Suomalais­hiihtäjä aloitti vapun hiihtämällä tuhat nousu­metriä laskettelu­rinteessä – Sami Jauho­järvi tuki tempausta

Ida Meriläinen nousi kymmenen kertaa Laajavuoren huipulle ja keräsi rahaa lasten hiihtoharrastukseen.

Jyväskyläläinen kilpahiihtäjä ja hiihtovalmentaja Ida Meriläinen, 28, hiihti lauantaina tuhat nousumetriä. Se tarkoitti kymmentä nousua Laajavuoren huipulle.

Jyväskyläläinen kilpahiihtäjä ja hiihtovalmentaja Ida Meriläinen valmistautui vappuun erikoisella tempauksella. Hän sivakoi Jyväskylän Laajavuoren laskettelurinteessä tuhat nousumetriä hyvän asian eteen.

Se tarkoitti kymmentä nousua sohjoisessa lumessa. Nousumetrejä kertyi tarkalleen 1 008.

”Sanotaan näin, että jaloissa tuntui eniten. Olin kyllä jo väsynyt neljän tunnin jälkeen ja tarvitsin lisää energiaa, mutta hyvällä pohjakunnolla se kyllä meni”, Meriläinen kertaa.

28-vuotias hiihtäjä ideoi tempauksensa törmättyään hätkähdyttävään faktaan, joka sai hänet pohtimaan lajinsa tulevaisuutta.

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen puhui HS:n haastattelussa siitä, kuinka juniorihiihtäjien määrä on Suomessa jo kriittisellä tasolla. Luvut kiinnittivät heti Meriläisen huomion.

”Rupesin miettimään, että meillähän ei kohta ole enää harrastajia”, hän kertoo numeroihin viitaten.

Kun skipassin tai kilpailulisenssin lunasti vuonna 2002 lähes 9 000 junioria, oli heitä viime vuonna enää 3 000. Meriläinen huolestui ja alkoi miettiä tempausta lasten ja nuorten hiihdon hyväksi.

Lue lisää: Suomen hiihdosta paljastui hätkähdyttävä fakta – ”Olemme aivan kriittisellä rajalla”

Ajatus alkoi kypsyä noin viikkoa ennen suoritusta. Meriläinen pyöräili Laajavuoressa laskettelurinteen ohi ja huomasi, että rinteessä on vielä lunta.

”Sitä täytyy hyödyntää johonkin hyvään tarkoitukseen. Sitten tajusin, että tonni nousua ja tonni rahaa”, Meriläinen kertoo suunnitelmastaan kerätä rahaa lasten hiihdolle.

Hiihtäjä sai tuekseen sekä kaupallisen yhteistyökumppanin että olympiavoittajan ja MM-mitalistin Sami Jauhojärven, jonka kanssa hän järjesti Instagram-liven tapahtumaa edeltäneenä iltana.

”Se sai tosi mukavaa ja positiivista pöhinää hiihtopiireissä”, Meriläinen kertoo.

Lauantain urakassaan Meriläinen hiihti Laajavuoren rinteen ylös kolmesti perinteisen hiihtotavan karvapohjasuksilla ja seitsemän kertaa vapaalla hiihtotavalla. Mukana oli kirittäjiäkin.

”Siellä oli semmoinenkin harrastaja, joka oli tullut vetäisemään kerran ja käveli alas. Se oli ihan mahtavaa. Osa hiihti myös sen kymmenen nousua.”

Nousukertoja kertyi yhteensä 66.

Yleisen sarjan SM-kisoissa parhaimmillaan 15:nneksi sijoittunut Meriläinen aikoo lahjoittaa tempauksen aikana saadut rahat suoraan paikalliselle hiihtoseuralle.

”Aion itse varmistaa ja ideoida, miten sillä saataisiin parhaiten lisää aloituspaikkoja hiihtokouluihin, että meillä olisi sitä harrastajamäärää”, hän sanoo.

Laajavuoren huipulta julkaistussa Instagram-päivityksessään Meriläinen kertoo haluavansa johdattaa huipulle myös tulevaisuuden hiihtäjiä. Myös omat tavoitteet ovat aiempaa tulostasoa korkeammalla.

”Haluan vielä parantaa siitä”, hän sanoo kevään 2018 Taivalkosken SM-hiihtojen sprintin 15. sijaan viitaten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat