KOK:n ehtojen täytyy toteutua – urheilu­ministereiltä jo neljäs kannanotto venäläisten paluusta

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät voi esiintyä maittensa edustajina.

Kansainvälisistä lajiliitoista ainakin miekkailu, pöytätennis, judo ja taekwondo ovat päättäneet sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osanoton KOK:n kriteerien mukaisesti.

Urheiluministerit 36 maasta ilmoittivat keskiviikkona, että he seuraavat huolellisesti Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suositusten toteutumista venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden palatessa joissain lajeissa kansainväliseen kilpailutoimintaan.

Urheiluministerit kertoivat asiasta kannanotossaan Venäjän ja Valko-Venäjän sulkuun kansainvälisestä urheilutoiminnasta. Kannanotto oli jo neljäs.

Viime vuonna Kok suositteli Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista urheilusta sen jälkeen, kun Venäjä oli Valko-Venäjän tukemana käynnistänyt hyökkäyssodan Ukrainassa.

Sulku ei toteutunut täydellisesti, sillä maiden urheilijat saattoivat esimerkiksi kilpailla tenniksessä ja pelata jääkiekon NHL-liigassa.

Huhtikuun alussa Kok antoi kriteerit, joiden perusteella kansainväliset lajiliitot voivat sallia yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten paluun kisoihin. Kok piti sulun kuitenkin ennallaan joukkuelajeissa. Olympialaisista se kertoi päättävänsä myöhemmin.

Tänä keväänä kansainvälisistä liitoista ainakin miekkailu, pöytätennis, judo ja taekwondo ovat päättäneet sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osanoton KOK:n kriteerien mukaisesti.

”Kunnioitamme urheilujärjestöjen itsenäistä asemaa, mutta seuraamme lähiviikkoina huolellisesti, miten KOK:n ja lajiliittojen suosituksia noudatetaan”, ministerit ilmoittivat julkilausumassaan.

”Odotamme, että KOK harkitsee uudestaan kantaansa, jos suosituksia ei noudateta.”

Ministerit korostivat, ettei Venäjän eikä Valko-Venäjän sovi käyttää urheilua hyväksi sotaan liittyvien päämäärien edistämiseksi.

Ministerit haluavat varmistaa, etteivät maiden edustajat esiinny urheilutapahtumissa millään tavalla maidensa edustajina.

”Esiin nousee myös merkittäviä kysymyksiä kuten urheilijoiden suhde asevoimiin”, kyseisten valtioiden urheilurahoitus ja joukkueiden määritteleminen sekä niihin liittyen valvontamekanismien toteutus.

Julkilausuman allekirjoittaneiden maiden joukossa olivat Suomen lisäksi muut Pohjoismaat, Viro, Ukraina, Britannia ja Yhdysvallat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat