Vihellyskonsertti peitti kansallis­laulun alleen Liverpoolissa – tästä on kyse

Kansallishymniä tuskin kuuli kannattajien metelöinnin alta.

Liverpoolin kannattajia kansallishymnin aikana.

| Päivitetty

Kuningas Charlesin kruunajaiset olivat Englannissa lauantain puhutuin tapahtuma. Kruunajaisten kunniaksi esimerkiksi Liverpoolin ja Brentfordin Valioliiga-ottelussa soitettiin kansallishymni God save the King, mutta hymniä tuskin kuuli buuausten, huutojen ja vihellysten alta.

Kansallislaulu näkyy alla olevalta The Guardianin Youtube-videolta.

Se oli odotettavaa, sillä kyseessä on perinteinen protesti valtaa pitäviä vastaan. Liverpoolin kannattajat buuasivat vahvasti esimerkiksi viime keväänä, kun kansallishymni soitettiin ennen FA Cupin finaalia, jossa prinssi William oli paikalla.

Brittilehti Intependent kertoo ilmiön juurien menevän 80-luvulle asti. Liverpoolissa heräsi voimakas valtaa pitävien vastustus Margaret Thatcherin konservatiivihallituksen aikana. Liverpool kärsi tuolloin köyhyydestä ja mellakoista. Thatcherin hallituksen on sanottu ajaneen kaupunkia hallittuun taantumaan.

HS kirjoitti vuonna 1985 Liverpoolin kaupunkia uhanneesta konkurssista. Tuolloin Thatcherin hallitus aikoi leikata kaupungilta valtionapuja. Hallitus oli myös määrännyt kaupungille budjettikaton, jonka vasemmistolainen kaupunginvaltuusto aikoi ylittää.

Kaupungissa oltiin tuolloin laskettu, että Thatcherin vaatimuksissa pysyminen tarkoittaisi 6 000 kaupungin työntekijän irtisanomista tai kunnallisveron nostoa 85 prosentilla.

Tyytymättömyys vallanpitäjiin kasvoi myös jalkapalloilullisista syistä. Vuonna 1989 Liverpoolin kannattajia kuoli Hillsborough’n stadiontragediassa. Liverpool pelasi vierasottelua Sheffieldissä Nottingham Forestia vastaan.

Vierasjoukkueelle varattuun seisomakatsomoon päästettiin liikaa kannattajia, minkä vuoksi 96 kannattajaa kuoli. He pusertuivat rauta-aitaa vasten katsomon etuosassa ja tallautuivat kuoliaaksi ihmisten vyöryessä päälle.

Katkeruutta tapahtumassa herätti se, että syytä yritettiin vierittää Liverpoolin kannattajien niskaan.

Kansallislaulu herättää siinä määrin vahvoja tunteita, että Liverpool tiedotti perjantaina erikseen, että God save the King aiotaan esittää ottelussa. Buuauskonserttia se ei estänyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat