Maalivahdit

Christian Heljanko, 26, Porvoo, Tappara. Todennäköinen kolmosvahti hakee kaudelleen kolmatta mestaruutta CHL:n ja Liigan ykköstilojen jälkeen. Näyttävä torjuja on ollut tärkeä osa Tapparan huippujoukkuetta, mutta koko rajoittaa urakehitystä.

Emil Larmi, 26, Lahti, Växjö Lakers. Aggressiivisella tyylillä torjuva pienikokoinen maalivahti pelasi elämänsä kauden. Valittiin Ruotsin pudotuspelien parhaaksi, nyt saanee tilaisuuden Leijonien ykkösenä. Torjuntatyylin tapaan myös persoonana värikäs, viihdyttää katsojia ja itseään erilaisilla showtorjunnoilla, mailakikoilla ja pikkukoiruuksilla.

Jussi Olkinuora, 32, Helsinki, Brynäs. Jalosen luottomies on ollut kaksissa perättäisissä MM-kisoissa ykkösvahtina loistava, mikä tekeekin maalivahtitilanteesta kiehtovan – alla on nimittäin suorastaan surkea kausi seuratasolla AHL:ssä ja Ruotsissa. Aloittanee kakkosvahtina.

Puolustajat

Niklas Friman, 29, Rauma, Brynäs. Puolustava puolustaja teki yllättäen viime kevään kisoissa pisteitä. Niitä ei kuitenkaan kannata hirveästi odotella: roolina on pitää oma pää puhtaana. Alla vaikea kausi Ruotsissa heikossa joukkueessa, voi joutua nytkin välillä myös katsomon puolelle.

Miika Koivisto, 32, Vaasa, Växjö Lakers. Meriittilistaan nähden kotimaassaan varsin tuntematon. Kevään 2019 maailmanmestari pelaa varmaa peruspeliä otsikoiden ulkopuolella kolmos- tai nelosparissa. Vuodet ulkomailla huipentuivat Ruotsin mestaruuteen.

Mikko Lehtonen, 29, Turku, Zürich Lions. NHL-läpimurtoa ei tullut, mutta Euroopassa kiekollinen puolustaja on kiistatonta eliittiä. Isossa roolissa niin tasakentällisin kuin ylivoimalla, viime vuoden kultajoukkueen paras pistemies.

Nikolas Matinpalo, 24, Espoo, Ässät. Kisajoukkueen todellinen jokerikortti nousi parissa vuodessa taklauksiin ryntäilevästä Liigan seiskapakista MM-kisoihin. Oikealta laukova isokokoinen pakki keskittyy puolustustehtäviin, muttei ole kädetön kiekollisenakaan. Jopa NHL-ainesta, mutta kisoissa tuskin joka pelissä kokoonpanossa.

Olli Määttä, 28, Jyväskylä, Detroit Red Wings. Takana jo lähes 700 NHL-ottelua. Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja hakee nyt ensimmäistä MM-kultaansa. Puolustuksen luotettava johtohahmo pelaa varmaa kahden suunnan peliä.

Atte Ohtamaa, 35, Nivala, Kärpät. Edessä jo uran kymmenennet arvokisat. Kärppäkapteeni on peruspakki henkeen ja vereen, pelannee varmistavassa roolissa Lehtosen vierellä.

Ville Pokka, 28, Tornio, Färjestad. Viime vuoden kisoissa otteet ailahtelivat ja putosi välillä jopa katsomoon, mutta nyt on jälleen mukana. Hyötyy kätisyydestään oikealta laukovana.

Mikael Seppälä, 29, Ylivieska, Tappara. Vahva jässikkä on ollut Liigan parhaita puolustavia puolustajia jo useamman vuoden ajan. Kolmatta kertaa peräkkäin MM-kisoissa, nyt kenties myös ensimmäisen maajoukkuemaalin aika?

Hyökkääjät

Marko Anttila, 37, Lempäälä, Kärpät. Koko kansan ”Mörkö” on jälleen kisoissa – vaikka jälleen hänen valintansa kyseenalaistettiin. Yli kaksimetrisellä jätillä on varma paikka nelosketjun laidalla ja alivoimalla, tuntee Jalosen pelitavan läpikotaisin ja pystyy hyödyntämään vahvuuksiaan. Yleisön rakastama jätti on pidetty hahmo myös joukkueen sisällä.

Joel Armia, 29, Pori, Montreal Canadiens. Maajoukkue­debyytti tuli vasta lähes kolmekymppisenä, mutta nyt edessä jo toiset perättäiset kisat. Nuorempana maaleista elänyt taituri pystyi luomaan itsestään vuosien aikana NHL-työmyyrän, mutta Leijonissa odotetaan taas maaleja ja pisteitä.

Hannes Björninen, 27, Lahti, Brynäs. Nelossentterin tontti kuuluu Anttilan tutkaparille. Erinomainen aloittaja ja luotettava alivoimapelaaja. Takana Ruotsissa vaikea kausi, joka päättyi putoamiseen.

Teemu Hartikainen, 33, Kuopio, Geneve-Servette. Jykevä laitahyökkääjä on ollut jo vuosia yksi Euroopan kaukaloiden kärkipelaajista. Pelannee kärkiketjuissa Sakari Mannisen vierellä ja tekee pisteitä myös ylivoimalla. Innostuuko jopa kisojen aikana tekemään ihmetemppujaan?

Kaapo Kakko, 22, Turku, New York Rangers. Alla NHL-uran paras kausi, mikä toisaalta kuvaa sitäkin, etteivät suuret odotukset ole täyttyneet. Viimeksi yllätyskultaan päättyneiden kevään 2019 kisojen nuori sensaatio, nytkin odotukset laituria kohtaan ovat suuret. Nöyrä ja rauhallinen persoona, ehkä kaukalossa liiankin kiltti? Esikuva diabeetikoille.

Kasperi Kapanen, 26, Kuopio, St. Louis Blues. Toisen polven NHL-pikakiiturin otteet Tšekin EHT-turnauksessa olivat niin heikkoja, että jopa kisapaikka oli uhattuna. Saanee kuitenkin tilaisuuden isossa roolissa kärkiketjujen laidalla. Santahaminan kasarmi kutsuu alokasta turnauksen jälkeen.

Juho Lammikko, 27, Noormarkku, Zürich Lions. Suomessa ja Sveitsissä on pystynyt tekemään pisteitä, mutta NHL:ssä ja Leijonissa on ollut aina pohjaketjujen raataja. Ei takuuvarmaa paikkaa pelaavassa kokoonpanossa.

Sakari Manninen, 31, Oulu, Henderson Silver Knights. Kutsua NHL:ään ei kuulunut, joten farmikauden jälkeen pienikokoinen sentteri sai tarpeekseen ja valitsi varamiehen roolin sijaan MM-kisat. Vuosi pienissä kaukaloissa toi lisää kamppailuvoimaa. Viime vuoden kultamaalin tekijä on jälleen isossa roolissa kärkiketjujen keskellä ja ylivoimassa.

Waltteri Merelä, 24, Ylöjärvi, Tappara. Luvassa ensimmäiset kisat viime vuosina huimasti kehittyneelle pelaajalle. Isokokoinen ja kunnianhimoinen pelaaja soveltuu kaikenlaisiin rooleihin, EHT:llä pelasi kärkiketjuissa oikeassa laidassa. Selvisi verrattain vähällä Karjala-turnauksen vakavasta viilto-onnettomuudesta. Kisojen jälkeen NHL:ään?

Ahti Oksanen, 30, Kirkkonummi, Oskarshamn. Alla hyvät kaudet Liigassa, Tšekissä ja Ruotsissa, palkinnoksi nyt ensimmäiset MM-kisat. Kookas maalintekijätyyppi, mutta soveltuu myös nelosketjun laidalle Björnisen ja Anttilan vierelle.

Harri Pesonen, 34, Muurame, SCL Tigers. Sveitsin kovasta liigasta pelillisen kodin löytänyt voimalaituri on Jalosen luottopelaajia. Sopii niin tulosketjuun kuin raatajarooliinkin.

Mikko Rantanen, 26, Nousiainen, Colorado Avalanche. Joukkueen supertähti, alla 55 maalin ja 105 pisteen NHL-runkosarja. Tuli kisoihin, vaikka lepäämisestäkään ei olisi voinut moittia viiden pitkän kauden jälkeen. Persoonana räiskyvän vastakohta. Laituri, mutta saattaa joutua ykkössentteriksi.

Jere Sallinen, 32, Espoo, Biel-Bienne. Monipuolinen ja työteliäs hyökkääjä, joten ei ihme että kuuluu Jukka Jalosen luottopelaajiin. Vastuuta tullee pohjakentissä ja alivoimalla, mutta myös ylivoimalla maskimiehenä.

Antti Suomela, 29, Espoo, Oskarshamn. Paluu Eurooppaan onnistui täydellisesti, sillä voitti ylivoimaisesti SHL:n maali- ja pistepörssin. Maaleja odotetaan kisoissakin, bravuurina rannelaukaus pakin jaloista oikealta b-pisteen tuntumasta.