Snookerin MM-kisojen sensaatio potee koti-ikävää – jo ”lyöntikepin mittaisena” hän loisti pelaajana

Kiinalainen Si Jiahui on yllättänyt lähes kaikki snookerin MM-kisoissa.

Si Jiahui hämmästyttää lyönneillään snookerin MM-kisoissa.

Kiinalaisen Si Jiahuin voittokulku snookerin MM-kisoissa on noussut jo ilmiöksi. Si, 20, pelaa ensimmäistä kertaa urallaan snookerin ”kodissa” Sheffieldin Crucible-teatterissa.

Parhaillaan Si pelaa välierissä Belgian Luca Breceliä vastaan. Si johtaa ottelua 16 erän jälkeen 11–5. Finaalipaikkaan tarvitaan 17 erävoittoa.

Sin vahvaa pelaamista on verrattu jo seitsemänkertaiseen maailmanmestariin Ronnie O’Sullivaniin – Si on nuorin pelaaja MM-välierissä sitten O’Sullivanin ensiesiintymisen välierissä vuonna 1996.

Si oli ennen MM-kisoja maailmanlistalla sijalla 80 eli alimmalla sijalla kaikista MM-kisojen avauskierroksen pelaajista.

Jos Si onnistuisi voittamaan maailmanmestaruuden, hänestä tulisi ensimmäinen kiinalainen snookerin MM-kultaa voittanut pelaaja.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kiinalaismedian mukaan Si aiheutti sensaation Kiinassa jo ollessaan 13-vuotias. Hän voitti Kiinan snookertähden Ding Junhuin.

Nyt kiinalaismediassa Sitä kuvataan ”herrasmieheksi” ja henkilöksi ”joka ei paljon puhu”.

MM-kisoissa avauskierroksella Sille hävinnyt Shaun Murphy arvioi, että Sistä todellakin tulee ensimmäinen kiinalainen snookerin maailmanmestari.

”Näen hänessä asioita, joita muilla pelaajilla ei ole”, Murphy toteaa.

”Hänessä on hiukan rehvakkuutta, hän on erittäin lahjakas, pelaa oikea- ja vasenkätisenä sekä yrittää aina hyökätä. Yritin kaikkeni häntä vastaan, mutta silti hävisin.”

Si asuu nykyisin Sheffieldissä ja aloitti ammattilaisena vuonna 2019. Hän muutti Pohjois-Englantiin juuri snookerin takia, mutta tarkoitus ei ollut olla yhtäjaksoisesti kolme vuotta pois Kiinasta.

Koronapandemian takia hän kävi kotimaisemissaan vasta nyt alkuvuodesta.

”Vietin hienoa aikaa vanhempieni kanssa ja kävin ulkona tyttöystäväni kanssa. Minulla oli koti-ikävä”, Si kertoi AFP:n mukaan.

Si on kotoisin Zhejiangin maakunnasta, jossa hänen isällään oli biljardisali. Nyt kotikulmilla sijaitseva biljardisali on auki yli puolenyön, jotta pelaajat voivat seurata Sin otteluita.

Lapsuudessaan Si ensin kävi heti koulun jälkeen katsomassa muiden pelaamista, mutta vähitellen hän alkoi myös itse pelaamaan.

”10-vuotiaana hän oli suunnilleen lyöntikepin mittainen, mutta silti hän voitti useita aikuisia”, kiinalaismedia kirjoittaa AFP:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat