Ruotsin miekkailuliitto ei boikotoi kisoja, vaikka venäläiset ovat mukana

Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin viime vuonna kansainvälisestä urheilusta Venäjän Valko-Venäjän tuella Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan takia.

Suomen paras miekkailija Niko Vuorinen vastustaa myös venäläisten ja valkovenäläisten miekkailijoiden paluuta kansainvälisiin kisoihin.

Ruotsin miekkailuliitto ei boikotoi kisoja, joihin osallistuu venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita.

Tämän jutun tiedot perustuivat virheellisesti levinneeseen tiedotteeseen. Siinä väitettiin Ruotsin boikotoivat kisoja, jos niihin osallistuu venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita.

Ajantasaisen tiedon voit lukea tästä jutusta.

Kansainvälinen miekkailuliitto FIE on hyväksynyt venäläiset ja valkovenäläiset kansainväliseen kilpailutoimintaan, mutta päätös on herättänyt vastarintaa ainakin Puolassa ja Pohjoismaissa.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto perui Turun kansainvälisen miekkailukilpailun protestina venäläisten paluulle, ja Puola on perunut naisten maailmancupin.

FIE noudatti viime vuonna Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suositusta sulkea Venäjä ja Valko-Venäjä kansainvälisestä urheilusta. Maaliskuussa liitto purki sulun ensimmäisenä olympialajina.

KOK määritti huhtikuussa kriteerit, joiden perusteella kansainväliset lajiliitot voivat hyväksyä yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten paluun kansainväliseen kilpailutoimintaan ilman kansallistunnuksia.

Sen jälkeen myös pöytätennis ja judo ovat avanneet ovet venäläisille ja valkovenäläisille.

Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin viime vuonna kansainvälisestä urheilusta Venäjän Valko-Venäjän tuella Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan takia.

Sulku ei ole ollut täydellinen, sillä sotaan syyllistyneiden maiden urheilijat ovat voineet esimerkiksi kilpailla tenniksessä ja pelata jääkiekon NHL-liigassa.

Suomen paras miekkailija Niko Vuorinen on ollut alusta asti sieltä mieltä, ettei hyökkäyssodan Ukrainaan aloittaneen Venäjän miekkailijoita pidä päästää kansainvälisiin kisoihin.

Kansainvälisen olympiakomitean linjaus suosittaa, ettei Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita oteta mukaan kansainväliseen kilpailutoimintaan.

Kansainvälinen olympiakomitea on myös linjannut, että kilpailukiellossa ovat edelleen urheilijat, jotka tukevat aktiivisesti Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja urheilijat jotka työskentelevät armeijassa tai turvallisuusorganisaatioissa.

Jos ehdot täytyvät, Kansainvälinen olympiakomitea sallii venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuvan karsintoihin neutraaleina urheilijoina ilman kansallistunnuksia.

Kansainvälinen miekkailuliitto päätyikin noudattamaan KOK:n suositusta, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita päästetä joukkueina olympiakarsintoihin.

Oikaisu 5.5. kello 8.30: Päivitetty tieto, että juttu perustui virheelliseen tiedotteeseen. Poistettu jutusta kohdat, jossa kerrottiin Ruotsin boikotoivan kisoja, joihin osallistuu venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat