Kaksi MM-kultaleijonaa putosi NHL:stä – mitä tekee Mikko Rantanen?

Kaapo Kakon ja Niko Mikkolan kausi päättyi varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Mikko Rantanen on Suomen kirkkain tähtipelaaja.

Vancouver

Colorado Avalanchen NHL-kausi katkesi sunnuntaina, kun Seattle Kraken vei pudotuspelien ensimmäisen kierroksen sarjan voitoin 4–3.

Avalanchen putoaminen avasi Suomen maajoukkueelle mahdollisuuden saada riveihinsä 2000-luvun kovin MM-kisavahvistus: Mikko Rantanen nimittäin pelasi tämän vuosituhannen tehokkaimman NHL-kauden.

Tuleeko Rantanen kisoihin – tai pystyykö hän ylipäätään tulemaan? Ainakaan hän ei suoraan sulje ovea:

”En osaa sanoa vielä”, Rantanen viestittää.

Rantanen, 26, oli nuorten MM-kultajoukkueen kapteeni 2016. Myös silloin joukkuetta valmensi Jukka Jalonen, joka tiimeineen on viime vuosina tehnyt Leijonista kansainvälisten areenojen voittokoneen.

Mahdollisuus pelata miesten kotikisoissa voi olla Rantaselle ainutlaatuinen.

Coloradon tähdellä on kuitenkin myös takanaan poikkeuksellisen kuluttava NHL-kausi ja vuosi.

Rantanen on vuoden aikana pelannut 109 NHL-ottelua alkaen viime vuonna toukokuussa startanneista pudotuspeleistä, joissa hän voitti Coloradon kanssa Stanley Cupin (20, 5+20) ja oli finaalien tehokkain pelaaja.

Tämän kauden runkosarjassa Rantanen pelasi täydet 82 ottelua hurjalla yli 22 minuutin keskiarvolla. Hän teki 2000-luvun suomalaiset ennätykset 55 maalillaan ja 105 pisteellään runkosarjassa. Seitsemässä pudotuspeliottelussa syntyi myös kovat tehot 7+3.

Puolentoista viikon kuluttua starttaava MM-turnaus ei sisällä Suomeen lentämisen jälkeen matkustusta, Leijonien peluutus on ollut todella tasaista ja pelejä ei voi kutsua yhtä kuluttavaksi kuin NHL:n pudotuspelivääntöjä, mutta ottelutahti on tiivis.

Rantasen omien halujen lisäksi vaakakupissa painaa varmasti jossain määrin myös seurajohdon mielipide.

Mikko Rantanen ei vielä tiedä, tuleeko MM-kisoihin.

myös Rantasen ketjukaverin Artturi Lehkosen NHL-kausi on luonnollisesti ohi. Lehkonen teki uransa tehokkaimmalla NHL-kaudella 51 (21+30) pistettä 64 runkosarjaottelussa ja tehot 3+3 seitsemässä pudotuspeliottelussa. Lehkonen on niin ikään nuorten MM-kultamitalisti, keväältä 2014.

Miesten MM-jäillä häntä ei ole toistaiseksi nähty. Lehkonen oli runkosarjan lopulla sivussa murtuneen sormen takia mutta pääsi pelikuntoon pudotuspeleihin.

Vuoden 2019 MM-kultajoukkueessa olleiden Kaapo Kakon ja Niko Mikkolan New York Rangers tipahti viimeisenä pudotuspelien toiselta kierrokselta, kun New Jersey Devils vei maanantain eli Suomen aikaa tiistain vastaisen yön ainoan ottelun ja sarjan 4–3.

Mikkola on erityisen epätodennäköinen MM-osallistuja, sillä hänen sopimuksensa on kesällä katkolla.

NHL-pelaajista Leijonien MM-leiriryhmän mukana ovat tällä hetkellä Olli Määttä, Joel Armia ja Kasperi Kapanen. Patrik Laine joutui jäämään Tšekin EHT-turnauksesta pois, koska hän ei ole täydessä pelikunnossa. Laineen MM-kisoihin osallistuminen on epävarmaa.

Suomi pelaa MM-turnauksessa samassa Tampereen A-lohkossa Yhdysvaltojen, Ruotsin, Saksan, Tanskan, Ranskan, Itävallan ja Unkarin kanssa.

Kisat alkavat Suomen osalta kolmella kovalla koitoksella neljään päivään, sillä vastassa ovat heti kärkeen Yhdysvallat, Saksa ja Ruotsi.

Turnauksen toinen kisaisäntä on Riika, jossa pelataan myös kaksi puolivälierää. Mitalipelit otellaan Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat