Oliver Helander hakee heti pitkää keihäs­kaarta

Myös Reetta Hurske ja Wilma Murto avaavat ulkokautensa perjantaina Timanttiliigan kilpailussa Dohassa.

Oliver Helanderin selkä kramppasi viime kesänä Kalevan kisoissa Joensuussa. Teo Hakala auttoi Helanderia riisumaan piikkarinsa.

Yleisurheilun Timanttiliiga alkaa perjantaina Dohassa. Kauden avauskilpailuun osallistuu kolme suomalaista.

Miesten keihäänheitossa Oliver Helander odottaa pitkää kaarta jo tässä vaiheessa kautta. Hallikauden Euroopan mestarit Reetta Hurske ja Wilma Murto avaavat myös ulkokautensa.

Hurskeella on takanaan ehjä hallikausi 60 metrin aidoissa, mutta 100 metrin aidat ovat eri laji.

Hurske on sähäkkä lähtijä, joka juoksi viime kesänä 100 metrin aidat aikaan 12,88. Tällä kaudella Hurskeen tavoitteena on rikkoa Annimari Kortteen SE-aika 12,72.

Dohassa pika-aidat käydään suoraan kahdeksan juoksijan finaalina. Yhdysvaltalainen Nia Ali on jo juossut tällä kaudella kovan ajan 12,53.

Muista lähdön juoksijoita yhdysvaltalaiset Tonea Marshall ja Alayshan Johnson ovat juosseet ajat 12,61 ja 12,68 sekä Australian Michelle Jenneke 12,69.

Murto kohtaa seiväshypyssä kovat kilpakumppaninsa viime elokuun EM-kisoista, kreikkalaisen Katerina Stefanidin ja Slovenian Tina Sutej’n. Murto on hallitseva ulko- ja sisäratojen Euroopan mestari.

Kisan ainoa viiden metrin ylittäjä on amerikkalainen Sandi Morris.

Wilma Murto taivutti Euroopan mestariksi elokuussa 2022 Münchenissä.

Oliver Helander heittää Qatarissa pariviikkoisen Turkin Belekissä aherretun harjoitusleirin päätteeksi.

”Jos heitän Dohassa MM-rajan, olen tyytyväinen. Mitä nopeammin sen heitän, sitä parempi. Menen hakemaan kovaa tulosta”, Helander sanoo Suomen urheiluliiton tiedotteessa.

Elokuussa Budapestissa kilpailtavien MM-kisojen tulosraja on 85,20.

”Kunnon pitäisi olla ihan hyvä, mutta Dohan jälleen tulee pieni kilpailutauko, jonka aikana ehtii vielä rakentaa huippukuntoa ennen kuin kausi alkaa oikein toden teolla.”

Dohassa kilpaillaan Qatar Sports Clubin kentällä, jossa tuulet ovat usein keihäänheitolle suotuisat. Vuosi sitten Grenadan Anderson Peters ja Tŝekin Jakub Vadlejch heittivät ennätyksensä 93,07 ja 90,88.

Saksan Julian Weber oli kolmas tuloksella 86,09. Sama kolmikko on mukana myös perjantain kilpailussa.

Dohan starttilistalta löytyy myös intialainen olympiavoittaja ja MM-kakkonen Neeraj Chopra.

Helander heitti viime kesänä Turussa Paavo Nurmen kisoissa 89,83 ja oli Eugenen MM-kisoissa kahdeksas. Kalevan kisoissa tullut selkävaiva jätti kisakauden torsoksi ennen Münchenin EM-kisoja.

”Aika pitkä aika siinä meni ennen kuin selkä kesti kovaa heittämistä, vaikkei se ollut muuta kuin, että selkä kramppasi kunnolla”, Helander sanoo.

Vaivan uusiutuminen pyrittiin estämään lisäämällä selän voimaa ja liikkuvuutta.

”Se on auttanut paljon, kun voimaa on tullut lisää. Se tukee selkää.”

Helanderin tavoitteena on heittää yli 90 metriä ja saada MM-mitali elokuussa.

”Muuta tavoitetta uran tässä vaiheessa ei oikein voi olla.”

Naisten 100 metrin aitafinaali juostaan Dohassa kello 19.48. Naisten seiväshyppy alkaa kello 18.04 ja miesten keihäänheitto kello 19.44. C More näyttää Timanttiliigan kilpailun suorana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat