”Tänään hän hiihti taivasta kohti” – Urheilu­väki muistelee legendaa, presidentti­pari lähetti surun­valittelunsa

Rantasta muisteltiin myös hänen synnyinseuduillaan Tohmajärvellä. Rantanen syntyi Kaurilan kylässä, josta myös Tohmajärven nykyinen kunnanjohtaja Mikko Löppönen on kotoisin.

92-vuotias hiihtäjälegenda Siiri Rantanen hiihti kunniakierroshiihtoaan ennen naisten 4x5 km viestihiihtoa hiihdon MM-kilpailuissa Lahdessa 2. maaliskuuta 2017.

Sekä kanssaurheilijat että muut julkisuuden henkilöt ovat muistelleet perjantaina kuollutta Siiri Rantasta. Hiihtäjälegenda kuoli 98-vuotiaana Lahdessa.

”Hänen merkityksensä oli erittäin suuri kansainväliselle naisten urheilulle”, totesi hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi HS:lle illalla.

”Lämminosanotto omaisille.”

Hiihdon kolminkertainen olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi otti tiedon Rantasen kuolemasta vastaan tunteikkaana.

”Siiri oli koko Suomen hiihdon Äitee. Hän oli omassa porukassaan oman ikäistensä parissa pidetty hahmo, mutta myös nuorempien keskuudessa”, Kirvesniemi muisteli HS:lle.

Neljän maailmanmestaruuden hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kuvailee hiihtäjälegendaa suureksi esikuvaksi.

”Hän menestyi urheilu-urallaan, mutta nosti myös naisurheilun asemaa. Löi nyrkkiä pöytään vaatien samoja oikeuksia naisurheilijoille, ja toi epäkohtia esille. Hän oli pioneeri naisurheilijoiden oikeuksien eteenpäin viemisessä”, Saarinen sanoi STT:lle perjantai-iltana.

Siiri ”Äitee” Rantanen oli suomalaisen naisurheilun pioneeri. Naisten maastohiihto hyväksyttiin ensi kerran vuoden 1952 talviolympiakisoihin Osloon, jossa Rantanen sauvoi Lydia Widemanin ja Mirja Hietamiehen jälkeen 10 kilometrin pronssille.

Kilpauransa tähtihetken Rantanen koki neljä vuotta myöhemmin Italiassa Cortina d'Ampezzon olympialadulla. Hän voitti 3x5 kilometrin viestissä kultaa Sirkka Polkusen ja Hietamiehen kanssa.

Siiri Rantanen (vas.), Marja-Liisa Kirvesniemi, Veikko Kankkonen ja Juha Mieto Hiihtomuseon Nordic Ski Hall of Fame -kunniagalleriaan valittujen hiihtourheilijoiden julkistustilaisuudessa Lahdessa 2. maaliskuuta 2017.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa, tohtori Jenni Haukio lähettivät perjantai-iltana surunvalittelunsa Rantasen omaisille, kertoi presidentin kanslia Twitterissä.

Siiri Rantanen osallistui linnan juhliin vuonna 2017. Takana painin olympiavoittaja Pertti Ukkola kättelee presidentti Sauli Niinistöä ja tämän puolisoa Jenni Haukiota.

Rantasta muisteltiin myös hänen synnyinseuduillaan Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa. Rantanen syntyi 14. joulukuuta 1924 Tohmajärven Kaurilan kylässä, josta myös Tohmajärven nykyinen kunnanjohtaja Mikko Löppönen on kotoisin.

”Suru-uutinen Siiri Rantasen poismenosta kantautui myös Tohmajärvelle. Tohmajärven kunta esittää osanottonsa Siirin omaisille ja kunnioittaa Siirin muistoa maanantaina suruliputuksella kunnan toimipaikoissa”, Löppönen viestitti perjantai-iltana.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kuvaili viestipalvelu Twitterissä Rantasta ”liikunnan ilon välittäjäksi”.

”Eilen keskustelimme hänen esikuvaroolista Joensuun urheiluakatemia 20-v juhlilla. Tänään hän hiihti taivasta kohti. Upea nainen. Suomi kiittää. Lämmin osanotto läheisille”, Susiluoto kirjoitti illalla.

HS-työryhmä: Ismo Uusitupa, Vesa Mäkinen, Ilona Tyystjärvi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat