Vuoden parhaaksi painonnostajaksi Suomessa vuosina 2021 ja 2022 valittu Saara Retulainen kilpaili hiljattain Euroopan mestaruuskisoissa Jerevanissa alle 59-kiloisten sarjassa.
Retulainen lähti Armeniaan kovin odotuksin, mutta joutui pettymään suoritukseensa. Viides sija ei tyydyttänyt kunnianhimoista nostajaa.
Jerevanin punttikisojen jälkeen otsikoihin nousi naispainonnostajien punnitukseen liittyvä uusi sääntöpykälä, josta Inside the Games -sivusto julkaisi asiasta artikkelin vapun alla.
Retulaisen kanssa samassa sarjassa nostava belgialainen Nina Sterckx kertoi Inside the Gamesin haastattelussa, että hän oli saanut mennä alasti vaa’alle joulukuussa Bogotan MM-kisoissa, mutta ei enää Jerevanin EM-kisoissa.
”Molemmat ovat olympiakarsintakilpailuja, eikä niissä voi olla eri säännöt”, EM-hopeamitalisti Sterckx päivitteli sääntömuutosta.
Britti Zoe Smith nosti puolestaan esiin tasa-arvokysymyksen. Hänen mielestään uusi sääntö asettaa miehet ja naiset eriarvoiseen asemaan, koska miehillä on punnituksessa ylävartalo paljaana.
Uusi sääntö velvoittaa urheilijoita käyttämään punnituksessa alusvaatteita. Naisilla se tarkoittaa myös rintojen peittämistä, vaikka sitä ei säännössä kirjaimellisesti sanota.
Vaikka kyse on pienistä vaatekappaleista, säännöllä voi olla iso merkitys.
Urheilijan paino voi olla aivan sarjan kilomäärän rajalla, jolloin muutamakin lisägramma voi koitua kohtalokkaaksi punnitushetkellä.
Vaikka kyse on pienistä vaatekappaleista, muutamakin lisägramma voi olla merkittävä.
Retulaisen mukaan suurin ongelma liittyy siihen, että sääntömuutos on kommunikoitu huonosti valmentajien ja urheilijoiden suuntaan.
Hän antaa konkreettisen esimerkin.
”Muutos on tullut osalle nostajista tietoon siinä vaiheessa, kun he ovat arvokisoissa puntarijonossa”, Retulainen sanoo.
”Siinä tilanteessa asiaan on vaikea vaikuttaa, ja se on isoin haaste tässä asiassa.”
Aikaisemmin urheilija sai itse päättää, millaisessa vaatetuksessa hän vaa’alle nousi.
”Onko hänellä alusvaatteet päällä, onko hän täysin alasti vai onko vain yläosa tai alaosa päällä”, Retulainen kertoo vanhasta käytännöstä.
Turun Atleettiklubia edustava nostaja ei tiedä sääntömuutoksen taustoja, mutta ihmettelee heikkoa tiedonkulkua päättäjätasolta suorittavalle portaalle.
”Kun säännön tietää etukäteen, voi laittaa päälleen jotkut muut kuin kaikkein painavimmat urheilurintaliivit.
”Ongelmia syntyy, jos tiedon saa puntarijonossa. Kun säännön tietää etukäteen, voi laittaa päälleen jotkut muut kuin kaikkein painavimmat urheilurintaliivit”, Retulainen sanoo.
Hän ei tuomitse sääntöä, mutta kaipaa parempaa tiedotuspolitiikkaa.
Retulainen ehti kuulla uudesta säännöstä ennen punnitusjonoon marssimista.
”Saimme asiasta tiedon kisapaikalla ja pystyimme miettimään ennen puntariin menoa, mikä on järkevä asu.”
Retulaisen mielestä sääntöasioissa olisi järkevä kuunnella paremmin urheilijoiden mielipiteitä.
”En ota kantaa, onko sääntö hyvä vai huono, mutta jos urheilijat otettaisiin mukaan keskusteluun jo valmisteluvaiheessa, monilta ongelmilta voitaisiin välttyä.”
Retulainen kiittelee Suomen painonnostoliittoa siitä, että jatkossa liiton johtokunnassa istuu kaksi urheilijajäsentä.
Saara ja Eero Retulainen harjoittelevat paljon yhdessä.
Retulainen kilpaili aikaisemmin tyttönimellään Saara Leskinen, mutta vaihtoi nimeä avioiduttuaan toisen nostajan, Eero Retulaisen kanssa.
Aviomies toimii vaimonsa valmentajana ja tulokset ovat olleet mallikkaita.
Saara Retulaisen Sinclair-pisteet (280,4) ovat korkeammat kuin kenelläkään suomalaisnostajalla aikaisemmin.