Hanno Möttölä naurahtaa hyvin pian puhelimeen vastattuaan. Ei ole vaikea arvata aihepiiriä. Hänkin on huomannut uutisoinnin Lauri Markkasen Cooper-tuloksesta.
Suomen koripallomaajoukkueen apuvalmentajana toimivalla Möttölällä on pitkä perspektiivi urheilemiseen, nuorten urheilijoiden valmentamiseen sekä suomalaiseen kulttuuriin.
Kehitys kehittyy, mutta Cooperin testi on ikuinen.
"Seuraan noita juttuja aika huvittuneena. Suomessa Cooper kiinnostaa kansaa vuodesta toiseen. Varmaan johtuu siitä, että meillä kaikilla on siitä omia kokemuksiamme koulusta, harrastuksesta tai armeijasta. Itse olen viimeksi juossut Cooperin varmaan juuri intissä”, Möttölä taustoittaa.
Markkasen tulokseen, joka oli ”noin 3 070 metriä”, Möttölä ei osaa tai halua juuri sanoa mitään – koska se ei hänestä kerro juuri mistään mitään.
Omaksi intti-ajan tuloksekseen Möttölä muistelee myös noin 3 000 metriä.
”Kyllä tietysti terveen nuoren tai vanhemmankin ihmisen pitää pystyä juoksemaan 12 minuuttia. Mutta koripallossa me emme sitä juokse, emmekä testaa. Eikä koko homma hirveästi edes kiinnosta. Cooperin testi ei kuulu koripalloon, vaan se kertoo jostain muusta valmiudesta. Se on suomalainen jäänne, ihan hyvä testi tietysti normaalin ihmisen liikkumisen jaksamisesta.”
”Koripalloon se ei resonoi millään tavalla. Jos otetaan laskuista pois ehkä itäeurooppalaiset, niin en usko, että yksikään NBA-pelaaja on edes kuullut koko Cooperista. Joissain yliopistoissa juostaan mailin (1,6 kilometriä) testiä. Senkin valmennuksellinen hyöty on jo nykymenetelmin ammuttu alas.”
Koripallo on räjähtävien suoritusten suunnanmuutospeli. Möttölä vertaa Cooperin testin hyödyllisyyttä koripalloilijalle siihen, että pitkän matkan juoksijalle tehtäisiin suunnanmuutostesti.
Toisen esimerkin hän löytää NBA:n puolelta. Lajin suurimpiin tähtiin kuuluva Kevin Durant ei varsinaisesti loistanut liigan testaustilaisuudessa, mutta se ei hidastanut esityksiä parketilla.
”Cooperin lisäksi toinen ikiaikainen meillä Suomessa on, miten monta leukaa saa vedettyä. Jos ei tee jotain tiettyä määrää, sitten ei voi olla koripalloilija. Durant ei saanut penkistä kertaakaan 84 kiloa nousemaan. Tuli hänestä silti ihan pelaaja”, Möttölä sanoo.