Kolmaskin yksinpurjehtija saapui maaliin – haaksi­rikkoutunut Tapio Lehtinen pidettiin tuloksissa neljäntenä

Itävaltalainen Michael Guggenberger tuli Golden Globe Racen maaliin kolmantena ja viimeisenä.

Tapio Lehtinen esitteli pelastautumispukuaan joulukuussa Helsingissä.

Itävaltalainen Michael Guggenberger saapui perjantaina aamupäivällä kolmantena kilpailijana maaliin yksinpurjehduksen Golden Globe Racessa.

Guggenbergerin, 44, lisäksi paluusatamaan Les Sables-d’Olonneen Ranskaan kisan pääluokassa tulivat vain eteläafrikkalainen Kirtsen Neuschäfer ja intialainen Abhilash Tomy.

Haaksirikkoutunut suomalaiskippari Tapio Lehtinen on lopputuloksissa neljäs, vaikka hänen kisansa keskeytyi jo 18. marraskuuta viime vuonna.

”Normaaleissa kisoissa keskeyttäneet ovat tulosluettelossa merkinnällä DNF [did not finish]. Ei niitä laiteta keskenään järjestykseen. Ehkä kisan johtaja Don McIntyre halusi lohduttaa roikottamalla minua neljäntenä”, Lehtinen sanoo.

Edellisessä Golden Globe Racessa 2018–2019 Lehtinen tuli maaliin viidentenä ja viimeisenä.

Lehtinen on menossa kisan palkintojenjakoon, joka pidetään 24. kesäkuuta.

Golden Globe Raceen lähti viime vuoden syyskuussa 16 venettä. Niistä yhdeksän keskeytti ja neljä siirtyi niin sanottuun Chichester-luokkaan.

Kilpailija putosi tähän lohdutusluokkaan, jos hän kävi välillä maissa korjauttamassa venettään tai muusta syystä.

Niin kävi esimerkiksi kisaa pitkään johtaneelle britti Simon Curwnille, joka korjautti veneensä mastoa Chilessä. Siitä huolimatta hän ehti maaliin ensimmäisenä ennen Neuschäfer. Voitosta Curwen ei enää kilpaillut eikä häntä noteerata virallisissa tuloksissa.

Eteläafrikkalainen Jeremy Bagshaw on vielä merellä Chichester-luokassa. Hänen arvellaan pääsevän maaliin 25. toukokuuta.

Neuschäfer purjehti yksin ja pysähtymättä maapallon ympäri 235 päivässä ja viidessä tunnissa. Lisäksi hän saa 35 tunnin aikahyvityksen Lehtisen pelastamisesta merihädästä.

Neuschäfer joutui poikkeamaan reitiltään, jotta hän pääsi pelastuslautassa olleen Lehtisen luokse 19. marraskuuta. Neuschäferin veneestä Lehtinen pelastettiin paikalle tulleeseen rahtialukseen, jonka mukana hän matkasi Jakartaan.

Tomy käytti matkaan 236 päivää ja 14 tuntia, Guggenberger 249 päivää ja 17 tuntia.

Syyskuussa Lehtinen lähtee jälleen kiertämään purjehtimalla maapallon ympäri. Hän osallistuu yhdentoista hengen tiimin kanssa Ocean Globe Raceen, joka on retrokilpailu ensimmäiselle Whitbread Round the World -purjehdukselle 50 vuotta sitten.

Kisaan osallistuu myös toinen suomalaisvene, Jussi Paavosepän kipparoima Helsinki Spirit.

Ocean Globe Race alkaa Southamptonista 10. syyskuuta. Maaliin veneitä odotetaan viimeistään huhtikuussa 2024.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat