Ratamoottoripyöräilijä Mika Kalliota epäillään törkeistä rikoksista ja nyt epäilyjen syistä on saatu lisää tietoa.
Huhtikuussa kerrottiin, että 40-vuotiasta Kalliota syytetään törkeästä velallisen petoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.
Nyt tapauksen taustalta on paljastunut mystinen Donga Donga Shongololo Inc -niminen startup-yritys Belizessä. Yrityksen tarkoitus oli kehittää majoituspalvelusovellus ensin Keski-Amerikan markkinoille ja myöhemmin Eurooppaan.
Yritys kuitenkin katosi kuin tuhka tuuleen.
Poliisi epäilee, että Kallio käytti yritystä varojensa peittelyyn. Hänen epäillään järjestelleen omaisuuttaan niin, ettei hänen velkojansa, eli verottaja, olisi saanut miljoonaluokan saataviaan ulosottoteitse.
Kallio sijoitti väitteensä mukaan yli miljoona euroa belizeläisyritykseen.
Ulosottovirasto ja poliisi pitävät sijoitusta keinotekoisena järjestelynä, jonka avulla Kallio yritti välttää varojensa joutumisen ulosottoon.
Kallion väitetty sijoitus tapahtui alle kaksi kuukautta ennen kuin hänelle olivat lankeamassa noin miljoonan euron veroseuraamukset vuonna 2015. Oleellista rikosepäilyssä on se, että Kallio oli tietoinen verottajan tulevasta päätöksestä.
Tätä ennen Kallio oli myynyt hänellä Suomessa ollutta omaisuuttaan niin, että jäljellä oli enää lähes 800 000 euron suuruinen velkasaatava Oy Sponsor Holding Ltd:ltä. Kyseessä on Kallion ratamoottoripyöräilyn sponsorisopimuksia hoitanut yritys.
Saatava oli kertynyt, kun Kallio oli rahoittanut Valkeakoskelle rakennettua omakotitaloa. Tätä velkasaatavaa Kallio yritti ulosottoviranomaisen mukaan peitellä siirtämällä sen belizeläiselle yhtiölle. Samoihin aikoihin Kallio luopui sponsorisopimuksiaan hoitaneen yrityksen omistuksesta, ja osakkeet siirtyivät virolaisyhtiön omistukseen.
Ulosottoviranomaisen mukaan Kallio yritti keinotekoisesti järjestää asian näyttämään siltä, että 800 000 euron saatava ei kuulu hänelle ja ettei sitä siksi voida ottaa huomioon ulosottomenettelyssä. Saatavan lisäksi Kallio oli sijoittanut väitteensä mukaan belizeläisyhtiöön 433 500 euroa kahdessa erässä, jotka on maksettu Kallion tililtä Monacosta.
Erikoista on, että Kallio ei pystynyt kertomaan ulosottoviranomaiselle belizeläisyrityksen yhteyshenkilöitä tai yhteystietoja. Sittemmin yhtiö on poistettu Belizen kaupparekisteristä.
Poikkeuksellista on myös se, että virolaisomistukseen siirtyneen, Kallion aiemmin omistaman yrityksen kirjanpidossa ei ole mainittu mitään Kalliolle kuuluneen lähes 800 000 euron saatavan siirtymisestä belizeläiselle yhtiölle.
Belizeläinen yhtiö oli myös solminut maksulle huomattavan pitkän maksuajan, mikä oli ulosottoviraston mukaan loogisessa ristiriidassa väitetyn ohjelmistokehitystä koskevan rahoitustarpeen kanssa. Noin 800 000 euron saatava realisoituisi rahaksi siinä vaiheessa, jos Valkeakoskelle rakennettu omakotitalo myytäisiin.
Oikeus katsoi 2018 belizeläiseen yhtiöön siirretyt saatavat Kallion ulosmitattavaksi omaisuudeksi. Syyttäjä nosti asiassa syytteet lokakuussa 2021, mutta asialle ei ole määrätty vielä käsittelypäivää Pirkanmaan käräjäoikeudessa.
Kallio on kiistänyt syytteet.
”Kiistän rikoksen tapahtuneen”, hän totesi huhtikuussa.
Kallio kertoi ulosottomiehen kuulemisessa luopuneensa sponsoriyrityksen omistuksesta ja velkasaatavasta, ettei hänellä olisi ”olennaisia siteitä” Suomeen. Hän sanoi toimineensa näin, koska hänellä oli verottajan kanssa erimielisyyksiä verotusasioista.
Ulosottoviranomainen kummasteli, eikö Kalliota kiinnostanut saada velkoja pois, eli käytännössä omakotitalon arvoa, ennen yhtiön myymistä.
”Ei se tietysti yhdentekevää ole, mutta tämä on ollut järkevin ratkaisu”, Kallio totesi kuulemisessa.
Kallion mukaan verovelkaa ei ylipäätänsä pitänyt olla, koska hän on asunut noin 20 vuotta ulkomailla.
Kallio debytoi ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa vuonna 2001. Hän on saavuttanut ratamoottoripyöräilyssä kolme MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin. Viime ajat hän on työskennellyt KTM:n tehdastallissa testikuljettajan toimen lisäksi valmentajana.
Lue lisää: Ratamoottoripyöräilijä Mika Kalliota epäillään törkeistä rikoksista