Kalle Rovanperä törmäsi hurjalla vauhdilla autoon, jossa nukkui nainen – maailmanmestari kertoo rallin riskeistä

Maailmanmestari Kalle Rovanperä puhuu ammattinsa vaaroista ja riskeistä, pelostakin.

Kalle Rovanperä puhuu ammattinsa vaaroista.

Zagreb

Rallitähti Kalle Rovanperä, 22, on murtautunut hänelle rakkaassa lajissa huipulle. Hän on unelma-ammatissaan, maailmanmestari ja miljoonatuloista sekä vauhdista nauttiva nuorimies.

Mutta kolikolla on usein kääntöpuolensa – niin tässäkin asiassa. Rovanperän ammattiin kuuluu oleellisesti vaara ja riski onnettomuudesta.

Rallin MM-sarjan pääluokan autojen turvallisuutta on ylistetty vuolaasti. Rally1-autojen on sanottu olevan jopa turvallisimpia ajokkeja maailmassa neljällä pyörällä.

Silti rallissa ei voi olla täysin turvallista. Tämä tuli karmealla tavalla todistetuksi Hyundain irlantilaiskuljettaja Craig Breenin kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa Kroatian MM-rallin testeissä.

Craig Breenin turmapaikka täyttyi hänen muistoaan kunnioittavista esineistä.

Breen oli kuollessaan 33-vuotias. Hänen ajamansa Hyundai suistui oikealle kääntyvässä mutkassa ulos liukkaalta tieltä ja törmäsi puiseen aitaan. Aidan on kerrottu painuneen kohtalokkaasti sisään autoon kuljettajan puoleisesta ikkunasta.

Breenin raportoitiin kuolleen välittömästi, mutta kyydissä olleen kakkoskuljettajan James Fultonin, 31, kerrottiin selviytyneen onnettomuudesta ilman fyysisiä vammoja.

Hyundain MM-rallitallin päällikkö Cyril Abiteboulin mukaan onnettomuusautossa ei ollut ulosajohetkellä mitään vikaa – ei autossa, eikä sen renkaissa. Abiteboul totesi onnettomuuden tapahtuneen ”suhteellisen alhaisella vauhdilla”.

Rovanperä oli tietysti järkyttynyt kollegansa poismenosta. Äärimmäisen ikävistä uutisista huolimatta rallia piti taas ajaa.

"Aika järkytys se oli, kun kuulin siitä. Mutta sitten kun tämä kisa oli niin lähellä, niin ei sitä hirveästi pystynyt miettimäänkään. Yritin kuitenkin keskittyä ralliviikkoon, koska täällä täytyy itse ajaa kilpaa. Pitää olla oma keskittyminen tallella”, Rovanperä sanoi Zagrebissa.

Rovanperä tunnetaan kylmäpäisyydestään, mutta ei hänkään ole robotti. Breenin onnettomuus ei voinut olla vaikuttamatta Kroatian MM-ralliin valmistautumiseen.

” Varmasti ainakin alitajuisesti tuollainen aina jotenkin vaikuttaa. Ainakin kilpailufiilikseen pääseminen on vaikeampaa kuin normaalisti – totta kai näin.”

Toyota-kuljettaja Rovanperä kuitenkin sanoo, ettei hän tunne varsinaisesti pelkoa ajaessaan kovaa erikoiskokeella.

”Jos ajamiseen keskittyy täysillä, niin ei siinä mieti tai tunne mitään muuta – varsinkaan pelkoa. Jos pelottaisi, niin ajamisesta ei varmaan tulisi mitään”, hän pohtii.

Kalle Rovanperä vauhdissa Kroatian petollisella asfalttitiellä.

Ulosajot ja rajut törmäykset kuuluvat ralliin, vaikka ratin takana olisi kuinka taitava kuljettaja. Myös Rovanperä on kokenut urallaan ulosajoja.

Esimerkiksi toissa vuonna hän rysäytti ulos juuri Kroatian MM-rallissa. Viime vuoden mestaruusjahdista muistetaan hurjan näköiset voltit Belgian asfaltilta sekä puuta päin kolahtanut Toyota Kreikan soralta.

Vuonna 2018 Argentiinassa 17-vuotias Rovanperä suistui rajusti tieltä WRC2-luokan Skodallaan. Tuossa tapauksessa oli ison onnettomuuden aineksia.

Skoda kieriskeli kovassa vauhdissa katon kautta ympäri ja kolasi mennessään rallifanin teltan ja törmäili siviiliautoihin.

Toisessa Rovanperän Skodan tielle osuneessa autossa oli ulosajon aikana ihminen sisällä. Autossa torkkui nainen, jonka herätys päiväunilta oli karu.

"Siellä oli nainen takapenkillä nukkumassa, kun auto paukahti päin. Hän oli aika shokissa, kun sieltä heräsi”, kertoi kakkoskuljettaja Jonne Halttunen tuolloin.

Halttusen mukaan ulosajossa oli todellakin onni matkassa. 173 kilometrin tuntivauhdilla tieltä suistunut ralliauto oli rysähtänyt voimakkaasti päin naisen päiväunipaikkaa.

"Siinä oli tosi iso tuuri mukana, koska se auto meni aika paljon sisään. Ja hänen päänsä oli juuri sillä puolella, mikä meni sisään”, Halttunen sanoi.

Rytäkästä selvittiin liki säikähdyksellä ja pelkillä materiaalisilla vahingoilla, sillä Rovanperä sai lievän aivotärähdyksen, mutta yksikään katsoja eikä kartturi Halttunen loukkaantuneet.

Vaara kuuluu Rovanperän ammattiin.

”Ei vaaraa ihan hirveästi mietitä. Varmasti on niin, että ulkopuoliset miettivät niitä vaaratekijöitä enemmän kuin me kilpakuljettajat”, puolustava maailmanmestari toteaa.

"Kyllä sen vaaran silti aina tiedostaa. Ja joka kerta kun sinne autoon menee, niin sen tietää, että riskit ovat isot. Silti ajat kuitenkin sitä omaa ajoasi – ja täysiä – ei vaaraa pysty miettimään kun ajaa”, Rovanperä kuvailee.

Rovanperän mukaan ajaessa otetaan riskejä ”tilanteesta riippuen”.

"Totta kai jos on niin sanotusti vaarallisia paikkoja, niin varmasti niissä otetaan sitten hieman vähemmän riskejä. Mutta niin kuin Craigin tapauksessa nähtiin, niin sen ei tarvitse olla vaarallinen paikka tai mikään erityinen paikka.”

Kalle Rovanperä kuvattiin mietteliäänä Kroatian MM-rallissa.

Riskien hallinta ei ole rallikuljettajalle välttämättä yksinkertainen asia.

"Sitten jos sattuu jotain, niin sattuu jotain. Sen takia tätä asiaa ei hirveästi itsekään mieti. Ei voi riskien puolesta…et voi minimoida sitä mitenkään…mitään tuollaista tapaturmaa. Otat riskejä ajaessa – ja siinä on aina riski läsnä”, Rovanperä miettii.

Puhutaanko rallipiireissä ylipäätään lajin riskeistä ja vaaroista?

"Varmasti jotkut puhuvat enemmän (kuin toiset). Ja totta kai kuljettajien kesken puhutaan vaikkapa nuotituksen aikana – jos on joitain tiettyjä paikkoja – että onpa hurja tai vaarallinen paikka. Silti kypärä päässä kilpailussa kaikki ajavat sen ennakolta vaaralliseksi katsotun kohdan täysiä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat