Lue lisää: Valmentaja ylistää vuolaasti Norwichin jättävää Teemu Pukkia

Pukin ilmoitus antaa seuralle ja pelaajalle mahdollisuuden jättää puolin ja toisin hyvät jäähyväiset.

Tulevaa siirtoa on pedattu jo viime kesästä lähtien, mutta silloin se ei vielä toteutunut. Pukki pääsee lähtemään nyt ilmaisella siirrolla, mikä antaa hänelle enemmän mahdollisuuksia.

Suomen maajoukkueen kannalta on olennaisen tärkeätä, mihin seuraan hän seuraavaksi päätyy.

Pukki on ollut niin ikään suomalaisen jalkapalloilun ykköstähti viiden vuoden ajan. Hän siivitti maaleillaan Suomen A-maajoukkueen historialliseen ensimmäiseen EM-kisapaikkaan.

Ja miksei hän voisi tehdä sitä uudelleenkin. Pukki aloitti EM-karsinnat kahdella maalisyötöllä, joista toinen vei Suomen vierasvoittoon Pohjois-Irlannissa.

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla Borussia Mönchengladbach, jossa päävalmentajana on Norwich Cityssä Pukkia valmentanut Daniel Farke.

Pukki kertoi Norwich Cityn tiedotteessa, että hänellä on vielä muutama vuosi uraa jäljellä ja hän on halukas kokemaan jotain uutta.

Hänen seuraavaa seurasiirtoa määrittelee ainakin muutama tekijä: Perhe, uran jäljellä olevat vuodet, kunnianhimo ja raha.

Norwich Cityn vuosina Pukista tuli isä, ja hän varmasti ajattelee perheen viihtyvyyttä tehdessään seuraavaa sopimusta.

33-vuotiaalla Pukilla on fyysisen kuntonsa perusteella hyviä pelivuosia jäljellä ulkomailla ainakin kaksi tai kenties jopa kolme. Hänen ikänsä rajaa vaihtoehtoja, mutta siirtyminen ilmaisena pelaajana taas lisää kiinnostuneiden seurojen määrää.

Hän varmasti haluaa valita mahdollisimman korkean sarjatason ja laadukkaan seuran, mutta samalla sellaisen paikan, jossa pääsee myös pelaamaan.

Mitkä sarjat voisivat olla mahdollisia Pukille? Ainakin Pohjois-Amerikan MLS, Englannin Valioliiga ja Bundesliiga.

Lue lisää: Teemu Pukki lähtee Norwichista: ”Ei ollut helppo päätös”

Valioliigassa ja Bundesliigassa hän kykyjensä puolesta voisi pelata, mutta vaihtoehdot rajautuvat pienempiin seuroihin ja lisäksi vaihtoehtoja rajaa myös se, miten Pukki sopii joukkueiden pelityyliin.

Urheilulehden Saksan kirjeenvaihtajan Johanna Nordlingin mukaan Pukki tasonsa puolesta pääsisi pelaamaan Saksassa.

”Kyllä hän mahtuisi Bundesliigaan, mutta ei ehkä huippuseuroihin. Pukin ominaisuudet sopivat vastahyökkäyspelaamiseen, ja sitä ajatellen aika monet seurat keskikastin alapuolelta voisivat tulla kysymykseen.”

Sellaisia voisivat olla Stuttgart, Bochum ja Pukin entinen seura Schalke.

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla Borussia Mönchengladbach, jossa päävalmentajana on Norwich Cityssä Pukkia valmentanut Daniel Farke.

Uusi sopimus on todennäköisesti Pukin viimeinen mahdollisuus tehdä iso tilipussi. Mutta raha ei liene tärkein seurasiirtoa määrittelevä tekijä, sillä hän on jo sen verran paljon ansainnut urallaan.

Pukin agentti Teemu Turunen suostui kommentoimaan Pukin tulevaisuutta yhdellä lauseella.

”Sopimusta ei ole tehty, eikä mitään päätöksiä”, Turunen sanoo.

Se on varmaa, että Pukkia ei tarvitse pahemmin markkinoida. Hänet tunnetaan laajalti ja nyt hänen oma halunsa on tiedossa laajalti.

Pukin agentin ei kärjistetysti tarvitse tehdä keväällä ja kesällä paljon muuta kuin vastailla puhelimeen. Pukin itsensä pitää pysyä vain terveenä.

Lue lisää: Teemu Pukin maalihana on tukossa, näin valmentaja kommentoi vaihto­komennusta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat