Tieto ruotsalaismiekkailijoiden Venäjä-boikotista paljastui virheelliseksi: ”Tunnemme itsemme idiooteiksi”

Väärä tieto levisi Ruotsin miekkailuliiton vanhentuneesta tiedotteesta.

Ruotsi ei sittenkään boikotoi miekkailutapahtumia, joihin venäläiset ja valkovenäläiset osallistuvat, jos he täyttävät Kansainvälisen olympiakomitean linjaukset.

Tieto Ruotsin miekkailuliiton boikotista on paljastunut virheelliseksi.

Useat ruotsalaiset tiedotusvälineet kertoivat torstaina, ettei Ruotsin liitto salli ruotsalaisten kilpailla venäläisten ja valkovenäläisten kanssa. Tieto ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Myöhemmin torstaina kävi ilmi, että virheellinen tieto levisi tiedotusvälineisiin Ruotsin miekkailuliiton vanhasta, maaliskuun 2022 tiedotteesta.

Ruotsin miekkailuliiton pääsihteeri Pierre Thullberg otti vastuun erehdyksestä liiton kontolle.

”Meidän olisi pitänyt huomata liiton sivuilla ollut teksti ja päivittää se. Tunnemme itsemme idiooteiksi”, Thullberg harmitteli Dagens Nyheterin haastattelussa.

Myös Helsingin Sanomat julkaisi asiasta Ruotsin tietotoimiston TT:n ja sitä kautta STT:n välittämän väärän tiedon.

Kansainvälinen miekkailuliito FIE päätti kaksi kuukautta sitten, että yksittäiset venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saavat palata kansainvälisiin kilpailuihin ilman kansallistunnuksia. Ruotsi ei sittenkään boikotoi kilpailutapahtumia, joihin venäläiset ja valkovenäläiset osallistuvat.

”Emme voi rangaista tästä järjestelmästä urheilijoita, jotka eivät ole olleet tekemässä näitä päätöksiä”, Thullberg totesi.

Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin viime vuoden keväällä kansainvälisestä urheilutoiminnasta Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan takia. Kansainvälisten lajiliittojen sulku perustui Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suositukseen.

Sulku ei ole ollut täydellinen, sillä sotaan syyllistyneiden maiden urheilijat ovat voineet esimerkiksi kilpailla tenniksessä ja pelata jääkiekon NHL-liigassa.

Huhtikuussa KOK määritti kriteerit, joiden perusteella kansainväliset lajiliitot voivat hyväksyä yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten paluun kansainväliseen kilpailutoimintaan ilman kansallistunnuksia, ja jos urheilijoille ei ole kytkentää maiden armeijoihin.

Kevään aikana miekkailu, pöytätennis, judo ja taekwondo ovat avanneet ovet venäläisille ja valkovenäläisille.

Miekkailu perui venäläisten ja valkovenäläisten sulun ensimmäisenä liittona. Päätös herätti tuoreeltaan vastarintaa ainakin Puolassa ja Pohjoismaissa.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto perui Turun kansainvälisen miekkailukilpailun protestina venäläisten paluulle, ja Puola on perunut naisten maailmancupin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat