Sotkamolaisuus yhdistää hämmentävästi kaikkia mestari­ehdokkaita

Laajentunut mestariehdokkaiden määrä mahdollistaa pesäpalloilijoita pitkittämään uraansa yli nelikymppiseksi.

Mikko Huotari (Joensuun Maila) Tomi Niskanen (Vimpelin Veto) ja Jani Komulainen (Manse PP) ovat joukkueidensa pelinjohtajia.

Superpesis käynnistyy torstaina toden teolla miesten mestaruutta puolustavan Vimpelin Vedon kotiottelulla. Jossain lajeissa uusi kausi käynnistyy edelliskauden finaaliuusinnalla, mutta Vimpelin Saarikentälle tekee vain parinkymmenen kilometrin matkan Alajärven Ankkurien nousijajoukkue.

”Kilpailu on koventunut. Ei viime vuosikaan mitään rallattelua ollut. Mestaruutemme takana oli hirveä työmäärä. Voipa olla, että näette erilaisen Vedon tällä kaudella. Viisi kuukautta on aikaa odotella kauden ratkaisupelejä”, kommentoi mestaripelinjohtaja Tomi Niskanen.

Superpesiksessä pelaa 13 seuraa. Viime kauden kahdeksan parhaan pudotuspelien joukkiota on laajennettu. Runkosarjassa sijoille 7–10 jäävät pelaavat kahdesta viimeisestä paikasta puolivälieriin.

Pääsarjajoukkueiden budjetit liikkuvat Joensuun Mailan 1,1 miljoonasta AA:n kolmannesmiljoonaan euroon.

Vallitsee liki yksimielisyys, että viidellä seuralla on todellinen sauma mestaruuteen. Niitä yhdistää hämmästyttävä yksityiskohta. Mestaruutta juhlinee pelinjohtajana joko entinen, nykyinen tai tuleva sotkamolainen.

Vedon Niskanen, 39, on kainuulaislähtöinen. Sotkamon Jymyn viime kauden putoaminen välieristä aiheutti seuran toimitusjohtajalle Mikko Kuosmaselle, 47, pakkoraon tarttua jo kolmanteen otteeseen Jymyn viuhkaan. Sivuun siirtynyt Jani Komulainen, 44, palkattiin kesken talven syksyn finalistin Manse Pp:n pelinjohtajaksi.

JoMan merkit laittaa kohdilleen Jymyn kuusinkertainen Suomen mestari Mikko Huotari, 46. Kouvolan Pallonlyöjissä lopettelee nelivuotista pestiään Jymyn kauden 2024 pelinjohtaja Iiro Haimi, 35.

”Viime kauden pronssi oli tärkeä seuraväen itsetunnolle. Vimpeli oli meitä kaaripelissä edellä. Siinä hankinnoistamme auttaa selkeimmin Iiro Nokkala”, virnuilee JoMan Huotari.

Mestaruuden voi voittaa hitsaamalla yhteen kokeneen nipun taitopelaajia tai tehdä kuten Veto viime kaudella kehittäen nuoria pelaajia rytinällä. Joensuussa lähdettiin hankintalinjalle värväämällä KpL:ssä sivurooliin jääneet Nokkala ja Juho Hacklin sekä vaisun vuoden Sotkamossa pelannut kolminkertainen etenijäkuningas Joni Rytkönen, 30.

Rytkönen on hyvinkin puolimatkassa Kempeleen Kirin Sami Haapakosken, 41, tai Mansen Henri Puputin, 39, viitoittamalla tiellä kohti kahden vuosikymmenen pelaajauraa.

”Pari vuotta sitten pesiksen palkat alkoivat nousta niin, että pelaamisella voi perheellinenkin elättää itsensä hyvin”, Rytkönen kuvailee.

Nousupaineet mahdollisti tamperelaisseura Manse, kun vuosina 2009–17 mestaruudet jakaneet Jymy ja Veto eivät enää pystyneet määräämään markkinahintoja. Jos KpL voittaisi mestaruuden, menisivät kullat viidennelle seuralle viiden kauden aikana. Vastaavaa koettiin viimeksi 1970-luvulla.

Jos JoMa pelaa loppuotteluissa, kuka on todennäköisin vastustajanne?

”Haluaisin sanoa Sotkamo, mutta äärimmäisen hyvän pelinjohtajan Niskasen vetämä Vimpeli on vaarallisin”, Rytkönen vastaa.

Pesäpalloura on vienyt lohjalaislähtöistä Rytköstä Helsingin Puna-Mustien, järvenpääläisen Kinnarin Pesiksen, KpL:n, Kankaanpään Mailan ja Hyvinkään Tahkon kautta ympäri Suomea.

Oletko tehnyt muita töitä kuin pelannut?

”Vain pari viime vuotta joukkueeni fysiikkavalmennusta. Olen ajatellut suunnata sille alalle muutkin lajit mielessäni”, kertoo joukkueensa jokerikotiuttaja Juho Toivolan hierottavaksi matkalla ollut Rytkönen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat