Det är nära gränsen för vad jag klarar av

Jag har reflekterat en del över vad jag har behov av för att mentalt och fysiskt kunna hantera de krav och förväntningar som finns på mig. För om jag inte mår bra så kan jag inte leda andra och heller inte vara en bra pappa och sambo, skriver Tim Sparv.

Det är en utsatt position att vara fotbolls­tränare. Arbetsbördan är stor och de lediga dagarna är få. I många mindre klubbar är du ofta ensam utan stöttande kollegor runt omkring dig. Kritiken från utomstående är alltid närvarande och bortser man från eliten så är lönen usel.

Jag har själv börjat ta mina första steg som tränare och kan redan nu se att det kan gå snabbt utför ifall man inte är medveten om riskerna. Det finns alltid något att göra när man är ung, ambitiös och vill göra avtryck i sin nya miljö. En videoanalys till, en individuell träning till.

I en kartläggning om den psykiska hälsan för fotbollstränare i Sverige så framkom det bland annat att 27% av tränarna i Allsvenskan och Superettan lider av depressionssymtom. Det är fruktansvärda siffror. Att en fjärdedel av tränarna mår så dåligt borde vara en väckarklocka för alla som arbetar inom sporten.

Det känns ofta som att man inte räcker till, varken på träningsanläggningen eller där hemma. Det är långa dagar på jobbet men trots det känns det som att man aldrig blir färdig. Jag ser min dotter mycket mindre än tidigare och det är något som gör ont i hjärtat. När min sambo sedan är arg och irriterad då jag inte har mäktat städa, tvätta eller vad det nu kan vara, ja, då börjar jag själv känna att det är nära gränsen för vad jag klarar av.

Jag har reflekterat en del över vad jag har behov av för att mentalt och fysiskt kunna hantera de krav och förväntningar som finns på mig. För om jag inte mår bra så kan jag inte leda andra och heller inte vara en bra pappa och sambo.

Det är inga trollkonster utan jag tror att det handlar om att ha ordning på bassakerna. Jag behöver ha tid för träning, inte varje dag, men 3–4 gånger i veckan. Hälsosamma och regelbundna matvanor är också viktigt för mig. Isbad eller en kall dusch är en annan rutin som håller huvudet och kroppen i balans.

Vissa saker, så som sömnen till exempel, kan jag inte helt påverka själv. Jag går och lägger mig i tid men med en dotter på två år så är det naturligt att sömnkvalitén blir lidande.

En annan sak som fått vika i takt med en ökad arbetsbörda är socialt umgänge. Mitt sociala liv är obefintligt just nu. Jag älskar att spendera en sen eftermiddag vid lekparken med min dotter, men jag hade också behövt hitta tid för vänner och andra evenemang som tar mig bort från de vardagliga sysslorna.

I England så yttrade sig Leeds’ huvudtränare så här: ”Jag spenderar 12 timmar vid träningsanläggningen. Förutom att prata med familjen över telefon så slappnar jag aldrig av. Jag lever stressad. Jag känner stress inombords.”

Fotboll är en sport som ger otroligt mycket. Men det är också en sport som kan dränera dig på energi om du inte är uppmärksam på dina levnadsvanor och kroppens signaler.

Det kan tyvärr ibland bli för mycket av det goda.

Som tränarnovis hade jag kanske inte förväntat mig att ett av mina fokusområden skulle vara mitt eget välmående, men vill jag vara den bästa versionen av mig själv så krävs det att jag hittar tid till de saker som ger mig ork.

Korrigering 13.5. kl 13.46: Det var Leeds’ huvudtränare, inte Fulhams tränare som talade om 12 timmars dagar och stress.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat