Pituushyppylegenda Ralph Boston on kuollut

Lajihistorian suuriin kuulunut yhdysvaltalainen voitti olympialaisissa mitalivärisuoran.

Pituushyppylegenda Ralph Boston on kuollut. Kuva vuodelta 2011.

Pituushypyn kaikkien aikojen suurimpiin lukeutunut yhdysvaltalainen Ralph Boston on kuollut sunnuntaina, kertoo muun muassa Kansainvälinen olympiakomitea. Boston oli 83-vuotias.

Boston kirjasi nimensä pituushyppyhistoriaan elokuussa 1960, kun hän rikkoi Jesse Owensin nimissä olleen maailmanennätyksen hyppäämällä 821. Owensin 813 oli pysynyt ME:nä peräti 25 vuotta.

Kolme viikkoa ME-hyppynsä jälkeen Boston voitti Roomassa olympiakultaa. Olympiamenestys jatkui hopealla Tokiossa 1964 ja pronssilla Mexico Cityssä 1968.

Boston on ainoa moiseen olympiavärisuoraan yltänyt yltänyt pituushyppääjä, ja enemmän olympiamitaleita pituudessa on vain nelinkertaisella olympiavoittajalla Carl Lewisilla.

”Olen murtunut Ralph Bostonin poismenosta. Lapsena jumaloin häntä, ja hänellä oli suuri vaikutus elämääni. Kaipaan hänen ääntään, hänen tukeaan. Hyppääjät, tuntekaa hänen nimensä”, Lewis totesi Twitter-tilillään.

Boston paransi ME:tä kaikkiaan kuusi kertaa. Niistä viimeisen eli tuloksen 835 hän jakoi Neuvostoliiton Igor Ter-Ovanesjanin kanssa, ja tuon pituuden ylitti Bob Beamon hirmuhypyllään 890 Mexico Cityn olympialaisissa.

Bostonilla oli osuutensa Beamonin käsittämättömään loikkaan, sillä karsinnassa Beamon oli astunut kaksi ensimmäistä hyppyään yli ja Boston opasti nuorempaansa viemään lähtömerkin ”vajaan metrin taaksepäin”.

Beamon ylitti karsintarajan viimeisellään, ja finaalissa odotti sitten yleisurheiluhistorian teko.

Ralph Boston kilpailuhypyssä Rooman olympialaisissa vuonna 1960.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat