Maailman­mestari Luca Brecel uskoo lajin suosion räjähtävän Euroopassa: ”Tämä on uskomatonta”

28-vuotias Luca Brecel teki historiaa snookerin MM-kisoissa.

Belgialainen Luca Brecel pääsi varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa nostamaan snookerin MM-pokaalia mitali kaulassaan ja 500 000 puntaa eli noin 570 000 euroa rikkaampana.

Belgialaisesta Luca Brecelistä tuli varhain tiistaina Suomen aikaa ensimmäinen mannereurooppalainen snookerin maailmanmestari.

Brecel kukisti Crucible-teatterissa Sheffieldissä pelattavan turnauksen finaalissa englantilaisen Mark Selbyn erin 18–15.

”Olin niin hermostunut, koska halusin sen vain tapahtuvan Belgialle ja Euroopalle”, Brecel sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Brecel on vasta neljäs snookerin maailmanmestari Britannian ulkopuolelta kanadalaisen Cliff Thorburnin (1980), irlantilaisen Ken Dohertyn (1997) ja australialaisen Neil Robertsonin (2010) jälkeen.

”Kuka olisi uskonut, että tämä tapahtuu juuri nyt. Olen vasta 28-vuotias, ja minulla on vielä paljon aikaa jäljellä urallani”, Brecel sanoi.

Hän arveli snookerin suosion räjähtävän kasvuun Manner-Euroopassa.

Myös belgialaisen Het Belang van Limburg -sanomalehden toimittaja Marnik Geukens uskoi Brecelin voiton voivan olla käännekohta.

”Meidän on muututtava ja oltava valmiita tarttumaan tähän hetkeen. Luca on suosittu paitsi kansallisuutensa mutta myös tyylinsä vuoksi”, Geukens sanoi BBC:lle.

”Ihmiset katsovat häntä pubeissa samaan tapaan kuin Belgian jalkapallomaajoukkue pelaisi.”

Belgian Bullet -lempinimellä tunnetusta Brecelistä tuli vuonna 2012 kaikkien aikojen nuorin snookerin MM-kisoissa pelannut pelaaja 17 vuoden ja 36 päivän ikäisenä. Tähän vuoteen saakka Brecelin MM-turnaus oli aina päättynyt avauskierrokselle.

Mark Selby (vas.) ja Luca Brecel tervehtivät toisiaan ennen snookerin MM-finaalin viimeistä jaksoa. Finaalin jälkeen Selby onnitteli mestaria lämpimällä halauksella.

Brecel joutui kulkemaan mestaruuden saavuttaakseen kivikovan polun. Hän kukisti avauskierroksella Englannin Ricky Waldenin 10–9 ja toisella kierroksella Walesin Mark Williamsin 13–11.

Puolivälierissä kaatui englantilainen lajilegenda Ronnie O’Sullivan 13–10 ja välierässä kiinalainen yllättäjä Si Jiahui 17–15.

Finaalissa belgialaisen hermot pitivät loppuun saakka, vaikka upeasti taistellut Selby voitti viimeisen session aikana erän toisensa jälkeen ja nousi mukaan taistelemaan mestaruudesta 10–15-tappioasemasta.

”Tämä on uskomatonta. Snooker on vaikea ja pienten marginaalien laji. Olisin voinut hävitä avauskierroksella Ricky Waldenille”, Brecel sanoi BBC:lle heti ottelun jälkeen.

Neljästi maailmanmestaruutta juhlineen Selbyn, 39, huippuhetki osui kaksipäiväisen finaalin toiseen jaksoon. Hänestä tuli sunnuntai-iltana historian ensimmäinen pelaaja, joka teki maksimibreikin MM-finaalissa.

Selby antoi taiston tauottua rehdin tunnustuksen maailmanmestarille.

”Taistelin ja annoin kaikkeni. Kaikki kunnia Lucalle, hän ansaitsi sen”, Selby sanoi BBC:n mukaan.

Selby luonnehti Breceliä huippulahjakkuudeksi ja hyväksi tyypiksi. Onnittelujen päätteeksi hän sanoi toivovansa Brecelille vain parasta.

Englantilaistähti käänsi puheen vastustajaansa myös maksimibreikkiään kerratessa.

”Oli hienoa tehdä 147 Cruciblessa. En koskaan uskonut tekeväni sitä finaalissa – se oli uskomaton saavutus ja jotain, minkä muistan loppuelämäni. Mutta tämä päivä ei ole minun vaan Lucan. Hän pelasi fantastisesti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat