KuPSin päävalmentajan tehtävistä vapautettu Pasi Tuutti vietti vappuviikonloppua Tampereelle.

Luottamus loppui kuin veitsellä leikaten

Yhtenä päivänä toimitusjohtaja kutsui Kuopion Palloseuran päävalmentajan Pasi Tuutin huoneeseensa. Hallituksen päätöksellä Tuutti oli saanut potkut. ”Minulle tuli sokki”, hän kertoo nyt.


| Päivitetty

Luottamuksen katoamista on joskus vaikea havaita – kunnes on liian myöhäistä.

Kaksi viikkoa sitten perjantaina Pasi Tuutti ei tiennyt vetävänsä viimeisiä harjoituksiaan Kuopion Palloseuran liigajoukkueen päävalmentajana.

Harjoitusten jälkeen KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen pyysi Tuutin huoneeseensa. Samassa huoneessa oli aiemminkin keskusteltu joukkueesta, eikä Tuutti osannut odottaa mitään erityistä keskustelua.

”Heiskanen kertoi hallituksen tehneen päätöksen, että minut vapautetaan tehtävistä ja työvelvoitteeni päättyy”, Tuutti kertoo.

”Olin pettynyt ja epäuskoinen.”

Luottamus kesti vain 92 päivää siitä alkaen, kun Tuutti oli palkattu Veikkausliigan hopeajoukkueen päävalmentajaksi.

”Luottamus oli kadonnut. Jossain vaiheessa sitä varmaan oli ollut, kun minut oli tehtävään valittu. Minulla oli koko ajan luottamus siihen, että prosessi paranee, kun saamme pelaajiston iskuun.”

Sitä Tuutti ei kuitenkaan ehtinyt nähdä. Luottamuksen viimeiset rippeet katosivat kauden kahden ensimmäisen viikon aikana.

Tuutin valmentama joukkue sai kolmesta ottelusta vain yhden pisteen. Silti päävalmentajalla ei ollut mitään oletusta, että hänen tehtävänsä voisivat päättyä yhtäkkiä.

”Minulle tuli sokki. Olin pettynyt ja epäuskoinen. Se oli niin veret seisauttava hetki.”

Tuutti kertoo Heiskasen pyytäneen joukkueen palaveritilaan, jossa tämä kertoi Tuutin vapauttamisesta tehtävistään ja uuden päävalmentajan Jani Honkavaaran saapumisesta. Päävalmentajan tehtävästä päättää viime kädessä KuPSissa pääomistaja Ari Lahti. Sen Lahti on todennut usein julkisesti.

Sinä päivänä Tuutin mielessä oli päällimmäisenä suru.

Seuraavina päivinä hän rupesi jäsentelemään ajatuksiaan ja kirjoittamaan niitä. Sen jälkeen analyysiä luottamuksen katoamisesta on syntynyt yli 50 sivua. Niistä ajatuksista hän kertoo tässä haastattelussa.

Pasi Tuutti rupesi kirjaamaan tuoreeltaan ajatuksiaan sen jälkeen, kun hänet oli siirretty sivuun Kuopion Palloseuran päävalmentajan tehtävästä.

Kuopion Palloseura oli vaikeassa tilanteessa tammikuun puolivälissä sen jälkeen, kun seura purki päävalmentajasopimuksen Simo Valakarin kanssa. Valakari oli pitkään halunnut ulkomaille ja pääsi lopulta irti sopimuksestaan. Yhteistyön jatkumiselle ei ollut edellytyksiä. Tilanne ei voinut olla vaikuttamatta KuPSin tämän kauden joukkueen rakentamiseen.

”Se vaikutti kielteisesti, mutta enempää en halua sanoa. Sanotaan niin, että ei se auttanut”, Tuutti sanoo.

Valakarin tilalle pestattiin oman kylän poika, kuopiolaislähtöinen Tuutti, ja KuPSin tarina sai markkinoinnillisesti hyvän käänteen – joksikin aikaa.

”Olen tehnyt, kuten olen saarnannut.”

Kun tehtävistään vapautettu Tuutti kirjasi ensimmäisiä ajatuksiaan tietokoneelle, hän sanoo kirjoittaneensa ensimmäisenä siitä, miten talven epätavalliset tapahtumat seurassa eivät vaikuttaneet hänen nauttimansa luottamuksen kestoon. Tässä haastattelussa hän mainitsee kuitenkin useampia valmennusprosessia hankaloittaneita asioita, jotka ovat peruja talven käänteistä.

”Viikonlopun aikana isoin pettymyksen aihe oli, että paikallinen media [Savon Sanomat] halusi vielä kerran potkia maahan kaadettua valmentajaa”, Tuutti sanoo.

Paikallislehti kirjoitti, että Tuutilta ei onnistunut ihmisten johtaminen. Se sattui, koska se ei Tuutin mielestä pitänyt lainkaan paikkaansa. Sanojensa vakuudeksi Tuutti kertoo pelaajiltaan saamistaan viesteistä, joissa kiitellään hänen ihmisläheisyyttään.

”Sen asian olisi voinut tarkistaa keneltä tahansa entiseltä työkaverilta tai pelaajalta. Ihmisten johtamisesta olen saanut eniten myönteistä palautetta valmentajanurani aikana.”

Mediakritiikin jälkeen Tuutti luettelee pitkähkön listan itsekriittisiä ajatuksia. Ne ovat asioita, joita hän on alleviivannut oppimiskohteikseen.

”Oletin itsepäisesti, että joukkue ja seura olisivat valmiimpia modernimpaan valmennuskulttuuriin, jossa ollaan aktiivisesti avoimia osaamisesta ja epävarmuudesta. Se on varmasti luonut myös tietynlaista epävarmuutta.”

Tuutille moderni valmennuskulttuuri tarkoittaa sitä, että hän valmentajana uskaltaa kertoa, ettei tiedä kaikkea ja kannustaa myös pelaajia avoimuuteen. Hän uskoo siihen, että jos valmentajan ja pelaajan suhde on avoin, palautetta halutaan ja annetaan.

”Uskalletaan sanoa, että olen vajavainen. Ehkä jollekin pelaajalle voi tulla siitä hämmentynyt olo, jos hän ei ole koskaan kokenut sellaista valmennuskulttuuria, jossa valmentaja on vajavainen.”

”Voihan olla, että joku on tulkinnut sen heikkoudeksi. Jalkapallokulttuurissamme avoimuus ja vajavaisuuden tunnustaminen on haavoittuvaisuuden merkki.”

Tuutti korostaa myös arvojen noudattamista, joka on hänelle tärkeätä.

”Arvoihin ei kirjoiteta yhteisöllisyyttä siksi, että se kuulostaa hienolta, vaan sitä pitäisi pystyä toimimaan päivittäin niin, että arvo toteutuu.”

”Olen tehnyt, kuten olen saarnannut.”

Pasi Tuutti aikoo tämän vuoden aikana opiskella lisää lajia. Sitä hän ei osaa vielä sanoa, missä vaiheessa hän kenties palaa valmennustöihin.

Tuutti, 44, on valmennusurallaan ollut aiemmin Ilveksen junioreiden valmentajana, RoPSissa apuvalmentajana ja tilapäisenä päävalmentajana ennen kuin siirtyi vuoden 2020 alussa KuPSiin apuvalmentajaksi. KuPSissa Tuutti palkattiin ensimmäistä kertaa varta vasten päävalmentajaksi. Siinä roolissa tietyt asiat tulivat hänelle yllätyksenä.

”Se tuli yllätyksenä, että miellyttämispeliä pelataan niin paljon”, hän sanoo.

Hän sanoo oppineensa, että hänen olisi pitänyt pitää seurajohtoa paremmin tietoisena valmennusprosessin vaiheista. Arjen pyörittämisen takia se jäi liian vähäiseksi.

”Olisi pitänyt päivittää aktiivisemmin tietoja haasteista ja onnistumisista. Nyt seurajohto jäi tulkintansa varaan. Kun [seurajohdon] näkemys ei perustunut faktoihin, oli tunteisiin perustuva päätöksenteko helpompaa.”

Tuutin lyhyeksi jääneen päävalmentajakauden takana häilyy Valakarin varjo.

Vaihdos Valakarista Tuuttiin tapahtui auttamattomasti liian myöhään. Joukkueen rakentaminen oli vaikeata, ja yhtä vaikeata oli Tuutin saada itselleen apuvalmentajaa tammikuun lopulla. Kysytyt henkilöt eivät hänen mukaansa pystyneet irtautumaan tehtävistään tai muuttamaan Kuopioon muista syistä.

On epäilty, että KuPS lähti säästölinjalla tähän kauteen, mutta Tuutilta ei kielletty ihmisten palkkaamista. Tuutin mukaan hän sai luvan hankkia aloituspalaverissa sovitut tarvittavat pelaajat, mutta luvatun apuvalmentajan rekrytointi peruttiin hänen mukaansa helmikuussa.

”Tarkoitus oli jahdata mestaruutta ja rakentaa joukkue, joka sen voisi voittaa.”

KuPSissa oli edeltävillä kausilla onnistuttu tekemään joukkueen arjesta laadukkaampaa. Laadukas arki nähtiin kansainvälistä kilpailukykyä mahdollistavana tekijänä.

Halutun vaatimustason ylläpitäminen aiempaa pienemmällä valmennusryhmällä ei ollut helppoa. Tuutti sanoo joutuneensa käyttämään aikaansa liikaa muihin asioihin kuin itse peliin ja pelaajiin. Pakollisten tehtävien listan pituus kasvoi.

”Näin, miten valmennusryhmäni jäsenet meinasivat hukkua työkuorman alle. Päätin karsia omasta hyvinvoinnistani. Käytännössä olin joka aamu kuudelta stadionilla, että kaikki olisi valmista, kun valmennusryhmä ja pelaajat saapuvat.”

”Ajatteli, että jos silottelen arkea tiimille ja pelaajille, usko prosessin toteutumiseen olisi vahvempi.”

Kaikki edellä mainitut ongelmat olisivat ehkä olleet toissijaisia, jos tulokset olisivat olleet hyviä. Päävalmentajan nauttima luottamus on kuitenkin pitkälti kiinni tuloksista. KuPSin peli ei näyttänyt sulavalta, ja se näkyi tulostaululla.

”Pelimme ei näyttänyt valmiilta, se näytti vähän sekavalta ja siltä, että yhteistoiminnallisia toistettavuuksia on hyvin vähän.”

Yhteistoiminnallinen toistettavuus on jalkapallojargonia pahimmasta päästä. Sillä Tuutti tarkoittaa sitä, miten pelissä näkyivät pelaajien yhteisesti tekemät toisteiset asiat. Niistä parhaimmillaan syntyy pelin sulavuus ja hyvä pelin rakenne.

Miksi KuPSin peli ei ollut valmista?

Tuutti panee paljon painoarvoa sille, että joukkueesta oli poistunut tiettyjä avainpelaajia, ja sen seurauksena joukkueesta puuttui luontaista johtajuutta. Tuutin mukaan pelaajamateriaalin yhteiset kokemukset eivät olleet riittäviä.

”Siitä ei voi syyttää muita kuin tiimiäni, edellistä valmentajaa ja seuraa. Siihen ei ollut pelaajilla osaa eikä arpaa.”

On kysyttävä tarkemmin, miksi Tuutti ei saanut joukkuettaan pelaamaan paremmin yhteen ennen liigakauden alkua?

”Viimeisessä harjoituspelissä puolustuspeli oli heikkoa. Päädyimme siihen, että harjoittelemme puolustamista. Koko pääsiäisen käytimme puolustuspelin organisointiin. Tarkoitus oli saada puolustuspeli ensin kuntoon.”

KuPSin puolustuksesta oli lähtenyt pari avainpelaaja, toppari Paulo Ricardo ja Diogo Tomas, talven aikana. Kolme viikkoa ennen kauden alkua KuPS sai korvaavan topparin Ibrahim Cissén lähtijöiden tilalle. Cissén suorituskykyyn maaliskuun lopussa vaikutti ramadan-aika.

”Kun puolustuksella ei ollut yhteisiä kokemuksia, päädyimme organisoimaan ensin puolustusta. Puolustuksen suoritusvarmuus loisti poissaolollaan. Yhteiset kokemukset alkoivat karttua liigan alkaessa.”

Pasi Tuutti istui vaihtopenkillä liigakauden avausottelussa.

”Haluaako mikään joukkue tai ihminen olla kova, julma ja onneton työssään.”

Olisiko KuPS voinut tehdä jotain toisin?

”Se on laajempi kysymys. Jokaisen Veikkausliiga-seuran kannattaa miettiä urheilutoimenjohtajan palkkaamista. Päävalmentajan onnistumismahdollisuudet ovat valtavan paljon paremmat seurassa, jossa on urheilutoimenjohtaja.”

Tuutin mielestä urheilutoimenjohtaja auttaa ihmisiä jaksamaan paremmin, tukee valmentajia ja toimii myös linkkinä seurajohdon ja edustusjoukkueen välillä. KuPSilla ei ole tällä hetkellä urheilutoimenjohtajaa. Tuutin mukaan Honka ja HJK ovat hyviä esimerkkejä seuroista, joilla on urheilutoimenjohtaja.

Tuutti on ehtinyt pohtia tehtäviensä loppumisen jälkeen urheilumaailman niin sanottua raadollisuutta.

”On sanottu, että urheilussa raadollisuus pitää vain hyväksyä. Raadollisuus tarkoittaa julmaa, kovaa ja onnetonta. Haluaako mikään joukkue tai ihminen olla kova, julma ja onneton työssään. Se tuntuu arvojeni pohjalta käsittämättömältä.”

Päivä tehtävistä vapauttamisen jälkeen Tuutti avasi puhelimensa. Hän kertoo saaneensa valtavan määrän tsemppaavia ja tukevia viestejä. Se korjasi kolhiintunutta itseluottamusta.

”En tehnyt arvojeni vastaisia asioita. Minun ei tarvitse Kuopiossa kulkea pitkin rännikatuja [kapeita kujia], vaan ihan ihmisten ilmoilla voin kävellä. Voin sanoa, että kaikkeni tein, mutta päättäville ihmisille se ei riittänyt.”

Kuopion Palloseura kohtaa 100-vuotisjuhlaottelussaan perjantaina Helsingin Jalkapalloklubin. Ottelu alkaa kello 18.15. YLE TV2 ja Ruutu.fi näyttävät ottelun.

Pasi Tuutti toteaa, että hänelle annettiin mahdollisuus KuPSin päävalmentajana, mutta sitä hän miettii, oliko mahdollisuus lopulta reilu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat