Ukraina selitti vetäytymistään MM-kisoista: ”Emme näe siltaa rauhaan”

Ukraina boikotoi judon MM-kisoja, koska venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saavat osallistua niihin.

Kaksi maailmanmestaruutta, Euroopan mestaruuden sekä olympiapronssia voittanut Darja Bilodid vastustaa Kansainvälisen judoliiton päätöstä sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen kisoihin. Kuva Tokion olympialaisista.

Ukrainan judoliitto antoi maanantaina odotetun ilmoituksen vetäytymisestään Qatarissa järjestettävistä judon MM-kilpailuista.

Judomaajoukkueen päävalmentaja Vitali Dubrova kertoi jo sunnuntaina, että maa boikotoi kisoja, koska Kansainvälinen judoliitto (IJF) sallii venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistua niihin neutraaleina urheilijoina.

Samalla Dubrova vahvisti, että virallinen ilmoitus asiasta tulee maanantaina. Niin kävi, ja Ukrainan judoliitto taustoitti lausunnossaan syitä kisaboikotilleen.

”Enemmistö joukkueesta on urheilijoita, jotka ovat aktiivisessa palveluksessa Venäjän federaation asevoimissa”, Ukrainan judoliitto kertoi.

”He ovat osa sitä armeijaa, joka hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 ja käy edelleen brutaalia ja täysimittaista sotaa alueellamme kaupunkeja ja siviilikoteja pommittaen sekä siviilejä ja lapsia tappaen.”

MM-kisoihin nimettyjen venäläisten urheilijoiden joukossa on ainakin seitsemän TsSKA:n eli Venäjän armeijan keskusurheiluseuran judokaa.

”Yli 250 ukrainalaista urheilijaa on antanut henkensä puolustaessaan maataan. Heidän joukossaan on myös judokoita”, maan judoliitto kertoo.

”Emme näe tässä puolueettomuutta, tasa-arvoisia olosuhteita tai siltaa rauhaan, kuten IJF toteaa venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita koskevassa lausunnossaan.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimettiin IJF:n kunniapuheenjohtajaksi vuonna 2008. Titteli vietiin häneltä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Siihen ukrainalaiset voivat olla tyytyväisiä toisin kuin tuoreeseen päätökseen. Se on Ukrainan judoliiton mukaan vastoin Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) linjausta.

Uutistoimisto AFP nosti maanantaina esiin KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin tuoreen kannan, jonka mukaan kisapaikat pysyvät suljettuina aktiivisesti sotaa tukevilta sekä Venäjän tai Valko-Venäjän armeijan kanssa sopimussuhteessa olevilta urheilijoilta.

”Näemme tämän päätöksen ristiriitaisena KOK:n viimeisimpien suositusten kanssa”, Ukrainan judoliitto kertoi.

”KOK sanoi 28. maaliskuuta, että puolueettoman urheilijan status voidaan myöntää vain niille urheilijoille, jotka eivät ole sotilaita.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat