Ukraina boikotoi judon MM-kisoja: ”Valitettavasti Venäjän rupla voitti”

Kansainvälinen judoliitto sallii venäläisten ja valkovenäläisten paluun kisoihinsa.

Ukrainan tähtijudoka Darja Bilodid vastustaa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailemista kansainvälisissä kisoissa. Kuva Pariisin gp-kisoista helmikuulta.

Ukrainan judomaajoukkue ilmoitti sunnuntaina boikotoivansa lajin MM-kisoja, jotka alkavat Qatarin pääkaupungissa Dohassa toukokuun 7. päivänä.

Asiasta uutisoi urheilusivusto Inside the Games. Sivusto on pyytänyt kommenttia Kansainväliseltä judoliitolta (IJF), mutta ei ole toistaiseksi saanut vastausta.

Maajoukkueen päävalmentaja Vitali Dubrova kertoi saaneensa tietää venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisesta osanottajalistojen kautta.

”Odotimme ja toivoimme, että terve järki voittaa. Valitettavasti Venäjän rupla voitti”, Dubrova lisäsi ukrainalaisten Tribuna- ja sport.ua-urheilusivustojen mukaan.

Ukrainan judoliitto ilmoittaa Dubrovan mukaan boikotista virallisesti maanantaina.

Kansainvälinen judoliitto ilmoitti lauantaina sallivansa Venäjää ja Valko-Venäjää edustavien urheilijoiden osallistumisen tapahtumiinsa neutraaleina urheilijoina.

”IJF on sitoutunut edistämään ja suojelemaan judoa rauhanomaisena keinona ihmisoikeuksien kunnioittamiselle sekä tukemaan kansainvälistä yhtenäisyyttä, ystävyyttä ja rauhaa”, järjestö kertoi arvoistaan.

Samalla IJF kertoi vastustavansa kaikenlaista aggressiota, syrjintää, sotaa tai ihmishenkien menetystä.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kisaavat IJF:n verkkosivujen mukaan Dohassa itsenäisten ja neutraalien urheilijoiden joukkueeksi nimetyssä ryhmässä.

IJF kertoi tarkistavansa urheilijoiden taustat ”riippumattoman ja hyvämaineisen yrityksen” avulla erityisesti mahdollisen sotapropagandan varalta.

Dubrovan mukaan tarkastukset ovat pelkkä muodollisuus. Hänen mukaansa listalla on ainakin seitsemän venäläistä TsSKA:n eli armeijan keskusurheiluseuran judokaa.

Tokiossa olympiapronssia otellut Niiaz Iljasov on yksi MM-kisoihin päässeistä urheilijoista. Inside the Games kertoi Iljasovin olevan sotilasarvoltaan luutnantti.

Kaksi maailmanmestaruutta, Euroopan mestaruuden sekä olympiapronssia voittanut Darja Bilodid on yksi ukrainalaisista IJF:n päätöstä arvostelevista judokoista.

”Uskon, että päivittäin ukrainalaisia sotilaita tappavan terroristimaan sotilashenkilöstön osallistumisen salliminen kansainvälisiin kisoihin ei ole hyväksyttävää”, Bilodid sanoi Inside the Gamesin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat