Mitä Patrik Laineelle tapahtui? MM-saagassa on outoja piirteitä

Lienee selvää, että Laineen MM-kisat esti hänen palkanmaksajansa, kirjoittaa Ville Touru.

Patrik Laine ei ole pelannut maajoukkueessa kertaakaan 7-vuotisen NHL-uransa aikana – eikä pelaa vieläkään.

Leijonien MM-joukkue julkaistiin sunnuntai-iltana. Puhutuin pelaaja oli se, joka ei listalla ollut. Koska Patrik Laine nyt vain sattuu olemaan Suomen puhutuin jääkiekkoilija.

Ville Touru

Laineen pari viikkoa kestänyt MM-saaga oli kerrassaan erikoinen.

22. huhtikuuta Laineen ilmoitettiin liittyvän MM-joukkueeseen

1. toukokuuta tuli tiedote, ettei Laine olekaan täydessä kunnossa, ja EHT-turnaus jää väliin.

7. toukokuuta pannukakku lässähti lopullisesti, kun Laineen nimeä ei löytynyt MM-joukkueesta.

Laine ei siis vieläkään pääse pukemaan maajoukkuepaitaa ylleen NHL-pelaajana. Harmi homma suomalaisen kiekkoyleisön kannalta, muttei Jukka Jalosen Leijonien menestysmahdollisuuksia yksittäisen pelaajan poissaolo tai mukana oleminen hetkauta yhtään mihinkään.

Hämmentäväksi Laineen pariviikkoisen MM-saagan tekee tapauksen viestintä julkisuuteen. Se on kiihdyttänyt kaikenlaisia teorioita yllättävän vetäytymisen syistä.

Leijonien ainoa viesti on ollut ympäripyöreästi: ”Laine ei ole täydessä pelikunnossa”. Laine itse tai mikään muu taho ei ole suostunut lausumaan mitään.

Oliko Laineen MM-nimeämisen takana vain Jääkiekkoliiton härski markkinointitemppu, jolla kiihdytettiin laahannutta lipunmyyntiä?

Selvää lienee kuitenkin se, että Laineen MM-osallistumisen esti hänen työnantajansa Columbus Blue Jackets – jos ei suoralla käskyllä niin ainakin vahvalla suosituksella. Näin myös tiedonmurut kulisseista kertovat.

Erikoinen piirre kuviossa vain on se, että Columbus tiedotti 22. huhtikuuta Laineen MM-osallistumisesta tasan samalla minuutilla kuin Leijonatkin.

Laineelle on siis ensin annettu lupa osallistua MM-kisoihin, mutta onko se sittenkin vedetty pois?

Erikoinen saaga. .

Yllättävää on lähinnä se, että Columbus alun perinkään antoi Laineelle luvan osallistua MM-kisoihin.

Laine kärsi runkosarjan lopussa ojentajavammasta, ja muutenkin hän on ollut parin viime vuoden aikana huolestuttavan usein loukkaantuneiden kirjoissa.

Kolmen edellisen kauden aikana Laineelta on jäänyt erinäisten vammojen takia väliin liki 30 prosenttia kaikista NHL-otteluista. Milloin kyse on ollut vatsalihasvammasta, ojentajasta tai nilkasta.

Tässä katsannossa olisi ollutkin jokseenkin yllättävää, jos Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen olisi päästänyt 35 miljoonan dollarin suursijoituksensa riskeeraamaan taas terveyttään MM-turnaukseen kesken harjoituskauden – puolitoista kuukautta edellisen ottelun jälkeen.

Laine on kärsinyt viime vuosina useista loukkaantumisista. Tänä keväänä hän ilmoitti haluavansa ryhtyä keskushyökkääjäksi.

Columbuksen NHL-kauden jälkeen Kekäläinen antoi hyvinkin suorasukaisia kommentteja Laineeseen liittyen.

"Laine on yksi pelaaja, jonka täytyy varmasti miettiä omaa harjoitteluaan kausien välillä. Varsinkin, jos hän haluaa pelata sentterinä. Se vaatii erilaisen moottorin ja lähestymistavan. Laiturina voi seisoskella, sentterinä ei”, Kekäläinen sanoi.

Kekäläinen peräänkuulutti Laineelta ”elämänsä kesää” ja antoi ymmärtää, ettei Laine ole ollut aivan parhaassa mahdollisessa kunnossa.

"Hänen huippupelin ja heikon pelin ero on liian suuri. Se ero tasoittuu silläkin, että harjoittelee tarpeeksi lujaa ja on tarpeeksi hyvässä kunnossa.”

"Haaste on heitetty Laineelle kesäksi. Jos hän aikoo elätellä toiveita pelaamisesta sentterinä ensi kaudella ja kokeilun jatkamisesta, niin nyt hänellä pitää olla elämänsä kesä ja hänen on tultava kovassa kunnossa syksyn leirille”, Kekäläinen sanoi.

Tähän yhtälöön MM-kisoissa loukkaantuminen ja sitä seuraava sairausloma ei olisi mitenkään sopinut – varsinkin jos Laineella on vielä alla jo ennestään pientä vaivaa.

Kekäläisen johtamalla Columbuksella on käsillä jättimäisen tärkeä kesä koko seuran tulevaisuuden kannalta.

Uuden päävalmentajan rekrytointiprosessi on käynnissä, ja Suomen aikaa tiistain vastaisena yönä pidettävä varausvuorojen arvonta on hyvinkin merkittävä Columbuksen tulevaisuuden kannalta.

Columbuksella on heti Anaheimin jälkeen toiseksi paras todennäköisyys saada itselleen himoittu ykkösvarausvuoro – eli sukupolvitason talentti Connor Bedard.

Kuka ties Kekäläinen pitää tälle kesälle hihassaan myös kortin mahdollisista suurkaupoista – joita hän ei ole aiemminkaan epäröinyt tehdä.

Kuten Kekäläisen kommentitkin viestivät, ei Laine ole ainakaan vielä osoittanut olevansa Columbuksessa sellainen koskematon kulmakivi, jota ei voisi hyvän tilaisuuden tullen kaupata pois.

Sellaisen mahdollisuuden osuminen kohdalle taas useimmiten vaatii, että pelaaja on kunnossa.

Kekäläinen sai jo Euroopan maajoukkuepeleistä tarpeeksi huonoja uutisia viikonloppuna.

Columbuksen nuori puolustajatimantti David Jiricek, 19, loukkasi nilkkansa EHT-turnauksessa ja joutuu sairauslomalle. Se oli valitettavan osuva kirsikka Columbuksen sysisynkälle kaudelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat