Helmareille aukeaa vuoden 2025 EM-lopputurnaukseen oikotie – ”Kaikkien kanssa saa olla tarkkana”

Suomi kohtaa uunituoreessa naisten Kansojen liigassa lohkossaan Romanian, Slovakian ja Kroatian.

Helmarit juhli syyskuussa 2021 Turussa maali Slovakiaa vastaan. Helmarit kohtaa Slovakian tulevassa Kansojen liigassa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue eli Helmarit pääsee yrittämään vuoden 2025 EM-kisapaikkaa ensi syksystä lähtien oikotietä pitkin. Jos kaikki menee ensimmäistä kertaa pelattavassa Kansojen liigassa nappiin, Helmarit varmistaa paikan Sveitsissä pelattavaan EM-turnauksen ennen varsinaisia karsintoja.

Suomi arvottiin tiistaina Sveitsissä Kansojen liigassa B-liigan kakkoslohkoon. Vastassa ovat Romania, Slovakia ja Kroatia.

Suomi oli sijoitettu arvonnassa B-liigan ensimmäiseen koriin. Romania seuloutui kakkoslohkoon toisesta, Slovakia kolmannesta ja Kroatia neljännestä korista.

Helmarit on selvä etukäteissuosikki kakkoslohkon voittajaksi, mutta päävalmentaja Marko Saloranta varoittaa kiirehtimästä asioiden edelle.

”Kaikkien kolmen vastustajan kanssa saa olla tarkkana. Suurin vaara on ajatella, että voitamme lohkomme automaattisesti”, Sveitsistä lentokentältä tavoitettu Saloranta kertoi

Miesten puolelta jo tutussa Kansojen liigassa pelataan neljän joukkueen alkulohkoissa kaksinkertainen sarja. Lohkovoittajat nousevat liigassa A-tasolle. B-liigassa lohkoissaan toiseksi sijoittuneet joukkueet pelaavat A-liigan lohkokolmosten kanssa karsintaottelun A-liigapaikasta.

Kevääseen 2024 kestävän Kansojen liigan ensimmäinen kausi alkaa syyskuussa.

Suomi on kohdannut tänä vuonna kaikki kolme Kansojen B-liigan vastustajaansa. Huhtikuun kaksoismaaotteluissa heltisi 1–0- ja 2–0-vierasvoitot Slovakiasta, helmikuussa Kyproksen-leirillä 4–0- ja 4–1-voitot Romaniasta ja Kroatiasta.

Viime vuonna Helmarit pettyi Slovakiaa vastaan MM-karsinnoissa jäätyään 1–1-vierastasapeliin.

”Kotona voitimme Slovakian 2–1 syksyllä 2021, mutta ottelutilastoja tarkastelemalla näkyy, että olisi voinut käydä huonommin”, päävalmentaja Saloranta muistutti.

Arvontakorivertailun huonoin joukkue Kroatiakaan ei ole suupala.

”Ennen korona-aikaa alkuvuodesta 2020 hävisimme Kyproksen-leirillä Kroatialle”, Saloranta tietää.

Menestys syksyllä alkavassa Kansojen liigassa petaa Suomelle mainiot lähtöasetelmat EM-karsintoihin. Nousu A-liigaan lohkovoittajana on vähimmäistavoite.

A-liigan kahdeksan parasta joukkuetta saavat suorat paikat Sveitsin EM-lopputurnaukseen 2025. Lisäksi EM-takaportti aukeaa jatkokarsinnoissa.

Varsinaiset EM-karsinnat alkavat keväällä 2024 Kansojen liigan päättymisen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat