Hiihtäjät väistyvät – Tällainen on Itä-Helsinkiin valmistuva jää­kiekon ja voimistelun keidas

Jääkenttäsäätiö voi hakea lupaa hiihtohallin muuttamiseksi jääurheilukeskukseksi. Voimisteluseura Helsingin tarpeet on myös tarkoitus huomioida.

Pekka Halonen oli hiihtolenkillä tammikuussa Kivikon hiihtohallissa.

| Päivitetty

Taitoluistelun ja muun jääurheilun harjoitteluolosuhteet voivat parantua parin vuoden päästä, jos Kivikon hiihtohallin muutos etenee suunnitellusti.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta kannatti viime viikolla Tuomas Tuomi-Nikulan (vihr.) valtuustoaloitetta Kivikon hiihtohallin muuttamisesta muuhun urheilukäyttöön.

Hiihtohalli sulki ovensa helmikuussa. Tulevaisuudessa hallissa on tarkoitus harjoitella jääkiekkoa, taitoluistelulajeja sekä telinevoimistelua.

Kaupungin liikuntapalvelut päätti luopua hiihtohallista sen raskaan kulurakenteen takia. Yksityisen tahon rakennuttama hiihtohalli aukesi vuonna 2009, mutta halliyritys ajautui konkurssiin vuonna 2011 ja päätyi kaupungin omistukseen vuonna 2012.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti joulukuussa, että halli luovutetaan hintakilpailulla, mutta ennen hintakilpailua neuvoteltaisiin Jääkenttäsäätiön mahdollisuuksista hankkia rakennus jääurheilun tarpeisiin.

Kaupungin tytäryhtiöllä Jääkenttäsäätiöllä on hallista suunnitelma, ja se voi seuraavaksi hakea lupaa hallin muuttamiseksi hiihtohallista jääurheilukeskukseksi.

”Rakennus on suunniteltu kolmirataiseksi jääurheilukeskukseksi. Käytän sanaa keskus, koska se ei ole [muutostöiden jälkeen] enää pelkkä halli. Sinne on tulossa kolme toisistaan eristettyä jäärataa”, Jääkenttäsäätiön toimitusjohtaja Tom Kivimäki sanoo.

Kolmen kaukalon lisäksi halliin on suunniteltu toinen kerros, johon tulee kuusi tai seitsemän jäälajien oheisharjoittelutilaa eli liikuntasaleja.

Kivikon hallissa yhtenä vuokralaisena on tällä hetkellä Voimisteluseura Helsinki. Hallin muutostöiden jälkeenkin telinevoimistelun on määrä jatkua tiloissa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta piti tärkeänä, että tuleva hallin omistaja ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon hallin nykyisten vuokralaisten liikuntatilojen käyttötarpeet.

Voimisteluseura Helsinki on odottanut tietoa siitä, miten sen toiminta hallissa voisi jatkua sen jälkeen, kun sen vuokrasopimus päättyy keväällä 2024.

Kivikon halli on ollut 1 600 voimistelijan seuralle tärkeä harjoittelupaikka etenkin telinevoimistelussa.

”Olemme käyneet keskusteluja kaupungin virkamiesten kanssa. Olemme saaneet näkymää siitä, että toiminta jatkuisi. Toiveenamme on, että pääsisimme mahdollisimman pian mukaan suunnitteluun”, Voimisteluseura Helsingin puheenjohtaja Topi Taskinen sanoo.

Muutostöiden ei pitäisi Kivimäen mukaan katkaista kovin pitkäksi aikaa voimistelun harjoittelua hallissa.

”Suunnittelutyössämme on otettu huomioon erityisen vahvasti taitoluistelun tarpeet, telinevoimisteluseuran tarpeet ja jääkiekon tarpeet. Taitoluistelun harjoittelutarpeet otetaan vahvemmin huomioon kuin aiemmin tämänlaisissa harjoittelukeskuksissa.”

”Hallissa pystyy koulun jälkeen tekemään koulutehtävät, syömään ravintolassa, tekemään alkulämmittelyn, jääharjoittelun ja lihashuollon – kaiken samassa paikassa.”

Jääkenttäsäätiö jakaa jääajan tasaisesti jäälajeille, ja lajien seurat jakavat jääajan.

Kivikon kolme rataa korvaavat lähivuosina Hernesaaresta poistuvat kaksi jäärataa. Yhdellä lisäkaukalolla Jääkenttäsäätiön vuotuinen jääaika kasvaa kymmenen prosentin verran eli kahdella tuhannella tunnilla vuodessa.

”Jos aikataulu menee suunnitellusti, Hernesaaren ratojen käyttö loppuu keväällä 2025. Tavoitteena on, että syksyllä 2025 toiminta käynnistyisi Kivikossa.”

Kivikon hallin muutostöihin menee arviolta 12–14 kuukautta.

Lue lisää: Helsingin varmin hiihto­paikka suljetaan: ”Erittäin huono juttu”

Lue lisää: Kivikon hiihtohalli voi muuttua kolmen radan jää­paratiisiksi pikavauhtia

Lue lisää: Helsinki haluaa luovuttaa Kivikon hiihtohallin säätiölle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat