Äiti hylkäsi 2-vuotiaana, isä joutui 50 vuodeksi vankilaan – Tori Bowie nousi rajuista oloista tähdeksi

Urheilu oli Tori Bowielle henkireikä ja mahdollisuus parempaan elämään.

Tori Bowie voitti urallaan olympiakultaa ja maailmanmestaruuden.

| Päivitetty

Pikajuoksija Frentorish ”Tori” Bowien, 32, kuolinuutinen järkytti yleisurheilumaailmaa keskiviikkona.

Yhdysvaltalainen Bowie oli olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari. Hänen urheilu-uransa oli vasta päättynyt. Edessä olisi pitänyt olla toisenlainen elämä sen jälkeen.

Bowien tarina on kuin amerikkalainen unelma – ryysyistä rikkauksiin. Kunnes se ei enää ollut unelmaa.

Monilahjakkuus nousi vaikeista oloista maailman kirkkaimmalle huipulle. Kuten monelle muulle huippu-urheilijalle, myös Bowielle urheilu oli henkireikä ja mahdollisuus nousta tähtiin.

Juoksemisesta raportoimiseen erikoistuneen letsrun.com-sivuston mukaan Bowien äiti hylkäsi lapsensa tämän ollessa vain 2-vuotias.

Bowien isoäiti Bobbie Smith kävi läpi rajut huoltajuuskiistataistot ja kasvatti tulevan yleisurheilutähden pienessä mississippiläisessä Sand Hillin kylässä.

Isoäiti kasvatti myös Bowien Tamara-siskon, joka oli 11 kuukautta nuorempi kuin Tori.

Isä Dennis Smith ei myöskään ole ollut mikään mallikansalainen. Hän sai vuonna 1999 vajaan puolentoista vuoden vankilatuomion huumerikoksista.

Vuonna 2013 mississippiläinen oikeus tuomitsi Dennisin 50 vuodeksi vankilaan kokaiinikaupasta. Vuonna 2018 Bowie yritti saada isänsä tuomiota lievennetyksi ja kertoi heidän lähentyneen hänen aikuistuttuaan.

Isoäiti piti kotona ilmeisen kovaa kuria, mikä auttoi Torin menestyksekästä urheilu-uraa.

Urheilija puhui tästä vuonna 2016 People-lehdelle.

”Isoäitini on ollut roolimallini. Hän taisteli puolestamme ja sai huoltajuutemme. Meillä ei ollut paljoa, mutta saimme häneltä luonnetta.”

Isoäidin tiukan kasvatuksen lisäksi Torin kuori kovettui pihapelejä pelaamalla.

Nuori tyttö väänsi poikaserkkujaan vastaan koripallokentillä. Voitontahtoiset pojat eivät päästäneet Toria ja Tamaraa helpolla.

Tämä tuotti myös hedelmää.

Siskokset voittivat lukioikäisinä kaksi peräkkäistä koripallon osavaltiomestaruutta.

Juuri koripallo olikin riistää yhden huipputalentin yleisurheilulta.

Bowien ensimmäinen yleisurheiluvalmentaja Angie Reynolds paljasti NBC:lle tarinan Bowien yleisurheilutaipaleen alkuajoilta.

”He olivat tottuneet pelaamaan koripalloshortseissa, jotka ovat todella miellyttävät päällä. Kun tilasin harjoittelutrikoot, he eivät halunneet juosta. Tori sanoi, ettei aio juosta”, Reynolds kertoi medialle 2016.

Tamara kertoi syyn olleen muussakin kuin vain housujen istuvuudessa.

”Minusta vain tuntui, että olimme liian nuoria esittelemään takamuksiamme.”

Bowie nousi koko yleisurheilumaailman tietoisuuteen vuonna 2014, kun hän tykitti hirmuajan 10,91 Yhdysvaltain mestaruuskisojen alkuerissä.

Tämän jälkeen Bowien urheilullinen käyrä osoitti jyrkästi ylöspäin.

Bowie nousi lyhyessä ajassa liikennevalottoman taajaman tuntemattomasta tytöstä kandidaatiksi Yhdysvaltain kivikovaan yleisurheiluryhmään.

Seuraavana vuonna hän voitti MM-pronssia satasen sileällä. Vuonna 2016 hän putsasi Rion olympialaisissa värisuoran voittamalla pikaviestin olympiakultaa, 100 metrillä hopeaa ja 200 metrillä pronssia.

Olympiakulta tuli dramaattisella tavalla.

Yhdysvallat pudotti välierässä kapulan, mutta joukkue teki valituksen, koska amerikkalaisten tulkinnan mukaan heitä oli häiritty.

Tuomaristo antoi Yhdysvaltojen juosta välieräjuoksunsa uudestaan tyhjällä radalla. Nelikko kiisi päivän nopeimman ajan ja eteni finaaliin, missä Bowie ankkuroi olympiavoiton tuoneen juoksun.

Bowie juhli olympiahopeaa Riossa.

Vuoden 2017 MM-kisoissa Bowie huuhtoi henkilökohtaista kultamitalia 100 metrillä.

Bowie osallistui vielä vuoden 2019 MM-kisoihin ja sijoittui neljänneksi pituushypyssä. Päämatkallaan 100 metrin pikajuoksussa hän pääsi välieriin asti, mutta ei tullut siellä enää lähtöviivalle.

Parin vuoden tauon jälkeen amerikkalaistalentti puhui paluusta yleisurheilukentille ja jahtasi paikka Tokion olympialaisissa, mutta NBC:n mukaan Bowie ei osallistunut olympiakarsintoihin.

Urheilu-uran jälkeen Bowie työskenteli muun muassa mallina. Hän poseerasi arvostetuille ja tunnetuille julkaisuille kuten Voguelle ja Sports Illustradetille.

Urheilumenestys toi hänelle myös rahakkaita sponsorisopimuksia, mutta vaatimattomista lähtökohdista huolimatta nöyrä Bowie palasi jälleen kerran juurilleen ja isoäidin oppeihin.

”Isoäitini sanoi aina, että häntä ei kiinnosta, vaikka lakaisisin kuisteja työkseni. Kunhan tekisin parhaani. Sillä ei ole väliä, mistä tulemme, vaan sillä, mihin olemme menossa ja mitä yritämme saavuttaa”, Bowie sanoi vuonna 2016.

Keskiviikkona floridalaisen Orangen piirikunnan viranomaiset kertoivat menneensä tarkistamaan kotia, jonka asukkaasta ei ollut kuultu mitään useampaan päivään.

Viranomaiset löysivät asunnosta Tori Bowien ruumiin.

Viranomaiset vahvistivat, ettei tapahtumassa epäillä rikosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat