Kevään kiipeilykausi on alkamassa maailman korkeimmalla vuorella Everestillä. Nepal on myöntänyt ennätykselliset 463 kiipeilylupaa, jonka pelätään aiheuttavan ruuhkaa ”kuoleman vyöhykkeellä”, kertoo uutistoimisto Reuters.
Kun toukokuussa 2019 Everestille pyrki runsaasti kokemattomia kiipeilijöitä, yhdeksän kiipeilijää kuoli matkalla 8 849-metrisen vuoren huipulle. Se oli vuosiin tappavin kausi Everestillä.
”Ruuhkat ovat erityisesti haaste kiipeilyreiteillä, jos sään takia [kiipeily]vaihtoehdot ovat vähissä”, yhdysvaltalaisen kiipeily-yrityksen Madison Mountaineeringin Garrett Madison kertoo Reutersille whatsapp-viestillä Everestin perusleiriltä.
”Tämä voi johtaa siihen, että kiipeilijöiden happi loppuu ja he uupuvat ’kuolemavyöhykkeellä’.”
Madison muistuttaa, että yli 8 000 metrin korkeudessa ilma on niin ohutta, että ilman lisähappea ei selviä kovin pitkään.
Juuri tätä kutsutaan kuoleman vyöhykkeeksi. Suurin riski viivytyksiin on Sir Edmund Hillaryn mukaan nimetyllä Hillary step -seinämällä, joka sijaitsee vain 180 metriä huipun alapuolella.
Nepalia on myös arvosteltu siitä, että kuka tahansa länsimaiden kiipeilijä saa kiipeilyluvan kunhan maksaa 11 000 dollarin (10 000 euron) lupamaksun. Nepalin hallitus on kiistänyt maksun suuruuden.
Tänä vuonna eniten lupia on myönnetty kiinalaisille, yhteensä 96. Yhdysvaltoihin on myönnetty 87 lupaa ja Intiaan 40.
Nepalin turismiosaston johtaja Yubaraj Khatiwada tyrmää arvostelun lupamääristä. Hänen mukaansa tänä vuonna Everestin perusleirillä päivystää ensimmäisen kerran lääkäreitä ja hallituksen virkailijoita.
”Olemme huolissamme kiipeilijöiden turvallisuudesta. Olemme hyvin varustautuneet väkimäärään laajentamalla kiipeilykautta niin pitkään kuin hyvä sää mahdollistaa, jotta kiipeily sujuu mahdollisimman sujuvasti”, Khatiwada sanoo Reutersille.
Khatiwadan mukaan Nepalin hallitus harkitsee vaatimusta, jonka mukaan kiipeilijän on täytynyt kiivetä vähintään yhdelle 6 000 metrin vuorelle Nepalissa ennen kuin hän voi yrittää kiivetä Everestille.
Vuoden toinen kiipeilykausi on syksyllä, mutta sen suosio on pienempi kuin keväällä.
Lue lisää: Everest on taas valloitettu – vuori vaati myös kevään ensimmäisen kuolonuhrinsa
Lue lisää: Mount Everestin alueen jäätikön paksuus on 25 vuodessa ohentunut 55 metriä
Lue lisää: Mitä jos vuorikiipeilijälle tulee tosi kova kakkahätä Mount Everestin huipulla?