Keliaakikko Kaapo Kakko ylistää Leijonien hotellia: ”Aina löytyy, jos on tarvinnut jotain kysyä”

Kakko sanoo, että Suomeen on helppo palata keliaakikkona. Yhdysvalloissa vaaditaan enemmän tarkkuutta itseltä.

Kaapo Kakko kiittelee sitä, miten helppoa keliaakikolla on Suomessa.

Tampere

"Huippuhenkilökunta”, sanoo laitahyökkääjä Kaapo Kakko Leijonien hotellin palvelualttiudesta Tampereen MM-kisoissa.

Kakko sairastaa keliakiaa, ja sen takia ruuan koostumukset pitää tietää ja noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Tampereella ruuat on Kakon mukaan hoidettu ”viimeisen päälle” valmiiksi. Huolta ei ole tarvinnut kantaa.

”Aina löytyy, jos on tarvinnut jotain kysyä”, Kakko sanoi Leijonien mediatilaisuudessa sunnuntaina.

Kakko on aiemmin kertonut esimerkiksi Keliakialiiton verkkosivuilla, että hänen keliakiansa löydettiin samalla, kun häntä tutkittiin diabetesdiagnoosin takia. Molemmat sairaudet tulivat osaksi arkea siis samoihin aikoihin.

Leijonien matkassa ollessa valinnanvaraa keliaakikolle löytyy riittävästi.

”Yleensä löytyy pöydästä monta vaihtoehtoa. Ei aina tarvitse olla samaa ruokaa ennen joka peliä. Omasta mielestäni aika helposti henkilökunnalle hoituu ruokavalio”, Kakko arvioi.

Kun puhe on jääkiekkoilijoista, usein pelipäivän ruokailun yhteydessä puhutaan pelipäivän pastasta. Esimerkiksi Olli Jokisen vaimo Katerina Jokinen on kertonut Kodin Kuvalehdelle, että kiekkoilija söi 17 vuoden ajan joka kotipelipäivä kanapasta-annoksen.

Perhe kyllästyi Katerina Jokisen mukaan siinä määrin, että Olli passitettiin jossain vaiheessa ravintolaan hoitamaan pelipäivän ruokailunsa. Sielläkin hän tilasi kanapastaa.

Kakkokin saattaa syödä pastaa pelipäivänä, mikäli tarjolla on gluteeniton vaihtoehto. New York Rangersissa NHL:ssä pelatessa valinta osui usein silti toisaalle.

”Kanaa ja riisiä ja joku kastike siihen. Aika helppo ja perinteinen sekin on”, Kakko sanoo.

Kakko siirtyi Pohjois-Amerikkaan pelaamaan syksyllä 2019, heti sen jälkeen, kun hänet oli varattu kesällä NHL:ään. Ennen lähtöä hän pelasi edellisen MM-turnauksensa, kun hän oli mukana Bratislavassa kultaa voittaneessa ryhmässä.

Kakon mukaan keliakian kannalta ajateltuna Suomeen on aina mukana palata. Valinnanvaraa löytyy ruuan puolella, ja ihmiset ymmärtävät gluteenittoman ruokavalion tärkeyden keliaakikolle.

”Suomessa asiat hoituvat todella hyvin. Ei ole mitään moittimista. Pohjois-Amerikassa välillä joutuu vähän etsimään ja jostain luopumaan”, Kakko sanoo.

”Välillä tuntuu, että siellä jengi ei oikein tajua, miten se homma toimii. Täytyy enemmän olla itse tarkkana. Täällä tuntuu, että kaikki tietävät, miten toimii.”

Sillä ei Kakon mukaan ole Pohjois-Amerikassa merkitystä, ollaanko kotijoukkueen olosuhteissa vai vierasmatkalla.

”Ei sellaista ole tullut eteen, että tahallaan olisi joku lähtenyt vaikeuttamaan. En tiedä, onko jollain tullut mieleen. Ei ainakaan ole siltä tuntunut, että näin olisi käynyt.”

MM-kisoissa Kakon ja Leijonien urakka jatkuu maanantaina Ruotsia vastaan pelattavalla ottelulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat