Lauri Markkanen aloittaa armeijan huhtikuussa: ”Se on esimerkin näyttämistä”

Utah Jazzin suomalaistähti astuu palvelukseen 17. huhtikuuta.

Lauri Markkanen on pelannut loistokauden NBA:ssa.

| Päivitetty

KORIPALLOLIIGA NBA:ssa pelaavan Utah Jazzin suomalaistähti Lauri Markkanen, 25, saapuu pikavauhtia takaisin Suomeen kun Jazzin pelit tämän kauden NBA:ssa ovat ohi.

Markkanen aloittaa varusmiespalveluksensa Urheilukoulun tämän vuoden huhtikuun saapumiserässä, joka astuu palvelukseen noin puolentoista viikon kuluttua eli huhtikuun 17. päivänä. Markkanen vahvistaa asian urheilukanava ESPN:lle.

”Se on pakollista, mutta samalla se on meille ylpeyden asia”, Markkanen kommentoi ESPN:lle.

”Mielestäni varusmiespalveluksen suorittaminen on esimerkin näyttämistä. Olen vakuuttunut, että pystyn suorittamaan sen niin, ettei se vaikuta ensi kauden valmistautumiseen.”

Markkanen on kahtena edelliskesänä keskittynyt parantamaan fysiikkaansa Jyväskylässä, ja tulokset ovat olleet huimia. Tällä kaudella hän murtautui NBA:n tähtitaivaalle, ja toiveissa olisi tietysti kehityksen jatkaminen myös tulevana kesänä ja ensi kaudella.

Armeija ei ole missään nimessä optimaalinen paikka ominaisuuksien kehittämiselle, mutta Markkanen luottaa siihen, että harjoittelu onnistuu.

”Harjoittelisin tietysti mieluummin kuten tavallisestikin [kauden jälkeen] teen, mutta olen kuullut, että tuolla pystytään yhdistämään harjoittelu ja palvelus hyvin.”

Markkasen pitkäaikainen agentti Michael Lelchitski kertoo ESPN:lle, että Markkasella on aina ollut suunnitelmissa varusmiespalveluksen suorittaminen.

”Hänelle on tärkeää täyttää kansalaisvelvollisuutensa eikä nauttia kuuluisan urheilijan statuksen tuomasta suosimisesta”, Lelchitski kommentoi.

On todennäköistä, että Jazzin kausi päättyy sunnuntaina 9. huhtikuuta pelattavaan runkosarjan päätöskierroksen otteluun. Silloin Markkanen ehtisi armeijaan normaalisti.

Urheilukoulun apulaisjohtajana Kaartin jääkärirykmentissä toimiva majuri Juho Leppälä kertoo, että armeija on aloitettava palvelukseenastumismääräyksessä merkittynä aikana ja siihen merkityssä paikassa.

”Paikalla pitää olla fyysisesti. Tähän voi hakea lykkäystä palveluksen ajankohdan muutosesityksellä, mikä toimitetaan valvovaan aluetoimistoon perusteluineen.”

”Mikäli asevelvollisuuslain mukaiset perusteet täyttyvät, voi aluetoimisto tehdä myöntävän päätöksen”, hän lisää.

Leppälä korostaa, ettei puolustusvoimat anna tietoja yksittäisistä asevelvollisista.

”Henkilökohtaisella tasolla olen iloinen, jos mies pääsee astumaan palvelukseen 17.4.”, hän lisää.

MARKKASEN piti astua palvelukseen jo vuosi sitten keväällä. Hänet oli valittu saapumiserään, joka astui palvelukseen 11. huhtikuuta 2022, mutta hän haki lykkäystä pelien ollessa kesken Cleveland Cavaliersissa.

Markkanen harjoitteli kauden jälkeen Jyväskylässä fysiikka­valmentaja Jani Parkkisen johdolla. Tulokset paranivat, ja saman teki Markkasen peli.

Lue lisää: Lauri Markkanen treenasi itsensä uuteen uskoon keski­suomalaisella yksityis­salilla – tällainen oli rääkki, joka teki hänestä paremman

Ensin hän loisti EM-kisoissa, ja sama tahti jatkui NBA-parketeilla. Tällä hetkellä Markkanen on 66 ottelussaan tehnyt keskimäärin 25,6 pistettä ja ottanut 8,6 levypalloa. Hän on pistekeskiarvossa NBA:n 12:s.

Kauden kruunu on toistaiseksi ollut valinta sarjan tähdistöotteluun, mutta lisää voi olla luvassa. Markkanen on vahvoilla kauden eniten kehittyneeksi pelaajaksi. Lisäksi kauden voi kruunata valinta yhteen NBA:n tähdistökentällisistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat